Brusselse koffie op donderdag 17 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege donderdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Onderzoek raket Polen levert iets op

08:30 uur – Warschau, Polen. De raket die dinsdagavond neerkwam in een klein Pools dorpje, waarbij twee mensen om het leven kwamen, was naar alle waarschijnlijkheid niet van Russische afkomst. Dat schrijft POLITICO na een melding van Warschau en de NAVO. Even werd er gedacht dat er een Russische raket zou zijn neergekomen in een NAVO-lidstaat. Maar nu begint duidelijk te worden dat het waarschijnlijk om een Oekraïense raket gaat die probeerde een Russische raket af te weren. Niettemin zijn wereldleiders het met elkaar eens: dit is niet de schuld van Oekraïne, maar van de Russische agressie tegen dat land.

EU-prijsplafond gas hangt aan zijden draadje

08:15 uur – Brussel, België. De Europese Commissie lijkt er maar niet uit te komen: hoe moet een Europees prijsplafond voor gas eruit zien? In een document dat EURACTIV in handen heeft zet de Commissie opnieuw de kaders uit voor een wetgevende tekst, maar laat weten dat de daadwerkelijke tekst er nog aan moet komen. “Deze schets dient als basis voor de verdere bespreking van het betrokken mechanisme”, zegt het document, zonder aan te geven wanneer de bespreking zal worden afgerond en of er op de Energieraad van volgende week een formele wettekst op tafel zal liggen.

Terwijl de Europese Commissie met het document naar buiten komt, blijven veel EU-lidstaten die voorstander zijn de maximumprijs voor gas, gefrustreerd achter. De Commissie heeft de plannen “aanzienlijk vertraagd”, zei een EU-diplomaat. Vooral België, Griekenland, Italië en Polen blijven druk uitoefenen. Oostenrijk, Duitsland en Nederland behoren tegelijkertijd tot de landen die nog voorzichtig zijn met een prijsplafond.

Macron wil gewoon voetbal kijken

07:55 uur – Bangkok, Thailand. “Ik denk niet dat we sport politiek moeten maken”, zei de Franse president Emmanuel Macron tegen de pers. Hij had het over het Wereldkampionschap voetbal in Qatar. Dat toernooi ligt al langer onder vuur vanwege de mensenrechtensituatie bij de organisatie van het evenement en in Qatar over het algemeen. De internationale gemeenschap beschuldigt Qatar ervan mensenrechten op verschillende manieren te schenden. Zo zijn er doden gevallen onder de arbeiders die stadions moesten vallen en zijn de werkomstandigheden zeer slecht.

Maar Macron vindt het toernooi en de mensenrechtensituatie in het land als twee losse zaken moeten worden gezien. Dat meldt De Telegraaf. De Fransman is momenteel in Bangkok om een top over Azië en de Stille Oceaan bij te wonen.

Malta geeft abortus een kans

07:45 uur – Valletta, Malta. Malta is goed op weg om als laatste EU-land het totaalverbod op abortus af te schaffen. De Maltese regering werkt aan een wetsvoorstel om de ingreep in sommige gevallen toe te staan. Dat meldt NU.nl. Malta wil abortus gaan toestaan wanneer een zwangere vrouw in levensgevaar is door complicaties bij de zwangerschap, en als de foetus nog te jong is om geboren te worden. Als Malta het plan uitvoert, is er geen enkele EU-lidstaat meer waar abortus volledig verboden is.

Waarom Malta deze draai maakt? Eerder dit jaar overleed een zwangere Amerikaanse vrouw bijna nadat zij in Malta met ernstige bloedingen werd opgenomen in het ziekenhuis. Het ongeboren kindje zou het door de complicaties niet overleven, maar de doktoren weigerden vanwege de huidige regelgeving om een abortus uit te voeren. De vrouw mocht toen naar Spanje reizen, waar dat wel mocht. De gebeurtenis heeft de Maltese regering aan het denken gezet: “We vinden dat vrouwen die dit ondergaan niet het risico moeten lopen op een gevangenisstraf”, aldus de Maltese minister van Volksgezondheid Chris Fearne.

MH17 terug in beeld

07:15 uur – Amsterdam, Nederland. Vandaag komt de rechtbank op Schiphol met een uitspraak over het neergeschoten vliegtuig MH17. Dat meldt de NOS. Drie Russen en een Oekraïner staan terecht, omdat zij een coördinerende rol zouden hebben gespeeld bij het afvuren van de raket die het vliegtuig op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne neerhaalde. Bij de ramp kwamen van de 298 passagiers ook 196 Nederlanders om het leven. Tegen de vier verdachten wordt een levenslange gevangenisstraf geëist.

Of de vier mannen daadwerkelijk op de lanceerknop van de raket hebben gedrukt, is onwaarschijnlijk. Het Openbaar Ministerie onderzoekt wie er nog meer betrokken was bij de vliegramp. De vraag wie de gebruikte raketinstallatie naar Oekraïne heeft gebracht en na de ramp weer weghaalde, blijft ook onbeantwoord. Vandaag beslist de rechter of deze vier verdachten schuldig zijn. Daarvoor moet wel duidelijk zijn dat de afgevuurde raket van Russische afkomst was.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie