Brusselse koffie op vrijdag 18 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege vrijdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Malta stopt met totaalverbod op abortus als laatste lidstaat

08:40 uur – Valletta, Malta. Als allerlaatste in de EU gaat ook Malta zijn totaalverbod op abortus afschaffen. Dat schrijft Nu.nl. Op dit moment is abortus onder geen enkele voorwaarde toegestaan in Malta. Eerder dit jaar overleed er bijna een Amerikaanse toerist aan zwangerschapscomplicaties waar het Maltese ziekenhuis niets aan kon doen door de huidige abortuswet. Daarom werkt de regering nu aan een voorstel dat abortus wil toestaan als een zwangere vrouw in levensgevaar is door zwangerschapscomplicaties en de foetus nog te jong is om te worden geboren.

De spanningen lopen op in Egypte

08:20 uur – Sharm el Sheikh, Egypte. Nu de klimaattop in Egypte vandaag ten einde loopt, wordt het stilaan tijd om te beslissen welke nieuwe klimaatbeloftes de deelnemers aangaan. Maar volgens RTL Nieuws is de spanning te snijden daarover tussen de rijkere en ontwikkelingslanden. De Egyptische voorzitters verspreiden namelijk al een document waarin rijkere landen opgeroepen worden om tegen 2030 al een negatieve uitstoot te hebben en zich ook voor te nemen om slachtoffers van klimaatschade te vergoeden. Volgens de Europese betrokkenen zouden dat onrealistische eisen zijn die enkel dienen om de Egyptisch onderhandelingspositie te versterken bij het eindoverleg.

Lidstaten komen samen voor spoedoverleg over migratieproblematiek

08:00 uur – Brussel, België. Frankrijk en Italië leken afgelopen week frontaal op ramkoers te liggen. Giorgia Meloni’s kersverse en uiterst rechtse kabinet wou zo snel mogelijk zijn stempel op het Italiaanse migratiebeleid drukken. Rome weigerde vervolgens om een ngo-schip met 230 migranten te ­laten aanmeren in Italië, waardoor Frankrijk ze uiteindelijk moest opvangen in de haven van Toulon. De Franse en Italiaanse president konden het geschil in de tussentijd oplossen met een goed gesprek, maar desondanks maakt het voorval wel pijnlijk duidelijk dat het Europese migratiebeleid mank loopt.

Volgens De Standaard komen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken daarom volgende vrijdag samen om te brainstormen over een Europese oplossing voor de migratieproblematiek. Wellicht kijken vooral Nederland, België en Oostenrijk, landen die er momenteel niet meer in slagen om de instroom goed op te vangen, reikhalzend uit naar dit moment waar ze hun Europese collega’s kunnen oproepen tot meer solidariteit.

Tweede Kamer niet akkoord met Brusselse loonsverhoging

07:40 uur – Den Haag, Nederland. Dat schrijft De Telegraaf. Het is crisis voor iedereen, dachten ze in Brussel en dus mochten alle EU-ambtenaren op een inflatiebonus van zeven procent rekenen. Voor Eurocommissaris Frans Timmermans betekent dat bijvoorbeeld dat hij zijn salaris ziet stijgen met 1800 euro per maand. De Tweede Kamer vond het schaamteloos en keurde vervolgens met overgrote meerderheid een VVD-motie goed die Brussel oproept om de loonsverhoging terug te draaien. Enkel D66, GroenLinks en PvdA keurden die motie af.

Het moment van de waarheid

07:30 uur – Boedapest, Hongarije. De dag des oordeels is nabij voor de etterende wond die de relatie tussen Brussel en Boedapest stilaan is geworden. In een poging de Hongaarse democratie te redden, stelde de Europese Commissie dat Boedapest haar deel uit het coronaherstelfonds niet ontvangt zolang het geen hervormingen aan de rechtsstaat doorvoert. De Hongaarse premier Viktor Orbán reageerde door een hele rits EU-initiatieven te blokkeren in de Raad, gaande van hulp aan Oekraïne tot het implementeren van de wereldwijde minimum belastingvoet. 

Of dat de confrontatie tot een ontploffing gaat leiden of met een sisser zal aflopen, weten we zeer binnenkort. Morgen is namelijk de laatste dag dat Orbán akkoord kan gaan met de rechtsstaathervormingsvoorstellen van de Commissie. Doet hij dat niet, dan ziet hij al zo’n vier miljard euro aan coronageld in rook opgaan. Als Orbán inbindt, moeten vervolgens ook de lidstaten nog hun zegen uitspreken over de rechtsstaathervormingen. Die beslissen hierover op 6 december. Meer over de kwestie kun je lezen in Politico.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie