Brusselse koffie op dinsdag 15 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege dinsdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

6 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Duitsland redt Nederlandse gemeenten van gasproblemen

08:55 uur – Berlijn, Duitsland. De Duitse overheid gaat SEFE, de Europese handels- en leveringstak van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, overnemen. SEFE heeft zijn hoofdkwartier in de Duitse hoofdstad Berlijn. Duitsland gaat het bedrijf nationaliseren en miljarden daarin investeren. Dat meldt RTL Nieuws. Het Duitse besluit helpt veel Nederlandse gemeenten uit de brand. Vanwege EU-sancties tegen Rusland moesten Nederlandse gemeenten hun contracten met Gazprom verplicht opzeggen. Maar nu SEFE in handen komt van de Duitse overheid, worden de banden met Rusland verbroken en zal het bedrijf niet meer onder de sancties vallen.

Niet alle Nederlandse gemeenten zijn even blij met het nieuws. Aan de ene kant zijn er gemeenten die nog geen nieuw gascontract hebben afgesloten en, tegen de sancties in, gas bij de Duitse tak van Gazprom bleven kopen. Die gemeenten kunnen nu opgelucht ademhalen, want ze hoeven geen andere leverancier meer te zoeken. Maar aan de andere kant zijn er gemeenten die afgelopen zomer nieuwe contracten afsloten tegen hogere tarieven. Of die gemeenten compensatie gaan krijgen, is niet duidelijk.

Spijkerharde loonkloof mannen en vrouwen in EU

08:40 uur – Europese Unie. Euronews schrijft over ‘De dag van de gelijke beloning.’ Die valt namelijk vandaag, op 15 november. In principe betekent dat dat vrouwen in de EU vanaf vandaag en tot de rest van het jaar als het ware “gratis werken” in vergelijking met hun mannelijke tegenhangers. Hoe dat komt? Omdat mannen in de EU gemiddeld 13 procent meer salaris krijgen dan vrouwen voor hetzelfde werk. Dat betekent dat mannen tot aan vandaag al evenveel zouden hebben verdiend als vrouwen in de EU in het hele jaar zouden verdienen. Volgens de gegevens van de nieuwssite is de loonkloof het grootst in Letland en het kleinst in Luxemburg. Nederland staat op de tiende plek van grootste loonkloven in de EU.

Brussel is niet blij met die EU-brede loonkloven en wil daar iets aan doen. “Gelijk werk verdient gelijk loon: dat is een grondbeginsel van de Europese Unie. De onrechtvaardige loonkloof tussen mannen en vrouwen kan niet worden opgelost zonder de structurele onevenwichtigheden in de samenleving te veranderen”, aldus Eurocommissarissen Věra Jourová (Waarden en Transparantie) en Helena Dalli (Gelijkheid) in een gezamenlijke verklaring.

Uitbreiding Schengengebied zorgt voor grenscontrole-domino

08:15 uur – Ljubljana, Slovenië. Het mag tegenstrijdig of zelfs ironisch genoemd worden: terwijl Kroatië op het punt staat toe te treden tot de Europese grensvrije zone, gooien landen in de buurt die daar al lid zijn hun grenzen op slot. Slovenië bereidt zich momenteel voor om politiecontroles opnieuw in te voeren om zo de nieuwste vluchtelingenstroom in toom te houden. Oostenrijk doet dat al, waardoor de Sloveense regering bang is dat vluchtelingen in Slovenië blijven vasthangen. Dat schrijft EURACTIV

Het lijkt een dominospel te worden: als het ene land strengere grenscontroles invoert, schuift de boel op en gaan buurlanden dat ook doen. Nu Kroatië wil toetreden tot de Europese grensvrije zone, is Slovenië bang dat meer vluchtelingen via Kroatië naar Slovenië kunnen komen en daar blijven hangen. Het is de bedoeling dat Kroatië vanaf 1 januari 2023 toetreedt tot de Europese grensvrije zone. Als dat gebeurt, wordt de grens met Bosnië en Servië de nieuwe buitengrens van het Schengengebied. De EU-regeringsleiders moeten het toetreden in december wel eerst nog officieel goedkeuren.

EU weet eindelijk hoeveel geld ze volgend jaar mag uitgeven

07:55 uur – Brussel, België. Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten zijn het eens over het EU-budget van 2023. Dat meldt POLITICO. De deal betekent dat de EU volgend jaar ruim 1 miljard euro meer mag uitgeven dan de Europese Commissie in eerste instantie had voorgesteld. Het was duwen en trekken: het Europees Parlement had liever een nog grotere toename gezien, terwijl het afgesproken bedrag ruim boven de wensen van de EU-lidstaten ligt. Nu de drie EU-instellingen een akkoord hebben bereikt, moeten het Europees Parlement en de EU-lidstaten nog hun definitieve goedkeuring geven.

Een groot deel van de toename van het EU-budget van 2023 ten opzichte van dit jaar zit hem in de hulp aan Oekraïne en buurlanden zoals Moldavië, schrijft de nieuwssite. Ook zou er geld apart worden gehouden om het transport van militaire middelen te verbeteren. De EU doet dat vanwege de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Investeringen in de transportinfrastructuur moeten ervoor zorgen dat militaire middelen snel door de EU kunnen worden verplaatst als dat nodig is.

Tweede Kamer onbewust van NAVO-kritiek

07:40 uur – Den Haag, Nederland. De Tweede Kamer is boos. Minister van Defensie Kajsa Ollongren heeft de Kamer onvoldoende ingelicht over een schriftelijke beoordeling van de NAVO over de geplande defensie-uitgaven van Nederland. Volgens de NAVO-beoordeling schiet Nederland voortdurend tekort als het gaat om de extra defensie-uitgaven die de lidstaten van het bondgenootschap momenteel moeten doen. Dat schrijft het AD

Ollongren liet in september aan de Tweede Kamer weten dat de geplande uitgaven “grotendeels” aan de verwachtingen van de NAVO voldoen. Het kabinet is van plan extra miljarden aan de Nederlandse krijgsmacht uit te geven. Maar volgens de NAVO-beoordeling die de minister dus niet tijdig met de Tweede Kamer heeft gedeeld, moet Nederland nog een tandje bijzetten. Dat de minister die informatie niet met de Tweede Kamer heeft gedeeld, schoot daar in het verkeerde keelgat.

EU met duidelijke houding bij G20

07:15 uur – Bali, Indonesië. De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel spreekt met duidelijke woorden op het wereldtoneel: de EU wil wel blijven samenwerken met China, maar moet tegelijkertijd oppassen dat het niet te afhankelijk blijft van dat land, bijvoorbeeld op het gebied van technologie. Michel zei dat bij de start van de G20-top, meldt de NOS. De G20-top is een bijeenkomst van de negentien grootste wereldeconomiëen plus de Europese Unie. 

De oorsprong van de houding die de EU aanneemt bij de top op het Indonesische eiland Bali ligt bij de oorlog in Oekraïne. Daaruit is volgens hem gebleken hoe de afhankelijkheid van de EU van Russisch gas het blok de nek heeft omgedraaid. Michel wil voorkomen dat we “dezelfde fout” maken als het gaat om technologie uit China. Premier Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag zijn overigens ook bij de top aanwezig. Nederland is weliswaar geen lid van de G20, maar ons land mag op speciale uitnodiging van de voorzitter toch deelnemen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie