Brusselse koffie op woensdag 12 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege woensdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

3 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Britse afluisterdienst: Oekraïne aan winnende hand

08:50 – Londen, Verenigd Koninkrijk. De Britse afluisterdienst GCHQ laat weten dat de Russische strijdkrachten uitgeput zijn en Oekraïne aan de winnende hand is. Hoofd van GCHQ Jeremy Flemming zei dat de menselijke en materiële kosten voor de Russen enorm zijn, en dat de Russische voorraden aan het opraken zijn, meldt NRC.

Dat het niet goed gaat, wordt inmiddels ook voor de Russische bevolking zichtbaar, zegt Flemming. Volgens hem zien de Russen hoe slecht Poetin de situatie heeft ingeschat.

Orbán op Twitter

08:30 – Boedapest, Hongarije. “After my first day on Twitter, there’s one question on my mind. Where’s my good friend Donald Trump?” Dat tweette de Hongaarse premier Victor Orbán gisteren. Hij is nieuw op Twitter, en gebruikt het medium tot op heden om verslag te doen van zijn ontmoetingen met buitenlandse staatshoofden en bedrijven. Voorheen twitterde de Hongaarse regering via het account van de woordvoerder van Orbán, Zoltan Kovács. Dat account is ook nog steeds actief.

Politico’s ‘Green 28’

08:15 – Brussel, België. POLITICO presenteert vanmiddag haar ‘Green 28’, een ranglijst van de 28 belangrijkste spelers achter Europa’s groene agenda. De nummer één is nog niet bekend, maar de rest van de lijst staat al online. Die lijst is onderverdeeld in drie categorieën: de ‘Regelgevers’, de ‘Influencers’ en de ‘Visionairs’. Van alle drie de categorieën is de hoogst gekwalificeerde nog niet onthuld, net als de algemene nummer één. Dat komt dus vanmiddag.

Wat al wel te zeggen valt, is dat er een reeks Nederlanders is opgenomen in de door POLITICO samengestelde lijst: burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA), Sigrid de Vries (als lobbyist actief in de auto-industrie), klimaatcommissaris Frans Timmermans en Thomas Plantenga, CEO van het tweedehands kledingplatform Vinted. Of de hoogste ereplaatsen ook voor Nederlanders zijn is nog even afwachten.

Britse centrale bank zet opkoopprogramma door

07:50 – Londen, Verenigd Koninkrijk. De Britse centrale bank gaat ook na donderdag 14 oktober door met het opkopen van obligaties, meldt het FD op basis van de Financial Times. Gisteren ontstond er onrust op de financiële markten, nadat Britse pensioenfondsen erop werden gewezen dat het opkoopprogramma nog maar een aantal dagen zou duren. Een waardedaling van het pond onder de 1.10 dollar – voor het eerst sinds eind september – was het gevolg. De aankondiging woensdagmorgen dat de Britse centrale bank haar opkoopprogramma verlengt, zorgde direct voor herstel op de financiële markten.

Tot 14 oktober koopt de Britse centrale bank al voor 65 miljard pond aan staatsobligaties op, na de chaos die op de financiële markten ontstond als gevolg van de aankondiging van een belastingverlaging door de Britse overheid. Die belastingverlaging was niet gedekt, waardoor het pond in een vrije val raakte. Omdat de schade nog niet gerepareerd is, moet een nieuw opkooppakket soelaas bieden.

Zelensky vraagt G7 om grensmonitoring

07:35 – Kiev, Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de G7 gevraagd om de grens tussen Oekraïne en Belarus te monitoren. De G7 – een groep van zeven grote industriële landen – is door Zelensky gevraagd om meer luchtafweersystemen te leveren om de grens tussen beide landen te monitoren, meldt The Guardian.

Die oproep volgt nadat de Belarussische president Loekasjenko maandag bekend maakte samen met Rusland tot een regionaal militair commando toe te treden. De G7 heeft voorlopig in een statement laten weten Oekraïne stevig te steunen voor zolang het nodig is.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie