Brussel verdedigt journalisten tegen intimiderende rechtszaken

2 min. leestijd
A closeup view of an ornate metal nib of an old fountain pen drawing a straight ink line on a textured paper surface – 3D render

Steeds vaker moeten journalisten in de Europese lidstaten zich voor hun werk verantwoorden in de rechtszaal. Het gaat dan om zogeheten SLAPP-zaken, waarbij kritische stemmen het zwijgen worden opgelegd. SLAPP is een uit Amerika overgewaaide term en staat voor Strategic Lawsuit Against Public Participation

Het Europees Parlement wil een nieuwe wet die dit soort rechtszaken tegen journalisten aan banden legt. Lara Wolters (PvdA) neemt deel aan het debat.

Rapport

De Europarlementariërs zullen onder meer stemmen over een rapport dat de mediavrijheid in de Europese Unie nog verder wil borgen. Het is een volgende stap tegen onrechtmatige praktijken, waarbij de kritische pen haar inkt wordt ontnomen. Journalisten maar ook NGO’s en het maatschappelijk middenveld worden getroffen door intimidatie met civiele of strafrechtelijke zaken, ziet het Parlement. 

Wolters heeft meegewerkt aan de voorstellen in de parlementscommissie juridische zaken: “Steeds vaker proberen overheden en bedrijven om journalisten, activisten en NGOs monddood te maken door rechtszaken aan te spannen. Met dit voorstel dringen we bij de Europese Commissie aan op wetgeving die deze praktijk moet stoppen en de persvrijheid moet beschermen.”

Practice what you preach

Roberta Metsola is rapporteur van het voorstel en afkomstig uit Malta. Juist op dat eiland is het niet zo best gesteld met de persvrijheid. Van Dalen liet zich daar vorig jaar nog over uit: “Het onderzoek naar de moord op journalist Daphne Caruana Galizia heeft laten zien dat de Maltese regering tot op het hoogste niveau, dat van de premier, corrupt is.”

Maar ook in Nederland is persvrijheid geen vanzelfsprekend meer, volgens Van Dalen: “De NOS heeft uit voorzorg logo’s laten verwijderen en journalist Peter R. de Vries is dit jaar zelfs vermoord. Journalisten moeten hun werk uit kunnen voeren.”

Morgen wordt er gestemd over het wetsvoorstel waarna de rapporteurs om 14 uur een persconferentie zullen houden.