Brusselse koffie op dinsdag 6 september 2022

Een krantenoverzicht voor bij het ontbijt. Op de vroege dinsdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Duitse grensgemeenten boos op Nederland

08:50 uur – Duitsland/Nederland. Duitse grensgemeenten zijn niet te spreken over arbeidsmigranten uit Oost-Europa die in Duitsland wonen, maar net over de grens in Nederland werken. Dat zeggen ambtenaren van Duitse grensgemeenten en de regionale afdeling van de Duitse vakbond DGB tegen NRC.  De Duitse grensgemeenten wijzen met de vinger naar Nederland: “Nederland verdient het geld en wij zitten met de problemen”, zegt Peter Hinze, burgemeester van het Duitse plaatsje Emmerik.

Door een gebrek aan betaalbare woonruimte kopen Nederlandse uitzendbureaus woningen in de Duitse grensgemeenten op om die te verhuren aan arbeidsmigranten. Maar vervolgens doen de arbeidsmigranten weinig moeite om zich te integreren in Duitsland en zorgen voor overlast. “Nederlandse bedrijven moeten, desnoods onder druk van de overheid, hun verantwoordelijkheid nemen,” zegt Elisabeth Schwenzow, bestuurslid van het Duitse district Kreis Borken.

Hoekstra: ‘oorlog Oekraïne kan nog lang duren

08:35 uur – Leiden, Nederland. Minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat de oorlog in Oekraïne mogelijk nog lang gaat duren en dat er “offers moeten worden gebracht.” Dat meldt het AD. Hoekstra zei dat gisteren in een speech tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit van Leiden. 

Bij zijn redenering kijkt Hoekstra vooral terug naar de oorlogen die de voorganger van Rusland (de Sovjet-Unie) voerde, zoals de oorlog in Afghanistan en de Koude Oorlog. Ook die oorlogen duurden respectievelijk bijna tien jaar en enkele decennia. Verder waarschuwt Hoekstra voor landen zoals China die samen met Rusland “de regels van het spel herschrijven” en riep hij op goede banden met de Verenigde Staten te behouden.

Recordhoogte inflatie

08:05 uur – Den Haag, Nederland. Nog nooit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek zo’n hoog inflatiecijfer gemeld. Dat schrijft Trouw. In augustus was de inflatie in Nederland maar liefst twaalf procent. Het Europese statistiekbureau Eurostat liet vorige week al weten dat de inflatie in de eurozone 9,1 procent bedroeg.

De grootste boosdoener is de almaar stijgende energieprijs. Maar ook andere producten, zoals levensmiddelen en kleding, zijn duurder geworden. Om de inflatie te bedwingen gaat de Europese Centrale Bank (ECB) mogelijk de rente opnieuw verhogen, zoals dat eerder in juli is gedaan. De ECB komt donderdag met een nieuw rentebesluit.

Boete voor Instagram

7:45 uur – Brussel, België. Instagram heeft van de Europese Commissie een “monsterboete” van 450 miljoen euro gekregen. Dat meldt de VRT. Het sociale medium heeft de gegevens van minderjarigen onvoldoende beschermd, stelt het de Ierse Commissie voor gegevensbescherming (DPC). Dat is een nationale onafhankelijke autoriteit die moet toezien op de naleving van het grondrecht van personen in de EU op bescherming van hun persoonsgegevens. De Commissie voor gegevensbescherming spreekt daarbij namens de Europese Commissie. 

De Commissie is vooral bezorgd over het gemak waarmee minderjarigen een professioneel account kunnen gebruiken. Bij zo’n account worden gebruikers verplicht om contactgegevens openbaar te maken. Maar volgens de Meta-groep, het moederbedrijf van onder meer Instagram en Facebook heeft de Commissie voor gegevensbescherming gekeken naar instellingen die de afgelopen jaren zijn veranderd. Daarom heeft Meta al laten weten de boete aan te vechten bij de rechter.

Europese vliegmaatschappijen staan op omkiepen

7:30 uur – Europa. Persbureau Bloomberg meldt dat zwakke Europese vliegmaatschappijen deze winter een grotere kans hebben om failliet te gaan en opzichte van voorgaande jaren. Tijdens de coronacrisis kregen zij steun van de overheid, maar die steun wordt nu op andere plekken ingezet, bijvoorbeeld als reactie op de stijgende inflatie en energieprijzen.

Vooral kleine vliegmaatschappijen in centraal- en oost-Europa kiepen deze winter mogelijk om. Twee maatschappijen uit Albanië en andere maatschappijen uit Wit-Rusland, Bulgarije, Tsjechië, Georgië, Moldavië en Roemenië lopen het meeste gevaar. Ook één maatschappij uit Cyprus behoort tot de risicogroep. De grote maatschappijen, waaronder Ryanair, Wizzair, Air France-KLM en Lufthansa zullen echter niet zo veel last hebben van de aflatende steun.

Staghouwer afgetreden

7:20 uur – Den Haag, Nederland. Henk Staghouwer (CU) stapt op als Nederlands minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het vinden van passende oplossingen voor de stikstofcrisis, bovenal het vinden en bieden van perspectief aan Nederlandse boeren, is hem niet gelukt. Hij is daarom tot de conclusie gekomen “niet de juiste persoon” te zijn voor die lastige opgaven. 

Ook vanuit de Tweede Kamer voelde hij onlangs weinig steun en vertrouwen voor zijn plannen. Met zijn aftreden is hij de eerste bewindspersoon van het kabinet Rutte IV die zijn taken neerlegt. Carola Schouten, huidig minister voor Armoedebeleid en voormalig minister voor Landbouw, neemt Staghouwers portefeuille over totdat er een passende opvolger is gevonden.