Brusselse koffie op dinsdag 1 november

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege dinsdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Nieuwe Twitterbaas stelt Brussel gerust

08:50 uur – Brussel, België. BNR meldt dat de Amerikaanse zakenman Elon Musk de Europese Commissie heeft verzekerd dat hij zich aan de Europese regels over het tegengaan van onder meer haatzaaien, racisme, desinformatie op sociale media en op internet zal houden. Dat hebben EU-bronnen aan persbureau Reuters laten weten.

Onlangs werd Musk de nieuwe eigenaar van Twitter. Brussel keek met argusogen naar die overname: Musk heeft een uitgesproken mening over vrijheid van meningsuiting. Brussel is bang dat hij de Europese regels die ook op Twitter van toepassing zullen zijn, aan zijn laars zal lappen wanneer de regels in werking treden. Maar als we Musk op zijn woord moeten geloven, is dat niet het geval.

Noorse leger wil zich niet laten verrassen

08:25 uur – Oslo, Noorwegen. Noorwegen verhoogt het militaire alarmniveau vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat meldt de Vlaamse nieuwssite VRT NWS. Het land, dat geen EU-lidstaat is maar wel lid is van de NAVO, heeft een gemeenschappelijke grens met Rusland. Er zouden de afgelopen weken vaker drones zijn gezien in de buurt van olie- en gasinstallaties op zee. En dus neemt het land extra maatregelen om niet voor verrassingen te komen te staan. Het Noorse leger zal nu onder meer militaire installaties strenger beveiligen en ook de gevechtsvliegtuigen die voor onderhoud naar de VS zouden gaan, in Noorwegen houden.

Het is niet voor het eerst dat de Noorse veiligheidsdiensten het alarmniveau verhogen. Dat gebeurde ook al toen vorige maand lekken ontstonden bij de Nord Stream-gaspijpleidingen. Premier Jonas Gahr Store benadrukte nu dat er geen directe dreigingen zijn die erop wijzen dat Rusland Noorwegen of een ander land mee de oorlog wil intrekken, maar hij herhaalde nog maar eens dat hij het belangrijk vindt dat NAVO-landen zich klaar zijn voor mogelijke dreigingen. 

Brexit-steun voor Nederlandse bedrijven op komst

08:00 uur – Brussel, België. Van de Europese Commissie mag de overheid voor 185 miljoen euro staatssteun verlenen aan Nederlandse bedrijven ter compensatie van de extra kosten als gevolg van de Brexit. Dat meldt De Volkskrant. Door het terugtrekken van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zijn er nieuwe douaneprocedures om goederen over de grens te transporteren. De nieuwe procedures zorgen bij veel bedrijven voor hogere kosten. Zij kunnen tussen 10.000 en 40.000 euro subsidie krijgen van de Nederlandse overheid. Maar waar wordt dat geld dan precies voor gebruikt?

De bedoeling is dat bedrijven het geld inzetten om zich aan te passen aan de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën (ICT) die nodig zijn voor de nieuwe douanevoorschriften, om personeel op te leiden en om externe advisering over de nieuwe voorschriften in te huren. De Europese Commissie moet staatssteunplannen van de EU-lidstaten trouwens altijd eerst goedkeuren om bijvoorbeeld te bepalen of het de mededinging op de interne markt niet verstoort. In dit geval concludeerde de Commissie dat de Nederlandse regeling het handelsverkeer makkelijker maakt en dat er verder niet veel verandert. En dus is de regeling toegestaan onder de EU-staatssteunregels.

Wie wordt de nieuwe Deense premier?

07:35 uur – Kopenhagen, Denemarken. In Denemarken mag men vandaag naar de stembus. Boven de verkiezingen hangt voor de huidige premier Mette Frederiksen nog een donkere wolk. Tijdens de piek van de coronapandemie in 2020 gaf zij het bevel om 17 miljoen nertsen te doden. Een groot aantal daarvan was besmet met het virus. Politieke rivalen van Frederiksen veroordeelden het bevel, dat later als onwettig werd bestempeld. Sindsdien vecht de minderheidsregering van Frederiksen om het schandaal van zich af te schudden. Maar dat is niet gelukt, en dus mogen de Denen vandaag vervroegd stemmen. De laatste peilingen van de Deense krant Jyllands-Posten zijn hier te zien.

POLITICO gokt alvast hoe de verkiezingen mogelijk gaan verlopen. Het verleden van Frederiksen en haar keuze om in 2020 17 miljoen nertsen af te maken zullen haar volgens de nieuwssite in ieder geval geen goed doen. Wie heeft er kans om het roer over te nemen? Volgens POLITICO staat oud-premier Lars Løkke Rasmussen met zijn partij van de Gematigden er goed voor. Verwacht wordt dat hij met zijn nieuwe centrumpartij van links naar rechts naar partners zal zoeken om de politieke chaos te herstellen.

EU kritisch over NS-monopolie

07:15 uur – Brussel, België / Den Haag, Nederland. Het landelijke treinverkeer wordt zo goed als volledig verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS). In Brussel kijkt men al langer of dat eigenlijk wel goed binnen de Europese mededingingsregels voor de transportsector past. Volgens Eurocommissaris Adina-Ioana Vălean (Transport) moet het kabinet daarom een marktonderzoek laten doen om te beoordelen of er behalve de NS ook andere treinvervoerders mee kunnen doen. De Europese Commissie zegt dat het kabinet zonder zo’n onderzoek de Europese regels overtreedt. NU.nl meldt dat vandaag de Tweede Kamer zich over de kwestie zal buigen. 

Onlangs zijn vier regionale treinvervoerders, die onder meer in Limburg en Friesland rijden, naar de rechter gestapt. Het gaat om Connexxion, Arriva, EBS, Keolis en Qbuzz. Al eerder spanden zij een kort geding aan tegen de staat, toen bekend werd dat de NS mogelijk opnieuw het alleenrecht zou krijgen om het grootste deel van de spoorwegen te bedienen. Nu ze zich gesteund voelen door de Europese Commissie, proberen ze het nog maar eens. Hun eisen zijn simpel: zij willen graag korte treinritten doen die momenteel door bijvoorbeeld NS-sprinters worden gedaan. Dat kunnen diensten binnen een provincie zijn, maar ook tussen twee provincies.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie