Brusselse koffie op vrijdag 4 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege vrijdagdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

3 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Nederland kritisch over Commissievoorstel om infrastructuur beter te beschermen

08:50 uur – Den Haag, Nederland. De aanval op de Nord Streamgaspijpleiding maakte het pijnlijk duidelijk: de bescherming van cruciale Europese infrastructuur laat te wensen over. Daarom tekende de Europese Commissie begin vorige maand een plan van aanpak op. Maar volgens Euractiv heeft Nederland daar kritiek op.

Een eerste kritiekpunt is dat het plan niets met kerncentrales doet. Daarnaast vindt Nederland de begindatum van 2024 onrealistisch. Tot slot ziet Nederland het niet zitten dat lidstaten onder het voorstel informatie over hun cruciale infrastructuur zouden uitwisselen. Het argument is dat die overdracht van informatie een risico voor spionage en lekken met zich meebrengt.

Topdelegatie kabinet vangt bot over stikstof in Brussel

08:30 uur – Den Haag, Nederland. Nu de Raad van State de bouwvrijstelling heeft geschrapt, roept werkgeversorganisatie VNO-NCW het kabinet op om naar Brussel te stappen. Maar in een interview met De Telegraaf vertelt stikstofminister Christianne van der Wal dat ze dat al geprobeerd heeft. Vlak voor de zomer zou ze bij de Europese Commissie zijn gaan pleiten voor een versoepeling van de stikstofregels.

Het was een absolute topdelegatie waar van der Wal mee naar Brussel trok: ook minister Hugo de Jonge, Mark Harbers en Henk Staghouwer kwamen mee. Volgens van der Wal wist de bevoegde Eurocommissaris niet wat hem overkwam met zo’n zware delegatie. Toch bleef Brussel stellig in haar antwoord: de Nederlandse stikstofuitstoot moet gewoon omlaag. Natuurherstel krijgt volgens van der Wal de absolute prioriteit bij de Europese Commissie.

Meloni maakt kennis met Brussel

08:00 uur – Brussel, België. De kersverse Italiaanse premier Giorgia Meloni is een charmeoffensief gestart bij de Europese instellingen. En dat was nodig: Meloni wordt achtervolgd door de sceptische uitspraken die ze in het verleden deed over de Europese Unie. Op dit moment kan ze het Europese geld echter goed gebruiken om de Italiaanse economie door de woelige waters te leiden.

Tijdens haar citytrip naar Brussel ging Meloni op de koffie bij de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola. Volgens Politico kon Meloni vooral bij de laatste op een erg hartelijke ontvangst rekenen.

Breton zet hakken in het zand

07:45 uur – Brussel, België. Het was groot nieuws: Brussel zet het licht op groen om tegen 2035 de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor te verbieden. In een interview met Politico trekt Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton echter aan de alarmbel. Hij waarschuwt dat als de stop onzorgvuldig wordt doorgevoerd er een verstoring van het hart van de Europese industrie dreigt. Zo’n 600.000 Europese jobs zouden verloren kunnen gaan.

Breton pleit er daarom voor om een moment voor tussentijdse evaluatie in 2026 in te plannen. Moest het op dat moment niet haalbaar lijken dat de auto-industrie die diesel- en benzineban gaat halen tegen 2035, vindt Breton dat die datum opgeschoven dient te worden.

TikTok past privacyvoorwaarden aan

07:30 uur – Brussel, België. TikTok herschrijft haar privacyvoorwaarden voor Europese gebruikers. Vanaf nu valt er expliciet te lezen dat werknemers buiten het Europese continent, zoals in China, toegang hebben tot Europese gebruikersdata. Dat bericht The Guardian.

TikTok ligt steeds meer onder vuur door het feit dat het bedrijf nauwe banden zou hebben met de Chinese overheid. De Ierse datawaakhond, die bevoegd is om TikTok te controleren in de hele EU, is al een onderzoek gestart naar TikToks overdracht van persoonlijke gegevens naar China. De Tweede Kamer riep het kabinet gisteren nog op om te voorkomen dat Nederlandse gebruikersdata bij de Chinese overheid terecht komt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie