Brusselse koffie op donderdag 22 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege donderdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

1300 Russen gearresteerd in protest

08:46 – Moskou, Rusland. Nu Poetin een ‘gedeeltelijke’ mobilisatie van Rusland heeft aangekondigd, komen de burgers in protest, schrijft de NOS. Gisteravond heeft de politie in totaal 38 steden zo’n 1300 demonstranten opgepakt, volgens de Russische mensenrechtenorganisatie OVD-info. Aan het begin van de dag ging het nog om zo’n 100 arrestanten.

Duits debat over gasprijsplafond in stroomversnelling

08:17 – Berlijn, Duitsland. Het debat over een nationaal gasprijsplafond is in Duitsland een stroomversnelling gekomen, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Duitsland heeft allerlei maatregelen in werking gesteld om burgers en bedrijven de winter door te helpen, maar een gasprijsplafond is daar geen onderdeel van. De oppositie in Berlijn maakt daar nu werk van: zij vinden dat het zo snel mogelijk ingevoerd moet worden. Minister van Financiën Christian Lindner (FDP) vindt het geen goed idee, maar ziet ook dat hij daar steeds meer alleen in komt te staan. De Duitse pers meldt nu dat Lindner een “werkgroep gasprijsplafond” heeft opgezet. Die club moet maatregelen bedenken om de “verwoestende stijging van de gasprijs” tegen te gaan. Lindner erkent: de oplossingen die tot dusver zijn ingevoerd voor bedrijven, beschermen nog onvoldoende. De CSU stelt in de Duitse Bundestag een prijsplafond voor dat te vergelijken is met dat wat er in Nederland wordt ingevoerd.

Hoekstra met het MH17-onderzoeksteam

08:02 – New York, Verenigde Staten. Buitenlandminister Wopke Hoekstra sprak gisteravond in New York met leden van het MH17-onderzoeksteam: de ministers voor Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba (Oekraïne), Penny Wong (Australië), Hadja Lahbib (België) en Wisma Putra (Maleisië).

Redden Uniper kost Duitsland tot nu toe 30 miljard

07:53 – Berlijn, Duitsland. Duitsland heeft woensdag energiebedrijf Uniper genationaliseerd, schrijft NRC. Het energiebedrijf was in problemen gekomen na het dichtdraaien van de Russische gaskraan. Het overeind houden van het bedrijf kostte Duitsland tot nu toe 30 miljard euro. Berlijn heeft eerder dit jaar al miljarden in het bedrijf gestoken zodat het niet zou omvallen. Het einde van Uniper zou grote gevolgen voor de Duitse economie hebben: het is de leverancier voor veertig procent van de Duitse particulieren en bedrijven die aardgas gebruiken. Nu er geen goedkoop gas meer uit Rusland komt, heeft het bedrijf een probleem. Het bedrijf moet gas blijven leveren, en koopt dat tegen een hoge prijs in.

Uniper is ook verbonden met Nederland. Het exploiteert onder andere een kolencentrale op de Maasvlakte en heeft drie stadscentrales (Den Haag, Rotterdam, Leiden) die daar voor warmte en elektriciteit zorgen.

Wow-effect voor de Europese chipmarkt

07:35 – Brussel, België. Er is een wow-effect nodig voor de Europese chipsmarkt, schrijft de Frankfurter Allgemeine. Vanuit het bedrijfsleven klinkt kritiek op de chipwet waarmee de Europese Unie de binnenlandse chipindustrie promoten. Die schiet voorbij aan z’n doel, vindt onder andere het bedrijf Siemens. Er is een groot tekort aan chips op de Europese markt: zo kost het de Europese auto-industrie dit en vorig jaar in totaal zo’n 100 miljard euro. 18 miljoen auto’s zijn niet gemaakt vanwege het tekort.

Met de European Chips Act wil Brussel het Europese marktaandeel van chipproductie wereldwijd verdubbelen tot twintig procent in 2030. Er is 43 miljard euro voor opzijgezet. Volgens Siemens ligt de focus veel te veel op de allerkleinste chips, terwijl er veel vraag is naar andere formaten. Chipfabrikant Wolfgang Weber wijst erop dat met het enorm Europees budget veel geëxperimenteerd zou kunnen worden om zo tot nieuwe technieken te komen, maar stelt vast dat daar te weinig draagvlak voor is in de Europese Unie. Een beetje meer durf zou goed zijn, vindt hij: “Er is een wow-effect nodig voor de Europese chipmarkt.”

Zelensky spreekt bij de Verenigde Naties

07:25 – New York, Verenigde Staten. Zelensky sprak gisteravond bij de Verenigde Naties, via een videoverbinding. Hij vroeg daar om straf voor Rusland voor de misdaden die het land pleegt in de oorlog in Oekraïne. Moskou zou het vetorecht als lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en bij andere internationale verbanden moeten verliezen. “Iets wat in de praktijk overigens bijna niet mogelijk is,” schrijft de NOS.

Vanwege de nieuwe ontwikkelingen in de oorlog was de vergadering van de Verenigde Naties in New York een ‘koortsachtige’ bedoeling, schrijft El País. Het was Zelensky’s toespraak die de grootste emotionele lading had, schrijft de krant. De Oekraïense president sprak vanuit Kiev, gekleed in het militaire shirt dat iedereen nu kent. Na afloop volgde een staande ovatie.

EU-spoedbijeenkomst in New York en nieuwe sancties tegen Rusland

07:10 – New York, Verenigde Staten. Nu Poetin zijn land mobiliseert en met nucleaire wapens lijkt te dreigen in de oorlog in Oekraïne, is het tijd voor nieuwe sancties tegen Rusland. Aldus de voorzitter Ursula van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, gisteravond tegen het Amerikaanse CNN. Er werd in Brussel achter de schermen al gebroed op nieuwe maatregelen, schrijft Politico.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese lidstaten kwamen gisteravond bijeen in een spoedbijeenkomst in New York. Daar zijn ze voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. “We komen zo snel mogelijk met nieuwe sancties tegen Rusland, waar mogelijk in samenwerking met onze partners,” zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na afloop. De Europese Unie blijft Oekraïne steunen met militaire wapens. Hoe de maatregelen eruit gaan zien, is nog niet bekend. Volgens Politico ligt onder andere op tafel: een prijsplafond voor Russische olie, meer mensen met Kremlinrelaties op de sanctielijst en optreden tegen de handel in luxegoederen met Rusland.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie