Brusselse koffie op maandag 3 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege maandagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Timmermans kan fluiten naar ontmoeting met koning Charles

09:00 uur – Sharm el-Sheikh, Egypte. Volgende maand komt de wereld samen in Egypte voor de COP27-klimaattop van de Verenigde Naties. De Britse koning Charles, die een groot klimaatvoorvechter is, verkneukelde zich al om zijn eerste buitenlandse bezoek als staatshoofd. Maar dat was buiten premier Truss gerekend. Klimaatverandering krijgt veel minder prioriteit van haar conservatieve regering waardoor ze Charles’ bezoek afgeblazen heeft. Dat bericht The Guardian. Jammer voor Frans Timmermans, in het geval hij een ontmoeting geambieerd zou hebben.

Bratwurst en sauerkraut voor Macron

08:40 uur – Berlijn, Duitsland. De Franse president Emmanuel Macron schuift vanavond aan bij zijn Duitse collega Olaf Scholz voor een werkdiner in Berlijn. Politico heeft al een vermoeden van het gespreksonderwerp dat op het op menu staat: Duitse staatssteun.

Vorige week kondigde de Duitse regering aan 200 miljard euro op de financiële markten te gaan lenen voor een Duits gasprijsplafond. Maar bij de onderhandelingen over een Europees gasprijsplafond stellen de Duitsers zich weigerachtig op. Dat zit niet lekker bij veel lidstaten. Veel EU-landen zitten namelijk niet in zulke goede financiële papieren dat ze zelf zo’n bedrag kunnen ophoesten voor een eigen prijsplafond. Daarbovenop zou het Duitse plan de gasprijs voor andere lidstaten opdrijven én zou het de Duitse bedrijven een concurrentievoordeel geven omdat zij een minder hoge energierekening gaan moeten betalen.

Brexitvoorman roept Conservatieve Partij op tot nederigheid

08:20 uur – Londen, Verenigd Koninkrijk. Gisteren kwam de Britste Conservatieve Partij samen in Birmingham op haar jaarlijkse congres. Steve Baker, een van de drijvende krachten achter de harde Brexit, getuigde daar met gewetenswroeging te zitten: “Het is met nederigheid dat ik toegeef dat ik en anderen niet respectvol zijn omgegaan met de belangen van Ierland en de Europese Unie. Het spijt me dat de relaties met Ierland daardoor niet zijn waar ze horen te zijn.” Benieuwd of dit een constructievere houding over de Brexitonderhandelingen bij de Britten teweeg gaat brengen? U leest meer bij Euractiv.

Europese Unie staat achter Nederland in geschil met Nicaragua

08:00 uur – Amsterdam, Nederland. Toen er Nederlandse kritiek op de mensenrechten in Nicaragua kwam, verbrak het Centraal-Amerikaanse land de diplomatieke betrekkingen. De Nicaraguaanse dictator Ortega verwijt Nederland een neokoloniale en bemoeizuchtige houding. Het conflict suddert echter al sinds het moment dat Nederland in 2018 ontwikkelingshulp opzegde vanwege de slechte situatie omtrent democratie en mensenrechten.

EU-buitenlandchef Josep Borrell verklaarde gisteren dat de Europese Unie Nederland onvoorwaardelijk steunt in het conflict. Daarbovenop heeft de Europese Commissie zelf ook een appeltje te schillen met Nicaragua. Een paar dagen nadat de rel met Nederland uitbrak, zette Nicaragua ook de EU-ambassadeur uit het land. Borrell reageerde hierop dat de Europese Unie deze ‘vijandige daden krachtig en op proportionele wijze zal beantwoorden’. Zowel NOS als RTL geven meer uitleg over het incident.

Lidstaten krijgen meer vrijheid over hun staatsschulden

07:40 uur – Brussel, België. De Europese Commissie wil de lidstaten meer tijd geven om aan de begrotingsregels te voldoen. Dat zit zo: om de stabiliteit van de euro te waarborgen zijn er regels over hoe groot het gat in de begroting mag zijn. Deze werden in 2020 tijdelijk opgeschort zodat lidstaten meer financiële ademruimte hadden om de economische malaise, die gepaard ging met de coronacrisis, het hoofd te bieden. Tegen 2024 zouden die regels weer in werking treden.

Volgens de Financial Times ziet de Commissie echter in dat het te vroeg is om lidstaten te dwingen iets aan hun begrotingstekorten te doen. Dat heeft alles te maken met het hoge prijskaartje dat de energiecrisis met zich meebrengt. In het voorstel waar de Commissie nu aan werkt, zou staan dat lidstaten tot acht jaar de tijd kunnen krijgen om hun schulden op een gezonder traject te krijgen, als ze kunnen aantonen dat hun regering belangrijke investeringen moet doen.

Borisov wint Bulgaarse verkiezingen

07:20 uur – Sofia, Bulgarije. De Bulgaren trokken gisteren naar de stembus. De laatste exitpolls duiden de voormalige premier Boyko Borisov aan als winnaar met 25 procent van de stemmen. Het is de vierde keer in 18 maanden tijd dat er verkiezingen worden gehouden in Bulgarije.

Het is echter nog maar de vraag of het bij vier keer blijft. Vooralsnog lijkt het niet waarschijnlijk dat Borisov een regering zal kunnen vormen. Door zijn imago van corruptie en zijn verleden als Kremlinvriend willen de centrumpartijen weinig met hem te maken hebben. Voor mogelijke samenwerkingen zou Borisov daardoor eerder naar de extreemrechtse en de nationalistische hoek moeten kijken. Huiscorrespondent van Brusselse Nieuwe Tijn Sadée waagde zich al aan een voorbeschouwende analyse.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie