Brusselse koffie op dinsdag 25 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege dinsdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Frankrijk wil lithium-koploper worden

08:00 uur – Parijs, Frankrijk. Het Franse bedrijf Imerys, met een hoofdkantoor in de hoofdstad van het land, heeft bekend gemaakt één miljard euro te willen investeren in het openen van de grootste lithiummijn in Europa. Dat meldt de Belgische nieuwssite VRT NWS. Lithium is een erg belangrijke grondstof voor de ontwikkeling van batterijen voor elektrische wagens. De mijn zou jaarlijks de productie van ongeveer 700.000 autobatterijen mogelijk maken. 

Het ‘witte goud’, zoals de grondsstof ook wel genoemd wordt vanwege de grote vraag ernaar, zou in het centrum van Frankrijk te vinden zijn. Imerys wil een grote mijn openen in het Franse departement Allier, waar de hoeveelheid en de kwaliteit van het lithium naar eigen zeggen zeer aantrekkelijk is. Tegen 2027 moet de mijn klaar zijn.

Nederlandse biologische landbouw loopt achter

07:50 uur – Den Haag, Nederland. Het is flink aanpoten voor de Nederlandse biologische landbouwsector. Die doet het namelijk minder goed dan in de rest van Europa, meldt NRC aan de hand van de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij biologische landbouw gebruiken boeren een kunstmest en zijn de regels voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de leefomstandigheden van dieren erg streng. Hoewel er de afgelopen jaren een kleine groei te zien is, vertegenwoordigt de sector maar een klein gedeelte van de totale landbouwsector in Nederland.

Waarom boeren er wellicht niet voor kiezen om biologisch te gaan verbouwen heeft mogelijk te maken met het gebrek aan toekomstperspectief waar boeren mee zitten als gevolg van de stikstofcrisis. De boeren zouden het vanwege de hogere kosten te riskant vinden om over te stappen naar een biologisch productiesysteem.

Europese Commissie heeft voorstel hervorming EU-elektricititeitsmarkten

07:40 uur – Brussel, België / Luxemburg, Luxemburg. De EU-ministers voor energie bespreken vandaag een nieuw voorstel van de Europese Commissie om de energiecrisis aan te pakken. Volgens POLITICO wil de Commissie een permanente oplossing om de gas- en elektriciteitsprijzen los te koppelen. Als de ministers het voorstel goedkeuren, zou het neerkomen op de grootste hervorming van de EU-elektriciteitsmarkten in decennia.

Wat betekent dat concreet? De voorgestelde oplossing moet ervoor zorgen dat duurzame energie en kernenergie goedkoper wordt. Die energiesoorten hebben lage bedrijfskosten en maken enorm veel winsten. De EU-lidstaten kunnen langetermijncontracten voor de opwekking van hernieuwbare energie afsluiten met ontwikkelaars om de consumenten gedurende lange periodes, meestal 15 jaar, goedkope prijzen te garanderen. De contracten worden gegund via een aanbesteding, wat betekent dat het goedkoopste aanbod wint. 

Het is een regeling die het Verenigd Koninkrijk al heeft goedgekeurd om de inflatie aan te pakken en die volgens deskundigen van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen snel door de EU zou kunnen worden gekopieerd.

EU maakt zich klaar voor Egypte

07:20 uur – Luxemburg, Luxemburg. De EU-ministers voor klimaat hebben hun gezamenlijke inzet bekend gemaakt voor de aankomende conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering, ook wel de COP27 genoemd. Die vindt volgende maand plaats in het Egyptische Sharm-El-Sheikh. De Volkskrant meldt dat de ministers in een gezamenlijke verklaring laten weten dat landen die nu al getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering, voor verlies en schade gecompenseerd zouden moeten worden. 

Recente gebeurtenissen zoals de overstromingen in Pakistan onderstrepen volgens de EU-ministers waarom dat nodig is. Ook minister van Klimaat Rob Jetten (D66) is er helder over: “Begin nu eerst door gewoon te erkennen dat er sprake is van schade en verlies,” zei hij. Jetten heeft zich niet verder uitgelaten over hoe het plan voor compensatie aan getroffen landen er precies uit zou moeten gaan zien.

Nieuwe Britse premier bekend

07:10 uur – Londen, Verenigd Koninkrijk. Na het opstappen van Liz Truss als premier van het Verenigd Koninkrijk is nu de volgende in de rij aan de beurt. Rishi Sunak wordt vandaag benoemd als 57e premier van het land. Gisteren bleef als hij laatste kandidaat overeind in de race naar leiderschap van de Conservatieve partij. Ondertussen klinkt er ook forse kritiek: Sunak zou geen concrete plannen voor zijn premierschap op tafel hebben gelegd en bovendien is hij niet democratisch verkozen.

Sunak zelf heeft er in ieder geval zin in. “Het is de grootste eer van mijn leven de partij te mogen leiden waar ik van houd, en om iets terug te kunnen geven aan het land waar ik zo veel aan te danken heb”, liet de aanstaande premier weten. Hij wil het vertrouwen van de kiezer terugwinnen en zal daarom volop inzetten op economische discipline en zware maatregelen nemen om de eenheid in de Conservatieve partij te herstellen. Meer leest u bij de NOS.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie