Brusselse koffie op vrijdag 9 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege vrijdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Illegale gevangenissen voor asielzoekers aan EU-grens

08:50 uur – Sofia, Bulgarije. De Nederlandse onderzoeksjournalisten van Lighthouse Reports konden aantonen dat de grenspolitie van Bulgarije, Hongarije en Kroatië migranten illegaal opsluit. Migranten eindigen in kooien, in afgesloten bestelbussen of in een container. Voor ze terug de EU uitgezet worden, krijgen ze te maken met fysieke mishandeling, hebben ze geen toegang tot toiletten, stromend water, eten en drinken. 

De grenspolitie van de beschuldigde landen wordt mee door de Europese Unie gefinancierd. Samen konden ze op 627 miljoen euro uit de Europese migratiesubsidiepotten rekenen.

Nederlandse rozijnen bevatten verboden pesticiden

08:30 uur – Den Haag, Nederland. Voedselwaakhond Foodwatch kon aantonen dat rozijnen uit Nederlandse supermarkten sporen bevatten van pesticiden die illegaal zijn in de EU. Het zou volgens De Telegraaf gaan over rozijnen van Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus. Foodwatch roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op om in te grijpen.

De NVWA zegt echter dat het enkel kan ingrijpen wanneer het om rozijnen gaat die binnen de EU zijn geproduceerd of verwerkt, dus niet bij ingevoerde. Foodwatch roept de organisatie desalniettemin op om de kwestie verder te onderzoeken.

Europese economie voelt sancties tegen Rusland amper

08:20 uur – Brussel, België. Sinds de invasie van Oekraïne bedacht Brussel het ene na het andere sanctiepakket tegen de Russen. Sommige lidstaten begonnen zich nu wel af te vragen of die sancties onze eigen economie niet meer pijn doen dan de Russische. 

De Commissie bestelde daarom een rapport dat dit moest onderzoeken. En wat blijkt: los van de hoge energieprijzen, komt de Europese industrie vrij ongehavend door de sancties. Enkel sectoren die werken met hout, kostbare metalen en edelgassen zoals neon hebben het moeilijk door de sancties. Dat schrijft Bloomberg.

EU neemt China onder vuur

08:00 uur – Brussel, België. Brussel is het beu dat China de eigen industrie op oneerlijke wijze beschermt. Eerst was er frustratie dat China het Litouwen in de praktijk zo goed als verboden had om nog producten naar het land uit te voeren. Dat deed China uit onvrede toen de Litouwers de diplomatieke banden met Taiwan aanhaalden. 

Sinds anderhalf jaar kunnen westerse bedrijven hun patenten niet meer afdwingen op 4G- en 5G-technologie. Dat geeft Chinese bedrijven een oneerlijke voordeel omdat ze westerse technologie hierdoor de facto kunnen stelen zonder repercussies.

Genoeg is genoeg, dacht Brussel dus nu sleept het China voor de rechters van de Wereldhandelsorganisatie. De Europese Commissie verwacht dat de zaak begin volgend van start kan gaan. Vervolgens zal die zaak minstens anderhalf jaar duren. Dat schrijft De Standaard.

Universele lader

07:40 uur – Brussel, België. Telefoons, draagbare speakers, digitale camera’s en tablets: allemaal moeten ze dezelfde oplader krijgen van Europa, een usb-c-type. In oktober was er al een akkoord over, maar volgens RTL Nieuws weten we nu ook wat de officiële deadline is om de nieuwe regel te implementeren. Ten laatste 28 december 2024 zijn we eindelijk af van de wirwar aan verschillende kabels.

Hongaarse soap sleept voort

07:30 uur – Brussel, België. Omdat Hongarije de deadline niet haalde waarbinnen het de rechtsstaathervormingen van Brussel moest doorvoeren, wilde de Europese Commissie EU-subsidies voor het land inhouden. Maar daar wilden de lidstaten hun goedkeuring niet voor uitspreken. Met Duitsland en Frankrijk voorop, wilde een aantal dat de Commissie opnieuw ging kijken of Hongarije sinds het verstrijken van deadline nog rechtsstaathervormingen had doorgevoerd.

De Commissie moest daar niets van weten. Maar volgens Politico bindt ze nu toch in en gaat ze opnieuw evalueren. En daar is haast bij geboden: het liefst willen de lidstaten volgende week al opnieuw naar de zaak kijken. En als dat niet zou lukken, zullen de ministers van Financiën eind deze maand nog een extra keer bij elkaar komen. Ze willen de kwestie immers koste wat het kost afronden dit jaar.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie