Brusselse koffie op dinsdag 11 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege dinsdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

6 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Nieuwe cijfers Europese huurprijzen 

08:55 uur – Europa. De gemiddelde huurprijzen zijn de afgelopen tien jaar fors gestegen in Europa. Aan de hand van de laatste cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat bekeek Euronews hoeveel de prijzen in Europa gemiddeld en afzonderlijke in de landen op het continent zijn gestegen. De afgelopen tien jaar zouden de prijzen in ieder geval gemiddeld 17,6 procent omhoog zijn gegaan. En alleen al de afgelopen drie maanden zijn de huurprijzen met 1,7 procent gestegen. 

De Baltische landen zouden het hardst zijn getroffen: In Estland bijvoorbeeld was de toename het grootst: de huur werd maar liefst 214 procent duurder. Maar opvallend is dat niet elk Europees land te maken heeft gehad met een stijging van de huurprijzen. Griekenland en Cyprus zijn namelijk uitzonderingen op de regel. Daar zijn de huurprijzen de afgelopen tien jaar juist gedaald.

Polen loopt bunkers en schuilplaatsen na

08:35 uur – Warschau, Polen. Brandweerlieden zijn in heel Polen op pad gegaan om de toestand van bunkers en schuilplaatsen te controleren nu de veiligheidsspanningen in Oost-Europa blijven toenemen. Dat meldt EURACTIV. Het nieuws leek erg toevallig, vanwege de nieuwe Russische bombardementen op Kiev in Oekraïne, maar de Poolse plaatsvervangend minister voor Binnenlandse Zaken en Administratie Maciej Wąsik liet weten dat de actie al maanden gepland stond. Naar verwachting duurt het twee maanden om alle schuilplaatsen af te gaan.

Volgens eigenaars van onroerend goed in Polen bestaan er 62.000 schuilplaatsen voor burgers in het land. Polen bekijkt de bunkers en schuilplaatsen om zich voor te bereiden op eventuele oorlogsdreigingen. “We bereiden ons voor op de donkerste scenario’s. Dat zijn we verplicht. We zijn erop voorbereid, hoewel de kans klein is dat ze zich zullen voordoen”, benadrukte de onderminister. Tegelijkertijd benadrukte het ministerie van Binnenlandse Zaken dat Polen zich in een veilige politieke en militaire situatie bevindt. “We zitten in de NAVO; we maken deel uit van de Europese Unie. We zijn geen deelnemers aan deze oorlog, hoewel we Oekraïne sterk steunen; Polen is een veilig land,” zei Wąsik.

Slecht nieuws voor de economie

08:20 uur – Washington, Verenigde Staten. Volgens POLITICO komt het Internationaal Monetair Fonds vandaag naar buiten met een nieuwe negatieve beoordeling voor de economische groei. Met andere woorden, in veel landen op de aardbol zal de economie de komende maanden minder snel groeien of zelfs krimpen. Het Internationaal Monetair Fonds is een organisatie van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met internationale samenwerking op monetair gebied, bestrijding van financiële crises en kredietverlening voor staten met betalingsproblemen. 

De beoordeling is het gevolg van de toenemende bezorgdheid dat de wereldeconomie in een recessie zal belanden. Het Internationaal Monetair Fonds en de G20-landen houden deze week hun jaarlijkse vergaderingen. En bij die bijeenkomsten zijn ook EU-lidstaten niet onbelangrijk: Duitsland, Frankrijk, Italië en de Europese Unie behoren ook tot die groep van de twintig grootste economieën ter wereld.

‘Politieke draai’ Duitsland om nieuwe EU-schulden

08:00 uur – Praag, Tsjechië / Berlijn, Duitsland. Er zijn aanwijzingen dat Duitsland mogelijk een politieke draai maakt en toch open staat voor een nieuwe ronde gezamenlijke EU-schulden om de hoge energieprijzen te bestrijden. Dat schrijft De Telegraaf. Scholz zou bij achtergrondgesprekken tijdens de informele Europese top in Praag vorige week hebben aangegeven “open te staan” voor het idee. De draai zou niet onverwacht komen: onlangs kondigde Duitsland een reusachtig steunpakket van 200 miljard euro aan om de energieprijzen te drukken. Vanwege dat steunpakket kreeg Duitsland de wind van voren van onder andere EU-lidstaten in Zuid-Europa die zo’n groot steunpakket niet kunnen betalen. Het zou bovendien zorgen voor oneerlijke concurrentie op de interne markt. Duitsland lijkt vanwege die kritiek nu te zwichten voor het idee van nieuwe EU-schulden.

Nederland zou Nederland niet zijn als het zich niet zou verzetten tegen een nieuwe Europese schuldenberg. Premier Mark Rutte zei vorige week in Praag dat hij het ondersteunen van bedrijven en huishoudens liever op nationaal niveau regelt. Minister Sigrid Kaag van Financiën wees er eerder al op dat er genoeg miljarden in andere Europese potjes te vinden is. Mogelijk is wel dat Nederland net als tijdens de coronacrisis onder voorwaarden uiteindelijk toch akkoord zal gaan met de nieuwe EU-schulden.

Koning en koningin op staatsbezoek in Zweden

07:45 uur – Stockholm, Zweden. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima beginnen vandaag aan hun eerste staatsbezoek aan Zweden ooit. Dat meldt NU.nl. Het bezoek duurt drie dagen en staat volledig in het teken van duurzaamheid, een thema waar zowel Nederland als Zweden veel mee bezig is. De vorige keer dat het Nederlandse koningshuis in Stockholm op de koffie ging, was in 1987. Toen was het de huidige prinses Beatrix die naar Zweden afreisde. Voor Willem-Alexander en Máxima is het dus de eerste keer.

In de naam van duurzaamheid bezoekt koningspaar het ‘SciLifeLab’, een onderzoekslaboratorium waar wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen voor de gezondheidszorg. Op dag drie gaan de koning en koningin naar de Zweedse stad Göteborg om het ‘Lindholmen Science Park’ te bekijken. Dat is wetenschapspark waar men zich bezighoudt met onderzoek en ontwikkeling op het gebied van mobiele communicatie, intelligente voertuigen en transportsystemen en de moderne media-industrie.

Kiev ondersteboven

07:20 uur – Kiev, Oekraïne. Nieuwe Russische aanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben heel wat losgemaakt in het land, alsook binnen de internationale gemeenschap. De aanvallen in Kiev volgden nadat een brug die de Krim verbindt met Rusland, afgelopen weekend werd opgeblazen. Rusland beschuldigt Oekraïne van die actie. Of Oekraïne daadwerkelijk achter de explosies zit, is nog niet duidelijk, maar Rusland heeft inmiddels wel gereageerd met nieuwe bombardementen. 

De bombardementen op Kiev van gisteren hebben heel wat zout in de wonde gestrooid: verschillende kranten, waaronder Trouw, melden dat belangrijke energie-infrastructuur van Oekraïne beschadigd is geraakt, waardoor Oekraïne tijdelijk geen stroom kan exporteren naar de EU. De G7-landen (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) houden vandaag een ingelast overleg om de gebeurtenissen te bespreken. En de vluchtelingenchef van de Verenigde Naties, Filipo Grandi, waarschuwt voor een nieuwe vluchtelingenstroom, bovenal richting de EU.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie