Brusselse koffie op donderdag 10 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege woensdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Europa geteisterd door stakingen

08:30 uur – Frankrijk / België / Griekenland. Gisteren waren het Belgische en Griekse arbeiders die hun werk neerlegden als antwoord op de toenemende kosten van levensonderhoud in Europa. Vandaag doet Frankrijk (voor de zoveelste keer) hetzelfde. Volgens EURACTIV doen verschillende sectoren mee met de staking, waaronder het openbaar vervoer, het onderwijs en mogelijk ook de gezondheidszorg. Volgens de nieuwssite wint een opkomende Franse protestbeweging steeds meer terrein in Parijs. Sinds het einde van de zomer staakten de Fransen al meerdere keren. 

In België hadden de twee grote luchthavens veel last van de stakingen. In Brussel was het openbaar vervoer ernstig verstoord en was het verkeer ontregeld. In de Griekse hoofdstad Athene alsook in kleinere steden gingen huishoudens, die het zwaar hebben door de hoge inflatie, de straat op. De frustratie komt door de onzekerheid op de arbeidsmarkt. Wat de actievoerders willen? Hogere lonen, want de prijzen van producten en diensten blijven stijgen.

Bootvluchtelingen bungelen tussen Frankrijk en Italië

08:00 uur – Rome, Italië / Marseille, Frankrijk. Italië en Frankrijk maken ruzie over vluchtelingen. Italië zou weigeren een schip met meer dan 200 vluchtelingen te laten aanmeren. In plaats daarvan stuurt het land de boot naar de Franse havenstad Marseille. Onaanvaardbaar, vindt Frankrijk. De regering van Giorgia Meloni lijkt een oud en streng anti-immigratiebeleid uit de tijd van Matteo Salvini weer op te pakken. Rome vindt dat andere EU-landen bewust bootvluchtelingen op Italië afsturen.

Trouw schrijft dat de Europese Commissie zich nu met de ruzie bemoeit. Volgens de Europese Commissie zijn de vluchtelingen er beroerd aan toe. Zij wil snel ingrijpen om een humanitaire ramp te voorkomen. De Commissie wijst op de plicht van landen om drenkelingen in veiligheid te brengen en herinnert er ook aan dat de EU-landen hebben afgesproken migranten van landen als Italië over te nemen.

Verstoppertje spelen op Bali

07:45 uur – Kherson, Oekraïne / Bali, Indonesië / Brussel, België. De Russische president Poetin gaat volgende week niet naar Bali voor de G20-top, laat POLITICO weten. In plaats van zichzelf stuurt hij zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Gisteren werd bekend dat het Kremlin zijn troepen terugtrekt uit Kherson, de enige regionale hoofdstad in Oekraïne die het wist te veroveren sinds de invasie in februari begon. Dat betekent nog niet dat de oorlog voorbij is, maar Poetin duikt wel even onder om zich achter de oren te krabben.

In Brussel wordt ondertussen ook verstoppertje gespeeld. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von Der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel staan volgens POLITICO niet op goede voet. Volgens de nieuwssite moeten medewerkers die de reizen naar Bali van de twee verzorgen koste wat het kost voorkomen dat hun reisschema’s overlappen. De relatie tussen de twee zouden slechter dan ooit zijn.

Duitsland struikelt over Chinese chips

07:30 uur – Berlijn, Duitsland. Het Duitse kabinet geeft Chinese bedrijven geen toestemming om aandelen te kopen bij twee Duitse chipfabrikanten. Dat schrijft NU.nl. Dat besluit neemt de Duitse regering om te voorkomen dat technische kennis in Chinese handen valt en dat de Chinese regering invloed kan uitoefenen op de productie van belangrijke technologische producten. “We moeten zorgvuldig kijken naar overnames van bedrijven, als het gaat om belangrijke infrastructuur of als technologie in handen dreigt te komen van bedrijven die niet uit de EU komen”, zei de Duitse economieminister Robert Habeck.

De EU houdt Duitsland scherp in de gaten als het gaat om de relaties met China. Want Brussel wil fors onafhankelijker worden van China. Onlangs was de Duitse bondskanselier Olaf Scholz nog in Peking, een bezoek dat veel kritiek ontving. Met dat bezoek wilde Scholz voorkomen dat de handelsrelatie tussen de twee landen zou verwateren. Want vriendelijke woorden kosten geen geld, zal Scholz gedacht hebben: Scholz wil dat Duitse bedrijven toegang blijven houden tot de Chinese markt. Maar tegelijkertijd wil hij de invloed van de Chinezen in Duitsland binnen de perken houden.

Zonder groot geld geen klimaatactie

07:15 uur – Sharm el-Sheikh, Egypte. “Zonder het grote geld, echt geld, serieuze financiële keuzes, zullen we de klimaatdoelen niet halen”, zei minister Sigrid Kaag van Financiën tijdens de VN-klimaattop (COP27). Dat meldt de NOS. Volgens de minister is het de financiële sector die bepaalt of de aanpak van de klimaatverandering stevig genoeg is. Maar dat kunnen de internationale regeringen niet alleen. Ook bijvoorbeeld de particuliere sector moet er “grootschalig in stappen”, zei Kaag. Gebeurt dat niet, “dan is het een onmogelijk pad”, zei de minister. 

Dat ministers van Financiën naar de VN-klimaattop gaan, is trouwens niet vanzelfsprekend. Volgens Kaag is het goed dat ze er zijn, want zij gaan over het grote geld van de staat. “Voor heel veel landen is het pas echt serieus als de minister van Financiën aan tafel zit. Want dan heb je het over begrotingen, prioriteiten en andere manieren van investeren,” zei ze.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie