Brusselse koffie op vrijdag 16 december 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege vrijdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

3 min. leestijd

Europese data in Europa

08:50 uur – Hilversum. We mogen kiezen waar we onze data willen bewaren. In Europa of op servers in de Verenigde Staten. Microsoft komt daarmee tegemoet aan de Europese eisen zoals die zijn vastgelegd in de wet (AVG).

De ‘data-grens’ gaat in vanaf 1 januari 2023. De oplossing is er voor de zakelijke Microsoft-diensten Azure, Microsoft 365, Dynamics 365 en Power BI platform, zo schrijft RTL nieuws.
Nu is het voor bedrijven vaak onduidelijk waar hun data worden bewaard, en of dat wel volgens de Europese wet gebeurt. Sinds 2018 geldt de privacywet AVG, met regels voor het opslaan en verwerken van bijvoorbeeld klantgegevens. Een speciale regeling tussen de VS en de EU is nog steeds niet afgesproken, vandaar dat Microsoft haar eigen plan trekt.

“Sovjet-Unie pleegde genocide op Oekraïne”

08:20 uur – Brussel. Een meerderheid van het Europees Parlement heeft gisteren gestemd dat de Holodomor-hongersnood genocide was. In de jaren ’30 kwamen tussen de 2,5 en de 7,5 miljoen Oekraïners om het leven door een dramatische landbouwoogst. Het Europees Parlement stelt nu dat de ramp werd veroorzaakt door “doelgericht Sovjet-beleid tegen de Oekraïners”. Dat schrijft Euractiv.

Nieuwe sancties

08:14 uur – Brussel. De Europese leiders hebben besloten om nieuwe sancties tegen Rusland in te stellen. Het is al het negende pakket. De Nederlandse premier Rutte noemt het volgens NRC een sanctiepakketje. Hij erkende dat het steeds lastiger wordt om nieuwe maatregelen te vinden die Rusland zwaar raken.

Onderdeel van het nieuwe pakket is dat tweehonderd Russen op de sanctielijst gezet worden. Ook worden de Russische mijnbouw, een aantal banken en Russische propagandamedia aangepakt. Het pakket moet vandaag worden afgerond, daarna komen meer details naar buiten.


EVP kiest voor de aanval

07:30 uur – Brussel. “We moeten het over hypocrisie hebben: de ‘wij-zijn-heilig’-sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement zijn nu het epicentrum van de Qatargate. Het is tijd dat we hen ter verantwoording roepen. Het is nu bewezen dat hun preken over de rechtsstaat hypocriet waren”, met die woorden hakt de Europese Volkspartij (EVP), de moederpartij van het CDA, er stevig in. De Europese christendemocraten zijn er daarbij niet van gediend dat het corruptieschandaal nu zodanig gespind wordt dat het een institutioneel probleem zou zijn. Maar volgens de EVP heeft het kind een naam: het is probleem van de sociaaldemocratische fractie. 

Bovendien merkt de EVP op dat er zeker drie nationale partijen en ook parlementaire medewerkers bij betrokken zijn. Daarom vindt de christendemocratische fractie het een “systematisch probleem” van de Socialisten en Democraten. Ook wil de EVP alle standpunten over niet-EU-landen van de Socialisten en Democraten, dus ook die van de PvdA-Europarlementariërs, in twijfel trekken. Ze zouden immers bewezen hebben dat hun “hoge morele standaarden een prijskaartje hebben”.

Volgens Politico zou de EVP met deze verklaring echter voor haar beurt hebben gesproken. Niet veel later werd het bekend dat de Belgische autoriteiten ook een Europarlementariër van de EVP verdenken.

.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie