Brusselse koffie op maandag 31 oktober

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege vrijdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

Nieuw hoofdstuk in Grieks Watergateschandaal?

08:50 uur – Athene, Griekenland. Het heeft al voor heel wat ophef gezorgd: de Griekse premier gaf deze zomer toe de telefoons van oppositieleden te hebben afgetapt. Dit weekend raakte de kwestie echter in een stroomverstelling toen Griekse media met het nieuws kwamen dat ook regeringsleden zouden zijn afgeluisterd. Het zou daarbij onder meer gaan over een minister die geen goede band met de premier had, maar wel uit dezelfde partij kwam.

Later deze week krijgt de zaak waarschijnlijk nog een staartje. Want onder leiding van Jeroen Lenaers (CDA) en Sophie in ’t Veld (D66) trekt er een delegatie Europarlementariërs naar Athene om het spionagesoftware-schandaal te onderzoeken. Eerder trok de groep al naar Warschau voor een gelijkaardig kwestie.

Russische luchtvaart vecht zich door sancties heen

08:30 uur – Moskou, Rusland. Dat bericht De Standaard. Het totaal aantal vluchten dat de Russische maatschappijen uitvoer zit op 85 procent van het pre-coronaniveau. Ter referentie: in de EU is dat 88 procent. Gezien de zware sancties tegen de Russische sector is dat opmerkelijk. Na de inval in Oekraïne sloten de EU, de Verenigde Staten en Canada hun luchtruim voor Russische toestellen.

Dat de Russische luchtvaart zich relatief goed doorheen de Westerse sancties heeft kunnen vechten, komt doordat Turkse en Centraal-Aziatische maatschappijen in het gat zijn gesprongen. Zo is het aantal vluchten van Turkish Airlines van en naar Rusland verdrievoudigd na het begin van de oorlog met Oekraïne. Desondanks hoeft dit niet te betekenen dat de Europese sancties ineffectief zijn. Het aantal vluchten zegt namelijk niets over het aantal passagiers en de winstgevendheid van de Russische luchtvaart.

Ligt er een Europese handelsoorlog met de VS op de loer?

08:10 uur – Brussel, België. Frankrijk zit in zijn maag met de Amerikaanse klimaatplannen volgens The Financial Times. Om de groene transitie kracht bij te zetten, kunnen Amerikaanse bedrijven sinds kort subsidies krijgen voor het produceren van elektrische auto’s en groene energietechnologie. De Fransen zien door die aantrekkelijke regelingen een verplaatsing van bedrijven naar de VS tegemoet ter waarde van 8 miljard euro.

Op dit moment zijn de andere lidstaten nog druk bezig met het berekenen van de kost voor hun eigen economieën. Over het feit dat de Europese Commissie hier iets aan moet doen, zou al wel consensus zijn. In het beste geval schopt de EU het tot een onderling akkoord met de VS. Als dat niet zou lukken, is er ook de optie om een klacht bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in te dienen of om terug te vechten met gelijkaardig gunstregimes. Ook Zuid-Korea en Japan bevinden zich in een gelijkaardig positie door de Amerikaanse klimaatplannen.  

Rusland weet wie dader is van Nordstreamaanval

07:45 uur – Moskou, Rusland. Merkwaardig nieuws dit weekend: volgens de Russische minister van Defensie was het de Britse marine die afgelopen maand de Nordstream-gaspijpleidingen opblies. Bewijs had hij echter niet. De Britten ontkennen de aantijging: “Om de aandacht af te leiden van hun rampzalige, illegale invasie van Oekraïne, zoekt het Russische ministerie van Defensie zijn toevlucht tot valse beschuldigingen van enorme omvang.” Voor meer informatie kunt u terecht bij Euractiv.

Europese delegatie naar Taiwan

07:30 uur – Taipei, Taiwan. Het deed de gemoederen al hoog opwaaien deze zomer: het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan. Peking beschouwde het als een erkenning van de soevereiniteit van Taiwan en was razend. Morgen arriveert er echter ook een groep van acht Europese beleidsmakers in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Dat bericht Politico.

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) trekt eropuit met een groep van Europarlementariërs en andere nationale beleidsmakers. De insteek van het bezoek is pragmatisch: onder meer handel, investeringen en technologie staan op de agenda. Vooralsnog is het afwachten of China ook dit bezoek als een provocatie zal beschouwen. Na het Amerikaanse bezoek omcirkelde de Chinese marine het eiland voor een paar dagen om het af te sluiten van de buitenwereld.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie