Brusselse koffie op vrijdag 2 december 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege vrijdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Het licht gaat uit in Frankrijk

08:45 uur – Parijs, Frankrijk. In delen van Frankrijk valt komende winter mogelijk enkele dagen de stroom uit vanwege het koude weer en stroomtekorten in het land. Dat zei het hoofd van de Franse elektriciteitsnetbeheerder RTE tegen persbureau Reuters. Vanwege reparatiewerkzaamheden aan kerncentrales ligt het stroomaanbod achter op de vraag. Mogelijk leidt dat komende maandag al tot stroomonderbrekingen.

Frankrijk heeft een app waarmee consumenten en bedrijven de elektriciteitssituatie in realtime kunnen volgen, zodat zij hun verbruik kunnen verminderen en stroomonderbrekingen kunnen vermijden als de netbeheerder een waarschuwingssignaal geeft. Als de applicatie een rood signaal afgeeft vanwege bijvoorbeeld stroomstoringen op het net of tekorten, moet RTE sommige gebruikers mogelijk gedeeltelijk van het elektriciteitsnet afkoppelen. De verwachting is dat dat “op sommige dagen tijdens deze winter” zal gebeuren.

EU wil dat China spierballen toont aan Rusland

08:30 uur – Beijing, China. De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel was gisteren op bezoek bij de Chinese regeringsleider Xi Jinping. Het gesprek duurde maar liefst drie uur. Zo spraken de twee onder meer over de oorlog in Oekraïne en de recente protesten tegen de coronamaatregelen in China. NRC schrijft dat Michel China erop heeft aangedrongen druk uit te oefenen op Rusland om te stoppen met de oorlog in Oekraïne. Volgens Michel heeft China daar als lid van de VN-Veiligheidsraad een speciale verantwoordelijkheid in.

Maar of Xi Jinping ook echt iets gaat doen met de oproep van Michel, dat is niet duidelijk. Hoewel China al vaker heeft gezegd dat het verdere escalatie van de oorlog wil voorkomen, naar vrede wil toewerken, nucleaire dreigementen afkeurt en bovendien geen wapens levert aan Rusland, heeft Xi Jinping Rusland nog nooit in sterke verwoordingen bekritiseerd.

Miljarden aan wereldwijde milieuschade door Nederlands toedoen

08:10 uur – Amsterdam, Nederland. Nederland zorgt wereldwijd voor ruim 40 miljard euro aan milieuschade, waarvan de helft in het buitenland wordt aangericht. Dat meldt het AD naar aanleiding van een onderzoek van de ABN Amro bank naar de kosten van het verdwijnen van biodiversiteit. Vanwege bijvoorbeeld water- en luchtvervuiling is Nederland verantwoordelijk voor de aantasting van de biodiversiteit en voor klimaatverandering. Het schadebedrag van 40 miljard euro komt neer op ruim 2300 euro per Nederlandse inwoner.

Voorbeelden zijn de kap van het regenwoud in Argentinië ten behoeve van veevoer voor Nederlands vee, het verbouwen van soja in Brazilië of – dichterbij huis – het gebruik van kunstmest in Belarus (Wit-Rusland). Als daardoor insecten verdwijnen die nodig zijn om planten te bestuiven, neemt de biodiversiteit verder af.

Macron gooit zijn charmes in de strijd

07:45 uur – Washington, Verenigde Staten. In Brussel keek men met argusogen naar de nieuwe Inflation Reduction Act van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat zijn nieuwe maatregelen waarbij de VS onder meer bedrijven die hernieuwbare energie produceren subsidies gaat geven. De EU is bang dat Europese bedrijven naar de VS vertrekken om daar hun slag uit te slaan. 

Maar er is een lichtpuntje, schrijft POLITICO. De afgelopen dagen was de Franse president Emmanuel Macron op bezoek bij zijn “vriend” Joe Biden in Washington. Dat bezoek lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen: volgens verslaggevers liet Biden weten dat er wel “te sleutelen” valt aan zijn nieuwe wet en dat hij daar serieus naar gaat kijken. Waar Biden precies aan gaat sleutelen en wat dat betekent voor de gevolgen van zijn nieuwe wet voor de EU, is nog niet duidelijk. Maar in Brussel kan men in ieder geval wel even opgelucht ademhalen, want een volledige handelsoorlog met de VS lijkt vooralsnog niet aan de orde te zijn.

Minder werkloosheid door krappe arbeidsmarkt

07:35 uur – Luxemburg, Luxemburg. Het niveau van werkloosheid in de eurozone, een groep van negentien Europese landen die met de euro betalen, was in oktober lager dan ooit. Dat meldt De Volkskrant naar aanleiding van de nieuwste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Volgens de cijfers van oktober zijn er bijna 11 miljoen werklozen in de EU.  In de Zuid-Europese landen Spanje en Griekenland was de werkloosheid het hoogst, met 12,5 procent en 11,6 procent. Nederland stond met 3,7 procent redelijk onder aan het lijstje, samen met Duitsland en Tsjechië.

De sterke daling van de werkloosheid heeft te maken met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat de vraag naar arbeiders groter is dan het aanbod. Met andere woorden, werkgevers hebben veel vacatures openstaan die ze niet kunnen vullen. Maar tegelijkertijd betekent dat dat mensen die wel op zoek zijn naar werk, sneller aan een baan geraken.

Knoop doorgehakt: er komt een prijsplafond op Russische olie

07:15 uur – Brussel, België. De kogel is door de kerk: er komt in de EU een prijsplafond op Russische olie die over zee wordt vervoerd. De maximumprijs per vat olie is vastgesteld op 60 dollar. De EU-lidstaten hebben dat gisteren afgesproken, meldt de NOS. Met het prijsplafond wil de EU Rusland nog harder in de portemonnee raken dan het nu al doet door middel van verschillende sancties. Zo wil de EU de oorlogsmachine van de Russische president Poetin lamleggen en zijn vermogen om de oorlog in Oekraïne voort te zetten, indammen.

Tegelijkertijd praat ook de G7, de groep van de zeven grootste economieën ter wereld waar ook de EU lid van is, over eenzelfde prijsplafond op Russische olie. Volgens persbureau Reuters lijken de onderhandelingen eveneens richting een prijsplafond van 60 dollar per vat te gaan. De huidige marktprijs per vat olie ligt momenteel rond de 70 dollar. Je zou daarom misschien denken dat het prijsplafond weinig effect zal hebben. Maar, is de verwachting, olie is momenteel goedkoper dan eerder dit jaar. Als de prijs in de toekomst toch weer toeneemt, wordt het verschil tussen de marktprijs en het prijsplafond groter.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie