Groningse aluminiumfabriek stopt vanwege hoge energieprijzen
09:00 uur – Den Haag, Nederland. NOS bericht over de productiestop die de Groningse aluminiumfabriek Damco Aluminium heeft ingelast. Vanwege de hoge energiekosten ziet het bedrijf de tijdelijke stop als enige optie. Zo’n 200 werknemers ervaren de gevolgen hiervan. Een paar werknemers onderhouden de fabriek op waakvlamstand en zorgen dat productie weer kan worden opgestart als het bedrijf zich dat weer kan veroorloven.
Bezoek uit Brussel
08:45 uur – Den Haag, Nederland. Premier Mark Rutte en financiënminister Sigrid Kaag krijgen hoog bezoek uit Brussel. Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen komt langs op 8 september. Ze gaan het hebben over het coronaherstelplan dat Nederland in juli op de post heeft gedaan. Met burgemeester Aboutaleb spreken ze in Rotterdam duurzame havenondernemers. ‘S avonds op het programma voor Von der Leyen en Rutte: een diner voor twee.
Macron in de ban van de klimaatcrisis
08:14 uur – Parijs, Frankrijk. NRC’s Frankrijkcorrespondent Floor Bouma schrijft over president Macron “in de ban van de klimaatcrisis”. De start van het politieke jaar in Frankrijk wordt erdoor overstemd, ziet Bouma. Na een zomer vol bosbranden en watertekort concludeert Macron: het is menens. Komende vrijdag komt Macron met de regering samen in een Defensieraad, een formatie die normaal uitsluitend in acute noodsituaties wordt gebruikt. Macron verwacht “het einde van overvloed en onbezorgdheid”.
Europese Commissie wil prijsplafond invoeren
08:08 uur – Brussel, België. De Europese Commissie staat achter een prijsplafond voor elektriciteit als onderdeel van “noodingrepen voor de korte termijn” om de hoge vraag en prijs van elektriciteit bij te kunnen benen. POLITICO heeft een document van de Europese Commissie in handen waarin dit standpunt staat.
In het zogeheten non-paper evalueert de Commisie een paar ideeën om grip te krijgen op de energiemarkt. Een prijsplafond vindt de Commissie het beste idee. Von der Leyen wil inkomsten die boven dat plafond uitkomen, inzetten om burgers die te lijden hebben onder de gestegen prijzen te ondersteunen. Ze ontpopt zich tot een soort Robin Hood, concludeert POLITICO.
Kritiek op Europees prijsplafond voor de energiemarkt
07:30 – Brussel, België. Europacorrespondent Alexander Bakker schrijft in de Telegraaf over verzet tegen een mogelijk prijsplafond voor de energiemarkt, een plan waar Brussel nu op broedt. De hoge gasprijs werkt ontregelend: consumenten en bedrijven kunnen hun energierekening nauwelijks betalen, schrijft Bakker. En toch zou een prijsplafond volgens de experts die hij spreekt een slecht idee zijn: het wordt het einde van de vrije markt die altijd zo goed gewerkt heeft.
Brussel kijkt naar een Europees maximum voor de inkoopprijs van elektriciteit voor bedrijven, en naar een prijsplafond op gas uit Rusland. Lidstaten zijn verdeeld over het plan: Italië en België zijn enthousiast, Nederland en Duitsland zijn terughoudender.
Europa reageert op mensenrechtenrapport over China
07:18 – Brussel, België. Deze week bracht de Verenigde Naties een rapport naar buiten over China’s mensenrechtenschendingen. Volgens POLITICO legt dat rapport een belangrijk probleem bloot: de Europese Unie is in handel te zeer verweven met China om zich er kritisch over uit te laten.
In het VN-rapport staan uitgebreide bewijzen voor het vasthouden van mensen, scheiden van families en seksueel geweld, voornamelijk tegen Oeigoeren. De conclusie van het VN: China’s wandaden “zijn mogelijk internationale misdaden, en in het bijzonder misdaden tegen de menselijkheid.”
Russische wind in Bulgarije
07:10 uur – Sofia, Bulgarije. De NOS schrijft dat EU-lidstaat Bulgarije weer wil onderhandelen met Rusland over gasleveringen. Eerder deze week bleek dat Hongarije een deal heeft gesloten met Rusland over nieuwe leveringen. Nu blijkt dat ook Bulgarije interesse heeft. Europacorrespondent Saskia Dekkers schrijft over de draai die Bulgarije de afgelopen tijd heeft gemaakt ten opzichte van Europa.
Bulgarije werkte eerst mee aan Europese sancties tegen Rusland en trad op als bondgenoot van Oekraïne. Nu er een nieuwe regering zit, is de wind gekeerd: er wordt toenadering gezocht tot de Russen. Europese solidariteit staat er nu minder hoog op de lijst.