Brusselse koffie op donderdag 15 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege donderdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

3 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

De Europese Commissie komt nu écht met een budgetvermindering voor Hongarije, of toch niet

08:27 – Brussel

Er komt een voorstel van de Europese Commissie om Hongarije wegens een gebrekkige rechtstaat nu echt ‘significant’ te gaan korten op subsidie. Naar verwachting wordt het voorstel komende zondag naar de Raad van de Europese Unie gestuurd. Maar, schrijft Politico: heel streng is de Commissie waarschijnlijk niet. In het voorstel komt ook ‘erkenning’ van de hervormingen die de Hongaren de afgelopen week hebben voorgesteld. Daarmee kunnen de Brusselse zorgen over de rechtstaat wat worden weggenomen, mits goed uitgedacht en uitgevoerd. De Europese Commissie geeft lidstaten waarschijnlijk een voorzetje om ervoor te kiezen Hongarije ‘nog een kans te geven’ om te laten zien dat ze echt gaan hervormen, voordat de Europese geldkraan wordt dichtgedraaid.

Hackers treffen Europese energiebedrijven

08:09 – Brussel

Meerdere Europese gas- en elektriciteitsbedrijven kregen onlangs een aanval met gijzelsoftware voor de kiezen. Dat schrijft de Standaard. Meer dan eens zaten daar Russische hackers achter, en “die lijken uit op meer dan geld”, schrijft de krant.

Rechts wint in Zweden

07:55 – Stockholm

Rechtse oppositiepartijen, aangevoerd door Zweedse Democraten, hebben de verkiezingen gewonnen. De Zweedse sociaaldemocraat Magdalena Andersson is gisteravond afgetreden als premier na een verkiezingsnederlaag. Dagens Nyheten blikt terug op de laatste weken van haar premierschap. De verkiezingscampagne van Andersson was gericht op haar presidentiële uitstraling, schrijft de krant. Critici interpreteerden dat als een gebrek aan ideeën: “Ze hadden alleen Magdalena”.

Het gaat mis met het Europese bos

07:44 – Amsterdam

Het gaat flink mis met het Europese bosbeleid. Dat betogen hoogleraar en IPCC-lid Gert-Jan Nabuurs en onderzoeker Silke Jacobs van de Wageningen Universiteit in Trouw. De bosbranden in Europa waren deze zomer veel in het nieuws, maar de twee vragen aandacht voor een ‘minder zichtbare ramp’: de bestuurlijke complexiteit van bosbeheer. De Europese lidstaten moeten veel meer en effectiever samenwerken, vinden Jacobs en Nabuurs. Sinds de vroege middeleeuwen is er niet zóveel bos geweest in Europa als nu, maar dat staat door klimaatverandering onder druk, schrijven ze. Het beleid dat de Europese Commissie nu binnen haar bevoegdheid kan maken werkt onvoldoende, vinden de twee. Ze pleiten voor samenwerking van de lidstaten om tot een Europese bosstrategie te komen.

Onrust in bufferstaten Rusland

07:29

Er zijn al zeker honderd doden gevallen bij nieuwe gevechten in de Kaukasus. Telegraaf schrijft over de strijd tussen Azerbeidzjan en Armenië, die na een wapenstilstand weer is losgebroken. En tussen Kirgizië en Tadzjikistan is het tot vuurgevechten gekomen. “Het is goed mogelijk dat de vijandigheden tussen de twee voormalige Sovjetrepublieken nu oplaaien omdat de Russische president Poetin in een lastig parket zit,” aldus Ruslandexpert Niels Drost van het Clingendael Instituut.

De toekomst is ‘made in Europe

07:20 – Straatsburg

De ochtendkranten geven elk hun kijk op de State of the European Union die Ursula von der Leyen gister hield. “EU-chef pakt momentum voor meer macht”, kopt de Telegraaf. Ook de Volkskrant ziet de Europese Unie een grotere rol innemen: “In de voorstellen die Von der Leyen in haar speech presenteerde is ‘méér Europa’ de rode draad.” De toekomst is made in Europe, schrijft Marc Peeperkorn. NRC viel de nadruk op steun aan Oekraïne op, en het schandaal aan de Vrije Universiteit in Amsterdam dat de revue passeerde. Een organisatie die onderzoek doet naar mensenrechten bleek geld te krijgen uit China; iets waar we volgens Von der Leyen voor moeten oppassen. Von der Leyens rede was er ook een vol reflectie, ziet Trouw. De krant kopt: “Von der Leyen heeft spijt van de keuzes die Europa maakte, maar belooft beterschap.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie