Christendemocraten sturen extra missie naar Bulgarije om corruptie te controleren 

2 min. leestijd
EP Plenary Session – Situation in Belarus and at its border with the EU and the security and humanitarian consequences

De grote christendemocratische fractie (EVP) in het Europees Parlement, waar ook het CDA en de ChristenUnie lid van zijn, zit met de voormalige Bulgaarse premier in z’n maag. Oud premier Boris Borisov werd afgelopen weekend gearresteerd op verdenking van fraude. Fractievoorzitter Weber heeft de oud-premier, die recentelijk de verkiezingen verloor, altijd beschermd en ondanks herhaald aandringen om afscheid te nemen, binnen de EVP-familie gehouden. De Bulgaren hebben zeven zetels in de 177 leden grote fractie.

Weber wil het naadje van de kous weten en stuurt daarom een van z’n vertrouwelingen, de Nederlander Jeroen Lenaers, op pad om de feiten boven water te halen van een vreemd voorval.

Gearresteerd

De voormalige Bulgaarse premier werd dit weekend aangehouden samen met een oud partijleider, de voormalige minister van Financiën én de voormalige woordvoerder van het kabinet.

Het draait allemaal om een onderzoek van de Europese Openbare Aanklager, de Roemeense Laura Koveci. Uit het onderzoek van haar Europees Openbaar Ministerie is gebleken dat er corruptieklachten zijn, waarbij Europees geld in het geding is. “Het gaat om 120 klachten waarbij Europees geld dat bestemd was wegenprojecten, de landbouw en de gezondheidszorg in overheidszakken is verdwenen”, vertelde Koveci voor het weekend tijdens een bezoek aan de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Volgens haar is er ook sprake van misbruik bij het gebruik van geld dat bestemd is voor de wederopbouw na de coronapandemie.

Later deze maand komt de Europees Openbaar Aanklager met een volledig rapport over waar het afgelopen jaar in de EU is gefraudeerd; dat onderzoek is breder dan alleen Bulgarije. Wanneer het rapport van Jeroen Lenaers voor de Christendemocratische fractie klaar is, is nog niet bekend.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie