Brusselse koffie op maandag 24 oktober

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege maandagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Wat moeten we met China?

08:50 uur – Brussel, België. Dit weekend werd Xi Jinping tot president van China voor het leven benoemd. Een dag eerder zaten de Europese leiders nog samen in Brussel om het te hebben over de relatie tussen de EU en China. Premier Rutte riep na afloop op om als Europese Unie met een concrete ‘China-strategie’ te komen.

Van zo’n eensgezind Europees optreden valt vooralsnog weinig te merken. Zo is de Duitse bondskanselier Scholz nog steeds van plan om volgende week met een handelsdelegatie op bezoek te gaan in Peking, alleen. Een aanbod van de Franse president Macron om samen te gaan, zou Scholz hebben afgewezen. Scholz’ China-aanpak zorgt overigens niet enkel voor spanningen in Brussel, maar ook in Duitsland zelf. Zo werd vorige week bekend dat hij maar liefst zes van zijn eigen ministeries buitenspel zette om een Chinese aandelenaankoop in de haven van Hamburg goed te keuren. Wie meer wil lezen over de moeizame relatie tussen de EU en China kan terecht bij Politico.

Nederlands Schengenveto voedt euroscepsis

08:20 uur – Den Haag, Nederland. Het is een dilemma voor Nederland: als enige land gebruikt het nog zijn veto om de toelating van Bulgarije en Roemenië tot de Schengenzone te blokkeren. Binnen de Europese Raad zetten lidstaten Nederland onder druk om dat veto in te trekken. Roemenië en Bulgarije zouden namelijk aan alle Europese voorwaarden voldoen om toe te mogen treden. Maar de Tweede Kamer heeft donderdag nog een motie aangenomen waarin het het kabinet aanspoort om voet bij stuk te houden.

De Bulgaarse minister van Justitie heeft tegen Euractiv gezegd dat dit de EU kan schaden: “Deze teleurstelling voedt euroscepsis. Zeker wanneer het zo oneerlijk is. In Bulgarije wordt Europa nu geassocieerd met rechtsstaathervormingen. Daar hebben wij aan voldaan waardoor we tien jaar geleden al het recht hadden om toe te mogen treden tot de Schengenzone.”

Toch geen comeback van Boris Johnson

08:00 uur – Londen, Verenigd Koninkrijk. Dat bericht NOS. Even leek het erop dat ex-premier Johnson opnieuw een gooi naar het premierschap zou doen. Zijn opvolger Liz Truss hield het na zes weken al voor bekeken. Vandaag heeft Johnson echter verklaard dat het niet het juiste moment is voor hem om opnieuw leider te worden van de conservatieven. Hierdoor lijkt de weg vrij te liggen voor voormalig minister van Financiën Rishi Sunak om premier te worden.

Italië heeft een nieuwe regering

07:50 uur – Rome, Italië. Even leek het nog fout te gaan, maar dit weekend is Giorgio Meloni dan toch aangesteld als premier. Daarmee is ze de eerste vrouw die een Italiaanse regering leidt. Samen met Berlusconi’s Forza Italia en het extreemrechtse Liga behaalde Meloni’s Broeders van Italië vorige maand een meerderheid in het parlement.

Europa hield haar hart vast. Gezien de penibele Italiaanse begrotingspapieren en de oorlog in Oekraïne hoopten ze in Brussel vooral op een Italiaanse leider die voor eenheid en rust kon zorgen. Toen er vorige week een tape lekte waarop Berlusconi Poetin prees, werden ze in Brussel alleen maar zenuwachtiger.

Vooralsnog lijkt Meloni zich er bewust van hoe belangrijk het is om het vertrouwen van de EU en de financiële markten te behouden. Zo heeft ze al duidelijk aangegeven pal achter de omgang van de EU met de Oekraïne-oorlog te staan. Om de financiële markten te sussen heeft ze dan weer de eerder gematigde Giancarlo Giorgetti tot minister van Economie benoemd. Hij werkte eerder samen met ex-premier Draghi. Meer leest u bij Euractiv.

Von der Leyens Marshallplan

07:30 uur – Brussel België. Bijzonder opiniestuk deze ochtend bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Duits bondskanselier Olaf Scholz kropen er samen in de pen. Hun boodschap? De wederopbouw van Oekraïne gaat enorm duur worden, maar we gaan ons daar toch voor moeten engageren.

Volgens het tweetal zal die wederopbouw de proporties van het Marschallplan aannemen. Dat is het fonds waarmee de Amerikanen de Europese landen hielpen met de heropbouw na de Tweede Wereldoorlog. Zeker nu Oekraïne kandidaat is voor EU-lidmaatschap vinden von der Leyen en Scholz dat we de Oekraïners iets gelijkaardigs verplicht zijn. “Oekraïne verdedigt ook de internationale gemeenschap, de basis van ons vreedzame leven en onze wereldwijde welvaart”, schrijft het tweetal. “Als wij Oekraïne helpen met de wederopbouw, bouwen we ook verder aan de toekomst van Europa.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie