Brusselse koffie op donderdag 6 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege donderdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Rusland wil VN-stemming ontglippen

08:50 uur – New York, Verenigde Staten. In Europa hebben de meeste Europese regeringsleiders al laten weten de Russische annexatie van vier Oekraïense regio’s niet te accepteren, noch officieel te erkennen. Ook de Europese Unie heeft de illegale annexatie veroordeeld. Maar een andere grote en belangrijke internationale organisatie, de Verenigde Naties (VN), heeft dat nog niet officieel gedaan. Dat moet namelijk gebeuren bij een stemming tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Rusland wil daar een stokje voor steken, meldt De Volkskrant

Volgende week stemmen 193 landen van de VN over het mogelijk veroordelen van de Russische annexatie van het grondgebied van Oekraïne. Dat deed Rusland naar aanleiding van schrijnreferenda die het land in vier regio’s hield. Als Rusland wil worden uitgezonderd van de stemming, moet de Algemene Vergadering daarmee gezamenlijk instemmen. Ondertussen wordt er alvast gewaarschuwd: als de grote internationale organisaties zoals de VN, geen tanden laten zien, hebben ook andere landen vrij spel om zich net als Rusland te gaan gedragen. 

Primeur voor Europese Politieke Gemeenschap

08:30 uur – Praag, Tsjechië. Niet 27, maar ruim 43 Europese leiders komen vanmiddag bijeen in Praag voor de eerste vergadering van de Europese Politieke Gemeenschap. POLITICO meldt vanochtend wat er allemaal op de agenda staat en telt één regeringsleider meer, maar de Deense premier heeft afgezegd om bij de opening van het parlementaire jaar te zijn. Bij de eerste ontmoeting van de Europese Politieke Gemeenschap, die de Gemeenschap moet inwijden, schuiven niet alleen de EU-lidstaten aan. Ook zijn landen aanwezig die graag lid willen worden. Alsook enkele buren die niet tot de EU willen toetreden, zoals Noorwegen en Zwitserland; of die de EU hebben verlaten, zoals het Verenigd Koninkrijk. 

De groep komt om 13 uur vanmiddag bijeen voor een plenaire vergadering, gevolgd door een soort klassenfoto, die de geschiedenisboeken in gaat. Daarna worden de Europese leiders verdeeld in groepen van tien à vijftien personen voor rondetafelgesprekken over twee thema’s: over vrede en veiligheid; en over energie, klimaat en economie. Vanavond presenteren de leiders de resultaten van hun rondetafelgesprekken tijdens een werkdiner. Tussen de rondetafelgesprekken en het diner is er ook tijd voor één-op-één-ontmoetingen – voor velen de belangrijkste attractie.

Europese wind van voren om toeslagenaffaire

08:10 uur – Straatsburg, Frankrijk. De Nederlandse overheid kreeg er fors van langs in het Europees Parlement gisteravond. In Straatsburg debatteerde het Parlement gisteravond over het Nederlandse toeslagenschandaal. Dat debat was aangevraagd door Europarlementariër Samira Rafaela (D66). Zowel Brussel als Den Haag kregen de ene na de andere klap te verduren van het Parlement, meldt het AD. Van zowel Nederlandse als andere Europarlementariërs en zowel van links tot rechts op het politieke spectrum. 

Waarom Brussel ervan langs kreeg vanwege een Nederland schandaal? Omdat de Europese Commissie de taak heeft om de Europese verdragen te handhaven in elke EU-lidstaat. En als het gaat om gelijkheid en racisme vindt het Europees Parlement dat de Eurocommissaris voor Gelijkheid Helena Dalli vanuit Brussel niets heeft gedaan om het schandaal aan te pakken. Volgens het Parlement raakt het schandaal namelijk aan een aantal gebieden, waar op Europees niveau afspraken worden gemaakt. Dat gaat niet alleen over institutioneel racisme en gelijkheid, maar bijvoorbeeld ook over gegevensmisbruik en digitale algoritmen.

Italiaanse regeringswissel schrikt beleggers af

07:50 uur – Rome, Italië. Italiaanse beleggers dumpen massaal Italiaanse schulden, meldt persbureau Bloomberg. Dat gebeurt sinds begin deze week, nadat een van de vijf ratingbureaus, die vaststellen hoe kredietwaardig een land is, de kredietwaardigheid van Italië opeens naar beneden toe bijstelde. Veel beleggers besloten daarop hun obligaties te verkopen. Dat zijn verhandelbare schuldbewijzen, waarmee je als het ware een lening kan verstrekken aan de overheid of een onderneming.

Het ratingbureau Moody’s Investor Service wees bij de beoordeling op het beleidsrisico van de nieuwe rechtse coalitie in Italië, die onder leiding staat van de extreemrechtse Giorgia Meloni. Vanwege het lage vertrouwen en het dumpen van de obligaties door beleggers wordt het voor Italië duurder om geld te lenen en loopt de schuld op.

Inflatie niet te remmen

07:35 uur – Den Haag, Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam vanochtend vroeg met nieuwe cijfers over de inflatie in Nederland en Europa. De cijfers gaan over de maand september 2022. De prijzen van consumentengoederen en -diensten waren in die maand 14,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden. Niet onverwacht is de energieprijs daarbij de grootste boosdoener. In augustus was de inflatie 12 procent. 

En hoe zit het ten opzichte van Europa? Allereerst moeten we dan even het verschil maken tussen de Nederlandse en Europese rekenmethode voor inflatie. Volgens de Europese methode was de inflatie in Nederland namelijk 17,1 procent in september. Hoger dan de berekening van het CBS dus. En volgens die Europese rekenmethode was de inflatie voor de gehele eurozone in september tien procent. Nederland komt daarmee dus ver boven het gemiddelde van de eurozone uit.

Spoorloos verdwenen

07:15 uur – Luxemburg, Luxemburg. In de maand juli dit jaar zijn ruim tweeduizend minderjarige asielzoekers in heel Europa zoekgeraakt. Dat meldt de NOS aan de hand van de laatste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Een asielzoeker wordt als ‘kwijtgeraakt’ opgegeven wanneer de persoon in kwestie eerst om opvang vroeg, maar vervolgens zonder begeleiding uit de opvanglocatie verdwijnt. Het gaat vooral om minderjarige asielzoekers met Afghaanse afkomst. 

De NOS meldt overigens dat het probleem in Nederland niet aan de orde is. Niettemin wijst de NOS wel op het feit dat er in opvanglocaties zoals in Ter Apel nog altijd te weinig opvangplekken beschikbaar zijn. Maar in Nederland krijgen alleenstaande minderjarige vreemdelingen namelijk direct een voogd toegewezen. Ook na vertrek uit het opvangcentrum worden zij continu begeleid. Maar waar speelt het probleem dan wel? In Oostenrijk bijvoorbeeld: in dat land zijn al in heel 2022 bijna vijfduizend kinderen spoorloos verdwenen uit de opvanglocaties.