Brusselse koffie op dinsdag 8 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege dinsdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Europese noodwet energietransitie op komst

08:50 uur – Brussel, België. De Europese Commissie wil haast maken met de bouw van duurzame energiebronnen om de energietransitie te versnellen. Ze gaat daarom noodwetgeving inzetten waarmee de vergunningsprocedure voor de bouw van wind- en zonneparken veel korter wordt. Volgens De Volkskrant presenteert de Commissie de plannen woensdag. Het voordeel van de noodwetgeving? Dat de Commissie het Europees Parlement kan overslaan en de maatregelen ingaan als de EU-ministers van de lidstaten op het dossier goedkeuring geven.

De Europese Commissie vindt dat het momenteel te lang duurt voordat wind- en zonneparken aangelegd kunnen worden. De vergunningsprocedures kunnen nu jaren duren, en die tijd heeft Europa niet, gezien de energiecrisis die steeds erger wordt. In eerste instantie moet de noodwetgeving een jaar gelden. Als de situatie op het gebied van energie in Europa tegen die tijd niet verbeterd is, worden de maatregelen mogelijk verlengd.

Brussel wil meer grip op platforms vakantieverhuur

08:30 uur – Brussel, België. De Europese Commissie wil meer regels voor bedrijven zoals Airbnb en Booking.com, waar woningeigenaren hun huizen aan vakantiegangers verhuren. De Commissie wil dat particuliere verhuurders in alle EU-lidstaten verplicht een registratienummer krijgen. Dat moet ervoor zorgen dat lokale autoriteiten meer grip zullen krijgen op de markt. Dat meldt Trouw. De Europese Commissie komt met het voorstel voor nieuwe regels omdat de zogeheten kortetermijnverhuur nadelige gevolgen heeft voor de Nederlandse huizenmarkt. Voor lokale inwoners is het huizenaanbod namelijk erg klein, waardoor de huizenprijzen stijgen. 

Als de verhuurders eenmaal een registratienummer hebben, moeten ze iedere maand aan de lokale autoriteiten vertellen hoeveel gasten en in hun woning waren en hoe lang ze zijn gebleven. De plaatselijke overheden kunnen dan zelf beslissen of ze de verhuurders verdere regels willen opleggen. Ook moeten organisaties toegang krijgen tot de gegevens, zodat zij onderzoek kunnen doen naar toerisme en zodat winkels kunnen zien waar mogelijke klanten verblijven.

Brussel draait bij over Nederlandse groene mest

08:10 uur – Brussel, België. De Telegraaf heeft documenten van de Europese Commissie in handen waaruit blijkt dat Brussel overweegt een dierlijke kunstmestvervanger in Nederland toe te staan. Brusselse Nieuwe schreef al eerder over die mogelijkheid. Volgens Nederland zou de vervanger een groen alternatief zijn voor traditionele dierlijke mest, maar daar geloofde de Commissie niets van. Maar nu concludeert het onderzoeksbureau van de Europese Commissie dat de milieueffecten van het middel vergelijkbaar zijn met die van klassieke kunstmest. 

Lang stond het middel bij de Europese Commissie op het lijstje van dierlijke mest. Tot vreugde van Nederlandse boeren zet de Commissie nu de deur op een kier: misschien mag het middel toch gebruikt worden. De overweging is “geen magische toverstaf”, zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange. “Maar na heel veel beperkingen betekent dit weer een beetje ademruimte voor boeren.” De Commissie zou vooral bijgedraaid zijn vanwege de druk op het Europese voedselsysteem als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Begin 2023 moet er meer duidelijkheid komen over het besluit van de Europese Commissie om het Nederlandse middel toe te staan.

Hongarije aast op coronamiljarden

07:45 uur – Boedapest, Hongarije / Brussel, België. Volgens documenten die POLITICO heeft ingezien heeft de Hongaarse regering plannen liggen voor uitgebreide rechterlijke hervormingen in het land. De regering van Viktor Orbán en de Europese Commissie onderhandelen over een compromis voor de goedkeuring door Brussel van het Hongaarse coronaherstelplan en de bijbehorende fondsen. Om in aanmerking te komen voor de ruim 7,2 miljard euro, wil Brussel namelijk eerst stevige veranderingen aan de Hongaarse rechtsstaat zien.

EU-ambtenaren en EU-diplomaten vertelden aan POLITICO  dat de Europese Commissie naar verwachting voor het einde van deze maand met een besluit komt. Op 6 december moet dat besluit dan op tafel liggen van de EU-ministers van Financiën. De nieuwssite waarschuwt alvast dat goedkeuring van het Hongaarse plan hoe dan ook op kritiek zal stuiten. Landen zoals Nederland zullen altijd een strenge houding aannemen en zeggen dat de beloften van Boedapest niet voor lief moeten worden genomen, is daarbij de redenering. 

Nederlanders slepen Facebook voor de rechter

07:30 uur – Amsterdam, Nederland. Volgens de Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) heeft het sociale mediaplatform Facebook jarenlang de privacy van Nederlandse gebruikers geschonden. Vandaag buigt de rechtbank Amsterdam zich over de zaak, meldt NU.nl. Facebook zou bijvoorbeeld informatie over geslacht, religie, seksuele geaardheid en ook foto’s hebben gedeeld met adverteerders, waarmee zij gepersonaliseerde reclames aan gebruikers lieten zien. De Autoriteit Persoonsgegevens zei al eens dat Facebook dat achter de rug van gebruikers om deed. 

Het doel van de rechtszaak? Compensatie voor alle Facebook-gebruikers in Nederland. Althans, dat eisen de de Consumentenbond en de DPS. Al sinds 2021 konden gedupeerde gebruikers zich aanmelden voor compensatie. Of Facebook de gebruikers echt gaat compenseren, is niet duidelijk. Moederbedrijf Meta, onder leiding van Mark Zuckerberg, liet weten zich tegen de beschuldigingen te blijven verzetten en dat er inmiddels al verbeteringen aan de privacy op het platform zijn aangebracht.

Rutte zoekt waterstofpartners, ook buiten EU

07:15 uur – Sharm el-Sheikh, Egypte. Premier Rutte heeft met de minister van Energie van Oman Sali al Aufi, een verklaring over groene waterstof ondertekend. Oman is een land in het Midden-Oosten. In de verklaring staan afspraken over het produceren en leveren van de groene brandstof. Dat meldt de NOS. Rutte deed dat tijdens de VN-klimaattop (COP27) die dit jaar in Egypte plaatsvindt. Volgens Rutte is het tekenen van zulke afspraken op die klimaattop cruciaal voor de versnelde energietransitie waarin de EU zich bevindt, vooral vanwege de oorlog in Oekraïne. 

In Brussel heeft iedereen het erover: waterstof is de toekomst. Het Nederlandse Groningen wil zelfs een heuse waterstofvallei worden. En om die droom waar te maken, zoekt premier Rutte zijn partners niet alleen binnen de EU, maar ook (ver) daarbuiten. Volgens Rutte is Oman een uitstekende partner. Het land is uiterst geschikt om zon- en windenergie op te wekken, wat nodig is om groene waterstof op te wekken. Oman heeft ook havens, goede technische kennis en een stevige industrie voor olie en gas.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie