Brusselse koffie op donderdag 24 november

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege donderdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Michel naar China

08:50 uur – Brussel, België. Na de Duitse bondskanselier Scholz zijn controversiële trip naar China eerder deze maand, is het op 1 december de beurt aan de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Hij vertegenwoordigt de regeringsleiders op Europees niveau. Het is al sinds 2018 geleden dat iemand met zijn functie een bezoek aan China bracht. Dat schrijft The Financial Times.

Maar het kunnen nog wel eens taaie gesprekken gaan worden daar in Peking. Steeds meer lidstaten zijn er immers van overtuigd dat de tijd gekomen is om met de snoeischaar door de economische banden met het land te gaan. De Europese economie is de afgelopen jaren zo afhankelijk geworden van de Chinese dat dit haar kwetsbaar maakt. Ook heeft de EU steeds meer moeite met wegkijken bij Chinese mensenrechtenschendingen. Of China erop zit te wachten om door Michel de les gelezen te worden, is ten zeerste de vraag.

Lidstaten gaan akkoord met Europees plan voor chipproductie

08:20 uur – Brussel, België. Volgens De Telegraaf hebben de EU-ambassadeurs van de lidstaten ingestemd met het Europees chipproductieplan. Van auto’s tot playstations: zowat alles heeft microchips nodig tegenwoordig. Het globale chiptekort deed de Europese economie dan ook pijn. Omdat hierdoor wel de Europese afhankelijkheid aan Azië voor microchips duidelijk werd, stelde de Europese Commissie voor om fors te gaan investeren in eigen Europese productie. Het is de bedoeling dat de EU tegen 2030 een vijfde van de gehele capaciteit voor de productie van chips herbergt. Op dit moment bedraagt die slechts 8 procent. 

Lidstaten gaan daarom forse subsidies mogen geven aan chipfabrikanten. Waar het geld hiervoor vandaan moet komen, is echter nog niet duidelijk. De Europese Commissie wou oorspronkelijk reeds bestaand potten aanwenden, zoals andere stimuleringsprogramma’s, maar dat zagen de lidstaten niet zitten.

Borrell weet uitslaande brand in Kosovo te voorkomen

08:05 uur – Brussel, België. Het is EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell op het allerlaatste nippertje gelukt: er is een akkoord over het nummerplatendispuut tussen Servië en Kosovo. Dat schrijft De Standaard

Op het eerste gezicht leek het een banaal meningsgeschil: Kosovaren die zich etnisch Servisch voelen rijden rond met Servische nummerplaten die Kosovo als illegaal beschouwt. In de Balkanregio ligt elke discussie die aan etniciteit raakt echter uiterst gevoelig. Afgelopen zomer blokkeerde Servië al de grensovergang uit onvrede en honderden politieagenten legden al het werk neer in de Kosovaarse grensregio’s.

Normaal gezien ging Kosovo vanaf vandaag boetes uitdelen aan zijn etnisch Servische inwoners die met een Servische nummerplaat bleven rondrijden. Om deze escalatie te voorkomen, dwong EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell de leiders van de twee landen rond de tafel. Met succes: Servië stopt met het uitgeven van speciale kentekenplaten voor Kosovo en Kosovo houdt op met het opnieuw registreren van voertuigen van Servische inwoners

Commissie deelt uppercut uit aan Hongarije

07:45 uur – Brussel, België. Brussel maakt zich al langer grote zorgen over de gezondheid van de rechtsstaat in Hongarije. Om de Hongaarse premier Orbán zijn leven te laten beteren, kwam Brussel met een lijst rechtsstaathervormingen die hij moest doorvoeren als hij nog aanspraak wou maken op zijn deel van het coronaherstelfonds. Maandenlang werd daarover gesteggeld.

Maar toen verraste de Europese Commissie vriend en vijand ineens door officieel te verklaren dat de Hongaarse rechtsstaathervormingen niet voldoende zijn. Hierdoor ziet Orbán de 5,8 miljard euro aan coronageld ook echt door zijn handen glippen. Bovendien heeft de Commissie een voorstel gedaan om 7,5 miljard euro aan reguliere EU-fondsen niet aan Hongarije over te maken. Door corruptiezorgen ziet Brussel dat geld niet in de juiste Hongaarse handen terechtkomen.
Op 19 december zullen de Europese ministers van Financiën stemmen over de Commissie haar oordeel. Meer kunt u lezen bij Politico.

CDA pleit voor stevige Europese aanpak van migratie

07:30 uur – Brussel, België. Morgen is het zover: de Europese asielministers komen samen voor een spoedberaad. Voor Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) en twee van zijn CDA-collega’s is dat de ideale gelegenheid om in hun pen te kruipen voor een opiniestuk in de Volkskrant

Daarin kijken ze eerst en vooral naar premier Rutte: “De huidige aantallen moeten voor de premier een wake-up call zijn. Nederland kan deze onbeperkte instroom niet aan. Met de huidige aantallen zouden we wekelijks drie AZC’s moeten openen of jaarlijks een stad als Kampen bij moeten bouwen.” Een oplossing ligt volgens de CDA-er in het midden van het politieke spectrum: “Rechts vraagt zich af waarom links zo naïef is en links verwijt rechts harteloos te zijn. Het is een vruchteloze tegenstelling die alleen extreemrechts in de kaart speelt. De ruimte ligt in het midden door te kijken wat binnen de huidige mogelijkheden haalbaar is.”

De CDA-ers vinden bovendien dat “migratie al lang geen nationaal vraagstuk meer is”. Daarom kijken ze naar Europa om het probleem aan te pakken: “Nederland moet zich aansluiten bij de twaalf lidstaten die Europees geld willen inzetten om een fysieke grens op te werpen aan de buitengrenzen van Europa. Frontex, de Europese grenswacht, moet uitgebreid worden tot een permanente en toegeruste grensbewaking van tenminste 10.000 eenheden.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie