Brusselse koffie op dinsdag 27 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege dinsdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

6 min. leestijd
Brusselse koffie

(Foto: Pé Verhoeven)

Nederlandse steun aan Oekraïne wordt opgeschroefd

08:45 uur – Den Haag, Nederland. Het kabinet gaat de steun aan Oekraïne verstevigen. Dat meldt NU.nl. Premier Mark Rutte liet gisteren via social media weten extra steun te hebben toegezegd tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky. Het kabinet reageert daarmee op de gedeeltelijke mobilisatie van Russische troepen en de schijnreferenda die Rusland op dit moment houdt in gebieden die het momenteel bezet.

Hoeveel geld er wordt uitgetrokken heeft de premier niet bekend gemaakt. Het kabinet zou ervoor kiezen die informatie slechts beetje bij beetje vrij te geven om Rusland niet wijzer te maken te maken dan nodig is. 

Droogte mogelijk normale zaak tegen 2050

08:30 uur – Brussel, België. De droogte waar Europa mee te kampen heeft zal tegen het jaar 2050 mogelijk de norm worden, tenzij er snel doeltreffende, grensoverschrijdende bestrijdingsmaatregelen worden genomen. Dat vertelden deskundigen gisteren tegen Europarlementariërs van de milieucommissie (ENVI) in het Europees Parlement, meldt Euronews. Extreme gebeurtenissen zoals droogte, die tevens een gevaar vormen voor economische activiteiten zoals landbouw, vervoer, energie en gezondheidszorg, “zullen Europa bijna elk jaar treffen”. Dat zei Andrea Toreti from the European Drought Observatory tegen de leden van de milieucommissie. 

De bedreigde mediterrane landbouw zal bijvoorbeeld in de toekomst nog verder onder druk komen te staan, bovenal vanwege toenemende bosbranden. Maar, liet Eurocommissaris voor crisisbeheersing Janez Lenarčič weten: “De Europese Commissie heeft een vierpuntenplan opgesteld om zich op dit verhoogde risico voor te bereiden, waaronder een snelle toename van de brandbestrijdingscapaciteit, zoals vliegtuigen en helikopters, de prepositionering van meer brandweerlieden in gebieden die aan het begin van het seizoen bijzonder kwetsbaar zijn voor bosbranden, en een betere preventiestrategie.

Afstandsverklaring bij mensensmokkel

08:10 uur – Istanbul, Turkije. Het Britse BBC wist onlangs contact te leggen met een mensensmokkelaar in Turkije, die voor een flinke zak geld illegale reizen voor vluchtelingen naar het Verenigd Koninkrijk organiseert. Dat de Britse regering van plan is om asielzoekers naar Rwanda te sturen is geen ontmoediging voor zijn klanten, vertelt hij. Hij krijgt het zelfs voor elkaar om de vluchtelingen een afstandsverklaring te laten tekenen. In dit geval betekent staat er in die verklaring dat de smokkelaar geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor mogelijke gevolgen van de reis waaronder overlijden en gevangenneming, en dat er niet gegarandeerd kan worden dat de reis veilig is.

Dat het organiseren van vluchtelingenreizen naar het Verenig Koninkrijk illegaal is, weet de smokkelaar maar al te goed, en legt uit waarom hij er toch zijn boterham aan blijft verdienen: “Ik weet dat dit niet legaal is,” zegt hij, “maar voor mij gaat het om menselijkheid – dat is meer waard dan de wet. We helpen mensen, we behandelen ze goed, we respecteren vrouwen – we respecteren iedereen en kwetsen niemand.”

Hongarije blokkeert mogelijke nieuwe sancties

07:55 uur – Boedapest, Hongarije. Hongarije heeft alvast laten weten dat het sancties tegen de Russische nucleaire sector absoluut niet zal steunen. Dat meldt EURACTIV. De Europese Unie bekeek afgelopen weekend al eens of het mogelijk is die sector te sanctioneren. EU-lidstaten die voorstander zijn van strenge sancties tegen Rusland dringen aan op beëindiging van de nucleaire samenwerking met Moskou. Daartoe behoren op dit moment de Baltische staten, Ierland en Polen.

Hongarije is al vrijgesteld van het gedeeltelijke EU-embargo op Russische olie en verwerpt oproepen tot andere sancties tegen de Russische energie-industrie. De nationalistische premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft de afgelopen jaren nauwe banden gesmeed met de Russische president Vladimir Poetin en is vaak tekeer gegaan tegen de EU-sancties tegen het Kremlin, met het argument dat die Europa meer schaden dan Moskou. Datzelfde verzet klinkt nu tegen de sancties op Russische nucleaire energie: “Wij zouden nooit sancties steunen die onze veilige energievoorziening in gevaar brengen,” liet de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto weten.

Speelt Poetin met de gaspijpleidingen?

07:40 uur – Berlijn, Duitsland. Gisteravond laat trad er plotseling drukverlies op bij beide takken van de Nord Stream 1-pijpleiding. Dat bevestigden de Duitse autoriteiten aan POLITICO. Eerder op de dag werd ook al bekend dat de andere andere pijpleiding tussen Rusland en Duitsland, Nord Stream 2, te maken had met een lekkage. Wat het plotselinge drukverlies op die eerste pijpleiding heeft veroorzaakt, weten de Duitse autoriteiten nog niet. Zowel de lekkage aan Nord Stream 2 en het drukverlies bij Nord Stream 1 worden nu onderzocht.

Maar gespeculeerd wordt er wel alvast. Zo denkt POLITICO bijvoorbeeld dat Rusland de gaspijpleidingen mogelijk heeft opgeblazen om verder verdeeldheid te zaaien tussen westerse bondgenoten en onzekerheid te creëren op de markten om de gasprijzen weer op te drijven. Ondanks de keuze van Rusland om geen gas meer aan Duitsland te leveren zijn de prijzen de afgelopen weken gedaald, en dat is vast niet waar de Russen op hadden gehoopt.

‘Europa’s keizerin’

07:20 uur – Brussel, België. Zoekt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie haar machtsgrenzen te veel op, of gebruikt ze haar macht juist te weinig? Die vraagt stelt De Telegraaf. Met name sinds de oorlog in Oekraïne stond Von der Leyen met het ene na het andere bezoek aan president Zelensky veel in de schijnwerpers. En als er opstandige kindjes in de klas zitten, waaronder momenteel Polen en Hongarije, deinst Von der Leyen er niet voor terug om die even met straf in de hoek te zetten. En voorafgaand aan de Italiaanse verkiezingen, die gisteren werden gewonnen door de extreemrechtse partij ‘Broeders van Italië’ van Giorgia Meloni, kwam ze met een dreigement: “Als het de verkeerde kant op gaat, dan hebben we instrumenten, zoals in het geval van Polen en Hongarije.”

Maar critici vragen zich af of Von der Leyen soms niet buiten haar boekje gaat. Volgens Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) zoekt ze de grenzen van de Europese verdragen te veel op. “Regelmatig doet ze als voorzitter uitspraken over zaken waar ze niet over gaat,” zegt hij. Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat dat juist haar taak is “als hoeder van de Europese verdragen.” Maar als het aan Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) moet Von der Leyen juist nog onafhankelijker zijn, “en niet eerst de instructies van de regeringssteden afwachten.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie