Brusselse koffie op maandag 26 september

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege maandagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

Tsjechisch kerstpakket

09:00 uur – Praag, Tsjechië. De huidige EU-voorzitter Tsjechië werkt aan een pakket om de Europese verdragen te herzien. De laatste keer dat dat gebeurde, was toen het Verdrag van Lissabon in 2009 in werking trad.

Steeds meer leiders roepen het: er is een nieuw tijdperk aangebroken waarin de Europese Unie een belangrijke rol als geopolitiek speler op zich moet nemen. Coherent en snel met buitenlands beleid komen, is op dit moment echter allesbehalve makkelijk door de huidige spelregels die binnen de Europese Unie gelden. Neem nu bijvoorbeeld sancties tegen Rusland: als één land zijn veto uitspreekt, gebeurt er niets.

Het besef dat de tijd gekomen is voor nieuwe spelregels begint daarom bij steeds meer leiders door te dringen. Maar begin er maar eens aan; er zal altijd wel één land zijn dat zich benadeeld voelt wanneer een bepaalde regel wordt aangepast. De oplossing volgens de Tsjechische EU-voorzitter? Veranderingen in pakketvorm presenteren. Volgens Euractiv zou Praag hiermee hopen dat wanneer lidstaten akkoord gaan met een meerderheid van het pakket, ze de minder leuke elementen er dan maar bij nemen. Het pakket zou rond kerst gepresenteerd worden.

Westerse waarnemers naar Oekraïne voor schijnreferenda

08:40 uur – Donbas, Oekraïne. Op dit moment organiseert Vladimir Poetin schijnreferenda in de door Rusland bezette Oekraïense gebieden. Hiermee hoopt hij vier Oekraïense regio’s officieel te annexeren tot Rusland. De annexatie van de gebieden zou Poetin het argument geven dat elke poging tot herovering aanschouwd kan worden als een aanval op Russisch grondgebied.

Om de schijn op te wekken dat de referenda eerlijk verlopen, wil Poetin dat Westerse waarnemers het schouwspel komen observeren. Waar hij bij de annexatie van de Krim in 2014 nog massaal op Westerse steun uit extreemrechtse hoeken kon rekenen, loopt dat nu heel wat stroever. Zo zei de delegatie van Alternative für Deutschland hun reis naar de Donbas op het laatste moment af nadat hier veel commotie over was ontstaan in Duitsland. De Russen moeten hierdoor terugvallen op waarnemers van een beperkter allure. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een nieuwsgierige directeur van een lokaal energiebedrijf uit de Duitse deelstaat Hessen. Dat bericht De Standaard.

Stroomverbruik in piekuren moet minder omlaag dan aangekondigd

08:20 uur – Brussel, België. Volgens RTL Nieuws zou de Europese Commissie gedraaid zijn in haar oorspronkelijke plan om lidstaten te verplichten hun stroomverbruik tijdens de piekuren met vijf procent omlaag te brengen. In het bijgewerkte voorstel dat eind deze maand zou verschijnen, zou staan dat lidstaten dit percentage zelf mogen kiezen, zolang er maar voldoende piekuren gedekt zijn.

Commissie pakt Europese draaideur aan

08:00 uur – Brussel, België. Eerst veel politieke connecties en ervaring opdoen als Europese ambtenaar om vervolgens poen te gaan scheppen in de privésector: de Europese draaideur is een berucht fenomeen in Brussel. De Europese Commissie probeert het fenomeen nu steeds meer aan te pakken. Volgens de Financial Times wil de Europese Commissie daarom haar 32 000 werknemers verbieden om tijdens onbetaald verlof in de privésector te gaan werken. Nu kunnen Europese ambtenaars tot 12 jaar onbetaald verlof aanvragen, wat hun de mogelijkheid geeft om een nieuwe baan in de privésector te beginnen, maar hun vorige Europese baan nog wel te behouden als een soort vangnet.

Afgelopen jaar kreeg de Europese Commissie al kritiek van het Europese Parlement en de Europese Ombudsman op het zogeheten draaideur-fenomeen. In het verleden maakten ook ex-Eurocommissarissen zichzelf al eens schuldig aan het aannemen van uiterst lucratieve banen in de privésector vlak nadat hun termijn bij de Europese Commissie erop zat.

Markten kijken huiverig naar Italië

07:40 uur – Rome, Italië. De markten houden volgens Politico hun hart vast bij het aanschouwen van de Italiaanse verkiezingsuitslagen. De sfeer op de staatsobligatiemarkt was al langer uiterst gespannen doordat de rente op Italiaanse en Duitse staatsobligaties steeds verder uit elkaar drijft. Ook de Europese Centrale Bank zou bezorgd kijken naar de overwinning van Giorgia Meloni’s eurosceptische partij Broeders van Italië. Om hulp te krijgen van de Europese Centrale Bank bij het afdrijven van de rentevoet van haar staatsobligaties, moest Italië namelijk fiscale hervorming doorvoeren.

Om aanspraak te maken op haar deel van het coronaherstelfond kreeg Italië soortgelijke fiscale hervormingen ook al opgelegd door de Europese Commissie. In Frankfurt en Brussel wachten ze nu bezorgd af of de hoogstwaarschijnlijk toekomstige premier Meloni deze hervormingen nog wel braaf zal blijven doorvoeren. Meloni liet in het verleden namelijk al weten nieuwe voorwaarden te willen onderhandelen.

Italië kiest voor extreemrechts

07:20 uur – Rome, Italië. Het werd al weken voorspeld, maar nu lijkt het dan eindelijk zo ver te zijn: Giorgia Meloni’s Broeders van Italie is gisteren de grootste partij van Italië geworden. Volgens de voorlopige resultaten zou de partij die haar wortels in het fascisme heeft, tussen de 22 en 26 procent van de stemmen hebben gekregen. Samen met de twee andere rechtste partijen Lega en Forza Italië heeft het rechtste blok hierdoor 41 tot 45 procent van de stemmen binnengehaald, wat zich door het Italiaanse kiessysteem vertaalt naar een meerderheid in zetels. Volgens NOS heeft de 45-jarige Meloni gisterennacht haar overwinning reeds geclaimd.

Meloni liet zich al meerdere malen uiterst kritisch uit over de huidige relaties tussen Italië en de Europese Unie. Voor de eurofiel die de verkiezingsresultaten hierdoor met trillenden knieën aanschouwt, kan het analysestuk van The Economist misschien enige soelaas bieden. Volgens het Britste tijdschrift hoeven we geen nieuwe Orbán te verwachten die alle Russische sancties blokkeert. Meloni liet zich namelijk al meermaals kritisch uit over de Russische president Vladimir Poetin. Ook zou Meloni’s oorlogstaal waarmee ze hintte op het afschaffen van de euro in Italië met een korrel zout genomen moeten worden. The Economist bericht dat Meloni goed genoeg weet dat dat een nieuw niveau van economische malaise zou betekenen voor Italië en er bovendien te veel draagvlaak voor het europroject is onder de Italianen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie