Brusselse koffie op vrijdag 30 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege vrijdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

3 min. leestijd
Brusselse koffie

(Foto: Pé Verhoeven)

Ook volgend jaar minder gas

08:30 uur – Brussel, België. Huishoudens en bedrijven moeten ook volgend jaar minder aardgas gebruiken om een tekort in de winter van 2024 te voorkomen, meldt De Telegraaf. Handelaren zien nu al dat de prijzen in de winter van 2024 verder oplopen, terwijl inkoop in de zomermaanden normaalgesproken een goedkope gasprijs betekent. Dat is dit jaar dus niet het geval.

Er zijn twee scenario’s, en in beide scenario’s wordt het naar behoren vullen van de gasopslagen voor 2024 een probleem. Tussen april en oktober 2023 moeten de gasopslagen weer tot 90 procent gevuld worden: dat wordt mét een koude winter ontzettend lastig, maar ook zonder moeilijk. Een vraag die na de sabotage van de Nord Stream-pijplijnen alleen maar ingewikkelder is geworden.

Nederlandse inflatie, Europese uitschieter

08:10 uur – Den Haag, Nederland. De inflatie in Nederland heeft in september een recordhoogte bereikt: in september liggen de prijzen 17.1 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden. Daarmee ligt de Nederlandse inflatie een stuk hoger dan die in bijvoorbeeld België en Duitsland, waar het gemiddelde prijspeil in september 11 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Het prijsplafond op de energiemarkt zou een dempend effect op de Nederlandse inflatie moeten hebben. Tegelijkertijd zorgen de hoge energieprijzen ervoor dat de koers van de euro gedrukt wordt, wat de inflatie door importen op de energiemarkt verder stuwt.

Gevolgen maximum gasprijs

07:45 uur – Brussel, België. Er klinken steeds meer geluiden dat de Europese ministers voor Energie een algehele prijslimiet gaan eisen voor gas. En dat heeft gevolgen, schrijft de Volkskrant. De ministers van Energie uit vijftien Europese landen – waaronder Frankrijk, Italië en België – zijn voor zo’n maximumprijs, maar dat betekent volgens Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson dat Europa gezamenlijk moet gaan inkopen, en dat de Europese Unie moet zorgen voor de verdeling en de opslag van de gasvoorraad.

Het huidige marktsysteem – waar de prijs wordt bepaald door duizenden verschillende marktpartijen – wordt bij een maximumprijs in één keer uitgeschakeld. Simson waarschuwt dat de Europese Unie momenteel niet over de mankracht en nodige kennis beschikt om de inkoop- en distributiefunctie op de gasmarkt van de marktpartijen over te nemen. De Nederlandse minister van Energie Rob Jetten kan zich daarom vinden in de terughoudendheid van Simson.

Ceremonie Poetin

07:30 uur – Moskou, Rusland. De Russische president Vladimir Poetin houdt vandaag een ceremonie om die vier regio’s in Oekraïne waar vorige week een referendum was, officieel in te lijven. Dmitry Peskov, woordvoerder van de Russische president, laat weten dat Poetin voor zijn speech een aantal officiële documenten tekent. Als de annexatie eenmaal rond is, horen de Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja volgens de Russen bij Rusland.

Intussen heeft de Oekraïense president Zelensky laten weten fel te reageren als Rusland de annexaties doorzet. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres noemt de aanstaande annexatie intussen een ‘gevaarlijke escalatie’. Ook moeten de gebieden volgens hem niet als Russisch grondgebied erkend worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie