Brusselse koffie op donderdag 3 november

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege woensdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Temperatuur Europa stijgt hardst ter wereld

08:55 uur – Genève, Zwitserland. Volgens een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zijn de temperaturen in Europa de afgelopen dertig jaar meer dan tweemaal zo hoog gestegen als het mondiale gemiddelde. Dat meldt de Britse krant The Guardian. En dat heeft al vele gevolgen gehad. “Dit jaar, net als in 2021, zijn grote delen van Europa getroffen door uitgebreide hittegolven en droogte, waardoor bosbranden zijn aangewakkerd. In 2021 veroorzaakten uitzonderlijke overstromingen dood en verwoesting”, zei secretaris-generaal van de WMO, professor Petteri Taalas. 

Hoewel het rapport somber stemt, is er ook goed nieuws. Zo laat het rapport zien dat Europese landen de uitstoot van broeikasgassen goed hebben teruggedrongen en dat de EU-uitstoot tussen 1990 en 2020 met 31 procent is gedaald. Europa heeft ook maatregelen genomen om mensen te beschermen tegen de ergste gevolgen van de klimaatcrisis: systemen die waarschuwen voor extreem weer beschermen ongeveer 75 procent van de mensen, en actieplannen tegen hitte hebben veel levens gered.

Oostenrijk wil verbod op fossiele verwarming

08:40 uur – Wenen, Oostenrijk. De Oostenrijkse regering wil een verbod op nieuwe kachels op olie, kolen en gas en bestaande kachels vervangen. Vanaf 2023 zouden fossiele kachels in nieuwe gebouwen verboden moeten worden en vanaf 2025 zouden kapotte olie- en kolenverwarmingssystemen moeten worden vervangen door klimaatvriendelijke kachels. Dat meldt EURACTIV. Om de plannen uit te voeren moet een tweederdemeerderheid in het parlement ze goedkeuren.

Oostenrijk is grotendeels afhankelijk van Russisch gas. Deskundigen drongen daarom aan op maatregelen om sneller van Russisch gas af te stappen. “Echte onafhankelijkheid, echte veiligheid, komt er pas als we ons bevrijden van de afhankelijkheid van Russisch gas,” zei de Oostenrijkse minister voor Energie Leonore Gewessler. “We kunnen dit bereiken, maar dan we moeten zo snel mogelijk overschakelen op alternatieven”, voegde ze eraan toe.

Albanië boos op Verenigd Koninkrijk 

08:25 uur – Tirana, Albanië / Londen, Verenigd Koninkrijk. Volgens de Albanese premier Edi Rama maakt het Verenigd Koninkrijk van zijn burgers een zondebok. Hij zegt dat het VK dat doet om haar “falende beleid” rondom grens- en migratiebeleid in het VK te rechtvaardigen. “Het gaat niet om Albanezen of vreemdelingen of gangsters, maar om een falend grens- en misdaadbeleid”, zei Rama op de Britse televisie bij de BBC.

Rama was duidelijk niet te spreken over de manier waarop zijn burgers in het VK worden behandeld en bekritiseerde de Britse politiek stevig, die zijn volk beschuldigt en tot zondebok maakt. “Ik bewonder alles waar Groot-Brittannië voor staat. Maar ik walg echt van dit soort politiek, die uiteindelijk gedoemd is te mislukken.”

Scholz maakt gedurfde reis naar China

08:10 uur – Beijing, China / Berlijn, Duitsland. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz trekt de stoute schoenen aan en gaat naar China, ondanks kritiek uit onder meer Berlijn, Parijs en Brussel. Dat meldt POLITICO. Onlangs begon de Chinese president Xi Jinping aan een ongekende derde termijn als president. Daarmee trok hij de macht in China steeds verder naar zich toe. Europese regeringsleiders vonden die machtstoename maar akelig. Scholz is de eerste Europese regeringsleider die bij Xi op bezoek gaat sinds zijn derde termijn is begonnen.

Ondanks de kritiek verdedigt Scholz zijn reis. Hij wil de goede handelsrelatie tussen zijn land China graag stabiel houden. Die relatie is ook voor de EU belangrijk. De Duitse bondskanselier zegt dat Xi bewust een politieke strategie volgt om zich op zijn interne markt te richten en tegelijkertijd internationale bedrijven afhankelijk te maken van China. Maar, herhaalt Scholz, “China blijft een belangrijke handelspartner voor Duitsland en Europa. Daar willen we ons niet van losmaken. Maar wat wil China?” vraagt hij. Het antwoord op die vraag hoopt hij vandaag in Beijing te vinden.

Opnieuw klap voor Nederlands stikstofbeleid

07:50 uur – Den Haag, Nederland / Brussel, België. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, besloot gisteren dat de uitstoot van stikstof bij bouwprojecten niet mag worden vrijgesteld van de stikstofregels. Dat was tot nu toe wel het geval. Met de uitspraak staat de bouw van ruim 900.000 huizen op losse schroeven, schrijft De Telegraaf. Volgens VNO-NCW, de grootste Nederlandse ondernemersorganisatie, moet het kabinet naar Brussel om een uitweg te vinden uit de stikstofcrisis.

“Het kabinet moet in gesprek met Brussel voor een oplossing”, zei VNO-voorzitter Ingrid Thijssen tegen de krant. “Het kan niet zo zijn dat we terecht onze handtekening zetten onder Europese klimaatplannen, maar tegelijkertijd geen ruimte kunnen krijgen om ze uit te voeren”, zei ze.

Duitse regering heeft plannen prijsplafond energie klaarliggen

07:30 uur – Berlijn, Duitsland. De regering van bondskanselier Olaf Scholz heeft concrete plannen liggen voor prijsplafonds op gas en elektriciteit. Dat meldt Deutsche Welle. Het prijsplafond op elektriciteit moet op 1 januari 2023 in werking treden. Voor gas is dat 1 maart 2023. Volgens de ontwerpplannen haalt de Duitse regering een deel van het geld om het prijsplafond te financieren uit de extra winstbelasting op energiebedrijven. Het zogenaamde afromen van die winsten is een op EU-niveau afgesproken maatregel.

Maar de plannen van Scholz zijn er nog niet door: de Duitse bondskanselier moet eerst nog langs bij de leiders van de zestien afzonderlijke Duitse bondsstaten. Die moeten de plannen goedkeuren. Volgende week ziet hij die leiders en zal Scholz zijn uiterste best moeten doen om ze alle zestien over de streep te trekken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie