Brussels Peil: Het grote plan

3 min. leestijd

Met dé wekelijkse Europa-brede nieuwsbrief Brussels Peil van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) blijf je op de hoogte van de grote geo-politieke ontwikkelingen in Europa.

Opeens noemde de Franse president het plan. Een Confederatie voor Europa waar iedereen lid van kon worden. Een plek voor alle Europese landen. Geen gezeur en gedoe met eindeloze toetredingsonderhandelingen, maar plek in het ‘Huis van Europa’. Fantastisch, een nieuw idee.

Maar opeens viel het kwartje, waar had ik dat eerder gehoord? Recent nog van de oud premier van Italië Letta, maar het was één van de mogelijkheden die na de val van de muur (1989) volop werd besproken tussen de toenmalige leiders. Het was een periode van hoop, maar ook angst. De hoop was de vrijheid voor alle landen ook in het Oosten, maar de angst was vooral dat een herenigd Duitsland opnieuw Europa zou domineren.

Amerikanen lagen dwars

De Franse president Mitterrand was voorstander van wat hij een Confederatie noemde. Iedereen van de Noordzeekust tot aan de Oeral mocht lid worden. De oude EEG zou in takt blijven en als landen er klaar voor waren konden ze de overstap maken. Niks overhaast, maar wel met perspectief. Geen dwang uit Moskou inruilen voor dwang uit Brussel, nee iedereen moest kunnen meedoen en praten. Zijn idee werd gesteund door de invloedrijke Duitse minister van Buitenlandse Zaken Genscher en de toenmalige Russische (Sovjet) leider Gorbatsjov.

Maar de Amerikanen lagen dwars. Die hadden op zich niks tegen een dergelijk Europa van de twee snelheden, zoals dat destijds ook veel werd genoemd. Nee, de Amerikanen waren bang om de greep op Europa te verliezen. Ze vreesden een geopolitiek machtsblok dat niet alleen economisch een wereldmacht zou worden, maar ook militair iets was waar ze rekening mee moesten houden.

De ambities van de Franse president werden vakkundig de nek omgedraaid door met een strategie van NATO First te komen, wetende dat de voormalige Oostblok landen vooral militair beschermd wilden worden. En nu bijna dertig jaar na dato komt Macron met hetzelfde idee op de proppen. Door schade en schande wijs geworden en wetende dat er een gebaar moet worden gemaakt richting de landen die al jaren lid willen worden van de Europese Unie en die vastlopen in het moeras van de eindeloze onderhandelingen. En nu Oekraïne ook lid wil worden moet het land iets worden geboden dat meer is dan een uitzicht op een mogelijk lidmaatschap over tien jaar van de EU.

Brexit

Verder in de nieuwsbrief aandacht voor de oplaaiende problemen rond de Brexit. De verkiezingen in Noord-Ierland met een overwinning voor de pro-Ierse (en pro-Europese) partijen zorgen voor nieuwe spanningen, waarbij de Britten dreigen om zich niks meer van de afspraken met de Europese Unie aan te trekken en het hele akkoord op te zeggen.

Voor de liefhebber zetten we alvast een aantal prioriteiten van de Tsjechen op een rij. Tsjechië is namelijk vanaf 1 juli de nieuwe voorzitter van de Europese Unie. En ze hebben er zin in.

Lees hier de nieuwsbrief Brussels Peil van deze week.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie