Brusselse koffie op donderdag 8 december 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege donderdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Rwanda krijgt Europees handje boven het hoofd

08:50 uur – Kishishe, Congo. Rwanda, een land in Oost-Afrika, krijgt ondanks wreedheden tegen buurland Congo weinig kritiek vanuit Europa. De Belgische krant De Standaard schrijft dat het Oost-Congolese dorpje Kishishe onlangs is aangevallen door rebellen die worden gesteund door Rwanda. Daarbij zijn zeker tweehonderd doden gevallen. Maar een tik op de vingers uit Europa blijft uit. Frankrijk, Groot-Britannië en Denemarken, bijvoorbeeld, houden Rwanda juist te vriend. 

De vriendschap met Frankrijk komt omdat Rwanda tussen 2017 en 2021 militairen naar Mozambique stuurde, om voor Frankrijk een miljarden-installatie van TotalEnergies te beschermen tegen islamitische rebellen. Groot-Brittannië en Denemarken hebben speciale afspraken met Rwanda om de overvloed aan asielzoekers op te vangen. Als deze Europese landen kritiek uiten op Rwanda, zetten zij zulke vriendschappen of afspraken op het spel, en dat risico willen ze niet nemen.

Breton en Metsola op de Europese troon?

08:25 uur – Brussel, België. Eurocommissaris van de Interne Markt Thierry Breton en voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola hebben bij POLITICO laten doorschemeren dat zij de topbaan als voorzitter van de Europese Commissie niet zouden afslaan. Momenteel bekleedt Ursula von der Leyen die functie nog, maar ruim anderhalf jaar voor de volgende Europese verkiezingen hinten Breton en Metsola dat zij ook wel op troon zouden willen zitten. Breton zei dat hij een “plan B Eurocommissaris” is en dat hij “altijd al slechts 15 minuten van tevoren over zijn volgende baan te horen krijgt.” Toen hij werd gevraagd of hij dan voorzitter van de Europese Commissie wilde worden, antwoordde hij dat hij “een nieuwe plan B-opdracht wel zou overwegen.” 

Metsola hintte dat ze de baan wel zou willen hebben door te vertellen wat ze allemaal zou veranderen. Zij wil bijvoorbeeld de regels om nieuwe topfunctionarissen aan te stellen veranderen “om te voorkomen dat een andere ambtenaar in deze stad met drie decennia ervaring doormaakt wat de volgende secretaris-generaal van het Europees Parlement heeft doorgemaakt.” Zij doelt daarbij op het omstreden besluit om Alessandro Chiocchetti tot haar rechterhand te benoemen.

Akkoord: CO2-prijs Europese vluchten gaat omhoog

08:10 uur – Brussel, België. De EU-ministers voor Transport hebben gisteren afgesproken om de prijs voor CO2-uitstootrechten per 2024 te verhogen. Dat schrijft NRC. CO2-uitstootrechten zijn een soort verhandelbare bewijzen die toestemming geven om een bepaalde hoeveel CO2 uit te stoten. De EU gooit de prijs van die bewijzen verder omhoog in haar poging om de uitstoot van broeikasgassen in de EU drastisch te verlagen en de klimaatdoelstellingen te behalen. Er zit wel een addertje onder het gras: de afspraak geldt alleen voor vluchten binnen Europa.

Budget-vliegtuigmaatschappijen zoals Ryanair en EasyJet zijn woedend, omdat zij niet of nauwelijks buiten Europa vliegen. Zij voelen zich benadeeld, omdat reizigers die binnen Europa blijven voor de kosten opdraaien, terwijl zakenlui die naar andere continenten vliegen vrijuit gaan. Sommige Europese, niet-EU-lidstaten – het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen – vallen wel onder de nieuwe regels.

Nederland heeft vertrouwen in toekomst met waterstof

07:50 uur – Den Haag, Nederland. In Brussel kunnen ze een gat in de lucht springen, want EU-lidstaten beginnen steeds ambitieuzer te worden als het gaat over groene waterstof als brandstof van de toekomst. Coalitiepartijen VVD en D66 willen dat Nederland tegen 2030 dubbel zoveel waterstof gaat produceren als het kabinet tot nu toe in de planning heeft. Dat meldt RTL Nieuws. Volgens Tweede Kamerlid Raoul Boucke is dat nodig om op koers te blijven om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te behalen. 

Groene waterstof is waterstof die geproduceerd wordt met behulp van hernieuwbare energie, zoals wind-, water-, en zonne-energie. Aan de overstap naar groene waterstof in Nederland hangt wel een groot prijskaartje. Het klimaatfonds van het kabinet telt ruim 35 miljard euro, en de verwachting is dat het grootste deel daarvan naar waterstofproductie zal gaan. De eerste fabrieken in Nederland om dat te doen, moeten tegen 2026 klaar zijn.

Den Haag niet warm voor EU-uitbreiding met Servië

07:30 uur – Den Haag, Nederland. Het is een uitzonderlijke samenwerking in de Tweede Kamer: de VVD en de PvdA dienen vandaag samen een motie in om de EU-toetredingsgesprekken met Servië, een land in de Balkanregio, tegen te houden. Dat meldt de NOS. Volgens de twee partijen is de Servische president Aleksandar Vučić te goed bevriend met de Russische president Poetin en steunt Servië de westerse sancties tegen Rusland niet. Los daarvan heeft het land wat betreft de EU-standaarden zijn rechtsstaat niet op orde. 

De VVD en de PvdA willen nu dat het kabinet zich in Brussel sterk maakt om een stokje voor Servische toetreding tot de EU te steken en zelfs een nieuwe toelatingsprocedure voorstelt voor EU-kandidaten. Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden (VVD) hekelt het feit dat Servië als EU-kandidaat-lidstaat al miljarden euro’s steungeld uit Brussel krijgt. Volgens Kamerlid Kati Piri (PvdA) moet een land geen toegang krijgen tot de EU, zolang het moeite heeft de basisprincipes van democratie, de rechtsstaat en mensenrechten te aanvaarden.