Brusselse koffie op dinsdag 13 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege dinsdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

House of Cards in Brussel

08:55 – Brussel, België. Vandaag voltrekt zich het slotstuk van een politieke intrige die Brussel al maandenlang in de ban houdt: Alessandro Chiocchetti wordt benoemd tot secretaris-generaal van het Europees Parlement. In deze machtige positie krijgt Chiocchetti als hoofdambtenaar van het Parlement zo’n 8.000 personeelsleden en een budget van 2 miljard euro onder zich.

Wat er juist zo controversieel aan de benoeming is? Eerder was Chiocchetti kabinetschef van parlementsvoorzitter Roberta Metsola. Het is door de steun van haar en haar grote Europese Volkspartij dat Chiocchetti de topfunctie in handen kreeg. Volgens critici ruikt dit wel heel erg naar vriendjespolitiek.

Om politiek draagvlak voor de benoeming te creëren, zijn Metsola en de Europese Volkspartij creatief te werk gegaan. Zo werden er de afgelopen maanden meerder nieuwe topposities in het leven geroepen en uitgedeeld aan andere partijen. Volgens critici zouden deze enkel dienen om de steun van deze partijen mee te kopen. Wie meer over de affaire wil lezen, kan terecht bij Politico.

Als het moet gaat Polen in Azië lenen

08:30 – Warschau, Polen. Een nieuwe dag, een nieuw hoofdstuk in de touwtrekwedstrijd tussen Brussel en Warschau over het coronaherstelfonds. Zoals zovele andere lidstaten diende Polen dit voorjaar haar plannen in om aanspraak te maken op haar deel van het coronaherstelfonds. De Europese Commissie moet deze namelijk eerst goedkeuren. In totaal gaat het om zo’n 35 miljard euro waarvan grofweg een derde uit subsidies bestaat en de rest leningen zijn.

Dat er veel geld naar de groene en digitale transitie zou gaan, kon de Europese Commissie wel smaken. Daarbovenop wou de Commissie ook verbeteringen zien aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Deze is de Poolse regering onder leiding van de PiS-partij namelijk al jarenlang vakkundig aan het indammen. De Polen lieten al meermaals woedend weten dat de Commissie dat op haar buik kan schrijven.

De Poolse minister van Cultuur Piotr Gliński (PiS) heeft nu verklaard dat de ingediende herstelplannen sowieso gaan uitgevoerd worden. Met of zonder Europees geld. Desnoods zou het land daar leningen voor aangaan in Azië. Dat wist Euractiv te vertellen.

Hoe zat het ook alweer met die Griekse leningen?

08:00 – Athene, Griekenland. Het moet een vreugdevol moment geweest zijn: na tien jaar lang Europese inmenging in haar overheidsuitgaven en fiscaal beleid te hebben ondergaan, stond Griekenland deze zomer eindelijk niet meer onder verscherpt toezicht. Onder dat toezicht stond het land omdat het in 2010 bijna failliet ging en de andere eurolanden in de bres moesten springen voor de Grieken.

Ook Nederland heeft toentertijd geld aan Griekenland geleend. Nadat eerder al de schulden aan het Internationaal Monetair Fonds (20 miljard euro) werden afgelost, beginnen de terugbetalingen aan Nederland nu ook vooruitgang te boeken. Reeds 200 miljoen van de 3,2 miljard euro werd terugbetaald. RTL Nieuws legt uit hoe het nu ook alweer zat.

Heeft biomassa nog een toekomst?

07:45 – Brussel, België. Biomassa is al langer een controversiële ‘duurzame’ energiebron. Volgens Europa is het een goede vervanger voor fossiele brandstoffen. Bomen halen namelijk tijdens hun leven CO2 uit de lucht die bij de verbranding weer vrijkomt. Hierdoor zorgt biomassa niet voor meer emissie-uitstoot bij de verbranding, aldus Europa.

Het Environmental Investigation Agency toonde echter aan dat dit hout vaak niet van restafval komt, wat de bedoeling is, maar dat biomassafabrieken in Bulgarije, Roemenïe, Polen en Slowakije hier bomen uit beschermde bossen voor rooien. VRT NWS meldt dat het Europees Parlement zich vandaag over de kwestie gaat buigen. Biomassa wordt momenteel namelijk fel gesubsidieerd door de Europese Unie. De vraag is of dat dat nog wel van deze tijd is.

Commissie aast op verplichte elektriciteitsbesparing

07:30 – Brussel, België. De Standaard was er vroeg bij. Nog voor grote EU-nieuwsmedia zoals Politico en Euractiv dat deden, plaatste de Belgische krant deze nacht al de langverwachte energieplannen van von der Leyen. Het verdict? Voor het eerst wil von der Leyen lidstaten verplichten om 10 procent te besparen op elektriciteitsverbruik door consumenten.

Dat wil de Commissie doen via ‘gerichte informatie- en communicatieprogramma’s’. Daarbovenop zouden lidstaten tijdens de piekuren, 3 tot 4 dagen per week, ook 5 procent elektriciteit moeten besparen. Aangezien de energieprijs van de volgende dag vaak tijdens het duurste moment van stroomopwekking tot stand komt, is dat geen onlogisch voorstel. Desondanks wordt het nog afwachten of lidstaten zich met deze verplichte besparingen niet aangevallen gaan voelen in hun soevereiniteit. Na de volgende energietop weten we daar meer over.

Ook bevat het voorstel van de Commissie een plan om winsten af te romen van bedrijven die energie opwekken uit goedkopere grondstoffen zoals kernmateriaal en duurzame bronnen. De lidstaten lieten bij de energietop van afgelopen vrijdag weten dat er daar wel draagvlak voor is. Een prijsplafond op de gasmarkt ontbreekt vooralsnog aan het voorstel. Daarvoor liet de Commissie weten meer tijd nodig te hebben.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie