Er zit fijnstof in onze lucht en PFAS in ons water. En dat is zorgelijk. Deze vormen van vervuiling kunnen zorgen voor chronische hart- en longziektes, maar ook voor kanker. Tijd voor betere wetgeving omtrent milieuvervuiling, dachten ze daarom bij de Europese Commissie.
Eurocommissaris voor de Green Deal Frans Timmermans licht het nieuwe voorstel toe: “Een vervuilde omgeving heeft directe gevolgen op onze gezondheid. Elk jaar sterven hierdoor nog honderdduizenden Europeanen. Hoe langer we wachten met ingrijpen, hoe hoger de maatschappelijke kosten.”
Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) reageert dan ook opgelucht op het voorstel: “Onze lucht en wateren zijn enorm vervuild. Nederland scoort in de EU zelfs het slechtst als het gaat om de kwaliteit van ons water. Deze wet komt geen dag te laat dus, en daarbij moet vooral de industrie aan de bak.”
Wat staat erin?
Concreet wil de Europese Commissie de normen aanscherpen voor de hoeveelheid toegestane fijnstof in de lucht. Tegen 2030 wil Brussel de toegestane hoeveelheid fijnstof in de lucht begrenzen tot 10 microgram per kubieke meter, nu is dat nog 25 microgram. Volgens de Commissie zou deze reductie tegen 2030 jaarlijks zo’n 121 miljard euro opleveren, door bijvoorbeeld besparingen op gezondheidskosten omdat minder mensen ziek worden. Daartegenover staat dat het terugdringen van fijnstof tot deze norm ‘slechts’ 6 miljard per jaar zou kosten. Tegen 2050 mikt de Commissie er zelfs op om geen enkele luchtvervuiling meer te hebben.
Toch is Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) niet tevreden met de tussentijdse norm: “Al jaren wordt er veel te weinig gedaan tegen luchtvervuiling. Ook nu weer is, na lang wachten, het resultaat onvoldoende.” Eickhout wil dat de Commissie de norm in lijn brengt met de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die is namelijk heel wat strenger. “Dit is een duidelijke toegeving aan bedrijven en EU-landen die aandringen op zachtere doelen,” aldus Eickhout.
Daarnaast moet het pakket van de Commissie het ook mogelijk maken voor burgers om naar de rechter te stappen wanneer zij gezondheidsproblemen ondervinden, omdat bepaalde normen in verband met de luchtvervuiling niet gehaald werden. Zij kregen nu het recht op schadevergoeding.
Tot slot is het ook de bedoeling dat ons water schoner wordt. Zo moet er beter gekeken worden of we afvalwater kunnen hergebruiken en worden de regels omtrent microplastics en andere vormen van vervuiling, zoals PFAS, strenger. Ook wil de Commissie het afvalwater preventief gaan controleren om te zien welke virussen er in de samenleving rondgaan.