Brusselse koffie op maandag 10 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege maandagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

Verkiezingen in Noord-Duitsland

09:00 uur – Hannover, Duitsland. De sociaaldemocraten van de SPD hebben de verkiezingen in de Duitse deelstaat Nedersaksen overtuigend gewonnen met 33,4 procent van de stemmen. Dat zal een opluchting zijn voor bondskanselier Olaf Scholz (SPD). Op nationaal niveau krijgt zijn partij namelijk klappen in de peilingen. Je kan meer lezen bij Tagesschau.

Krijgen datacentrums een energielabel?

08:40 uur – Zeewolde, Nederland. Het is al langer een precair probleem: datacentra slurpen erg veel energie. Enerzijds zijn ze natuurlijk nodig omdat ook de Europeaan steeds meer streamt en gebruikmaakt van sociale netwerken. Anderzijds voelt het dubbel dat Amerikaanse datacentra in Europa gebruik proberen te maken van groene energie die vaak bedoeld was voor lokale gemeenschappen. Zo liepen de spanningen deze zomer nog hoog op in Zeewilde. Activisten wisten daar zo veel geluid te maken dat Meta haar plannen om er een datacentrum te bouwen, in rook zag opgaan.

Nog een bijkomend probleem: de klimaatopwarming. De hittegolven die hierdoor steeds vaker voorkomen, betekenen dat datacentra ook steeds meer energie verbruiken om hun servers koel te houden. Volgens Politico kan de Europese Commissie daarom elk moment met een voorstel komen om datacentra te verplichten duidelijker te communiceren over hun uitstoot. Zo zou er ook gedacht worden aan een energielabel voor datacentra.

Europese Commissie wil eigen staatssteunregels versoepelen

08:20 uur – Brussel, België. De Europese Commissie werkt aan een voorstel om lidstaten meer ruimte te geven om hun bedrijven de energiecrisis door te helpen. Dat werd gelekt naar Euractiv. Er was al een tijdelijke crisiswet van kracht die meer staatssteun dan gebruikelijk toelaat, maar die wil de Commissie dus nog verder uitbreiden.

Concreet zouden bedrijven met solvabiliteitsproblemen al eerder geholpen mogen worden. Daarnaast wordt de toegestane hoeveelheid financiële steun die een individueel bedrijf mag ontvangen, verhoogd. Ook moet er meer focus komen op het helpen van bedrijven bij het treffen van energiebesparende maatregelen.

Brussel niet blij met Amerikaanse staatssteun

08:00 uur – Washington D.C., Verenigde Staten. Oorspronkelijk zullen ze gejuicht hebben in Brussel toen de Inflation Reduction Act van de Amerikaanse president Joe Biden er in augustus dan toch kwam. Eindelijk gingen de Verenigde Staten hierdoor ook meer hun steentje bijdragen op vlak van verduurzaming. Toen het besef bij de Europese Commissie begon door te dringen dat het pakket ook heel wat maatregelen bevat die gewoon verkapte staatssteun zijn, begonnen ze zich echter achter de oren te krabben. Denk hierbij aan belastingvoordelen voor Amerikaanse producenten van elektrische auto’s en subsidies voor bedrijven die meer batterijen in hun logistieke ketens willen gebruiken.

Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager liet aan de Financial Times weten al een procedure rond de kwestie te zijn gestart bij de Wereldhandelsorganisatie. Deze waakhond tegen handelsoorlogen heeft echter niet de reputatie snel te opereren. Daarom vestigt ze vooral haar hoop op een bijeenkomst van de trans-Atlantische Trade and Technology Council in december om daar de Amerikanen tot rede te brengen. In de tussentijd reist de Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis deze week al naar Washington af om daar met zijn Amerikaanse collega te vergaderen. De Inflation Reduction Act zal ongetwijfeld ook bij hen op de agenda staan.

Nog meer sabotage

07:40 uur – Berlijn, Duitsland. Zaterdagochtend lag het treinverkeer in grote delen van Noord-Duitsland voor zo’n drietal uur stil. “Kabelsabotage”, berichtte Deutsche Bahn. Steeds meer stemmen uit de Duitse politiek verklaren echter dat alles erop wijst dat de sabotage door “een” land werd uitgevoerd, en niet door ordinaire kabeldieven.

De storing werd namelijk veroorzaakt doordat er tegelijkertijd een kabel in Berlijn en Noordrijn-Westfalen werd doorgeknipt, locaties die honderden kilometers uit elkaar liggen. Daarom moeten de daders een zeer goede kennis hebben gehad van het communicatienetwerk van de Duitse sporen. De Duitse transportminister Volker Wissing verklaarde al dat de sabotage duidelijk doelgericht en kwaadwillig was.

Onderzoek Nord Stream-sabotage begonnen

07:20 uur – Oostzee, internationale wateren. Terwijl de wereld haar aandacht naar de ontploffing van de Krim-brug verplaatste, zijn Denemarken en Zweden in alle stilte begonnen aan het onderzoek omtrent de ontploffingen van de Nord Stream-gaspijpleidingen. En daar is haast bij geboden: aangezien het plaats delict zich op de bodem van internationale wateren bevindt, zou Rusland het onderzoek kunnen verstoren als het eerst ter plaatste is. Die angst is niet ongegrond: twee Russische marineschepen varen al rond in de omgeving. Beide schepen hebben hun gps-signaal uitgezet om niet gevolgd te kunnen worden.

“Het strafrechtelijk onderzoek verloopt in principe net als op land”, zegt Frederik Harhoff, die jarenlang als rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag werkte, tegen NOS. “Er wordt onder andere gezocht naar stukjes metaal, plastic of ander materiaal van explosieven en naar kruitresten.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie