Brussel neemt geen blad voor de mond met mondmasker

3 min. leestijd
europe union flag on medical facemask for safety anti coronavirus outbreak isolated blue background

Het mode-item van vorig jaar was opnieuw het kleine lapje stof dat zo essentieel is geworden sinds het corona ons leven domineert. In sommige landen, waaronder Nederland, was het mondmasker even uit de mode door nieuw beleid, maar toch lijkt het erop dat we niet zonder kunnen.

Het corona mondkapje is niet chique of comfortabel, maar wel correct om te dragen. De eerste keer dat je hem droeg keek je vast lachend in de spiegel of maakte een selfie om het moment vast te leggen. Vreemd, maar cool. Nu het is het ‘gewoon’ normaal. Of noem het maar gewoon. Naast dat een mondmasker je beschermt, kan je er een politiek statement mee maken en dat hebben sommigen in Brussel begrepen.

Regenboogmasker van Timmermans

Tijdens Von der Leyen’s Staat van de Unie in september had Timmermans een regenboogmasker op. Het was een duidelijke boodschap aan Hongarije en Polen waar de LGBTQ+-rechten aan een zijden draadje hangen.

Verborgen warme lach van Vijlbrief

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Fiscaliteit en Belastingdienst kan er ook wat van. Ook hij verscheen in de EU met een mondkapje met een boodschap. ‘I warmly smile under this mask’ stond op zijn zwarte mondkapje. Een knipoog toen hij het over de warme energieprijzen had?

Het niet zien van een glimlach blijkt wel vaker een probleem te zijn. Timmermans leek er somber bij te lopen tijdens COP26 toen zijn ambitieuze klimaatplannen werden besproken. Toen de pers ernaar vroeg, trok hij zijn niet zo milieuvriendelijk blauwe wegwerp mondkapje omlaag en daar was… zijn lach! Al hadden we wel een herbruikbare variant van de klimaatpaus verwacht.

Uniformiteit bij Von der Leyen

Von der Leyen gaat voor eentonig, of misschien beter: uniformiteit. In september zei ze tijdens de Staat van de Unie dat de Europese ziel tot leven is gekomen in de gezamenlijke strijd tegen het coronavirus. En die boodschap zet ze graag extra aan met haar Europese mondkapjes voor wat extra EU-gevoel. Europees blauw gekleurd met de welbekende gele sterren. Het symbool voor de Europese Unie en voor de identiteit en de eenheid van Europa.

De Commissievoorzitter gaat vaak voor herbruikbaar, hier zelfs met twee keer de twaalf gele sterren.

En hier een iets subtieler exemplaar, met een veel betere pasvorm.

European Commission President Ursula von der Leyen takes off her mask before signing Brexit trade agreement due to come into force on January 1, 2021, in Brussels, Belgium December 30, 2020. REUTERS/Johanna Geron/Pool

Zelfs als voor Von der Leyen voor de minder duurzame variant gaat, heeft alsnog haar FFP2 masker het Europese Unie logo erop. Hoge toewijding, maar hadden we anders verwacht van de hoogste vrouw van de Unie?

European Commission President Ursula von der Leyen puts on her protective face mask after delivering a State of the Union Address at the European Parliament in Strasbourg, France, Wednesday, Sept. 15, 2021. Stung by the swift collapse of the Afghan army and the chaotic U.S.-led evacuation through Kabul airport, the European Union on Wednesday unveiled new plans to develop its own defense capacities to try to ensure that it has more freedom to act in future crises. (Yves Herman, Pool via AP)

Rafaela met mooi roze is niet lelijk

De meest gangbare kleur van het wegwerp mondkapje is lichtblauw, maar Samira Rafaela zie je vaak met een lichtroze exemplaar. Doet ze extra haar best om een meisjesachtig exemplaar te vinden?

Vanaf het moment dat Rafaela in 2019 het Europees Parlement binnenliep maakt ze zich hard voor vrouwenrechten en zet ze zich in om #MeToo in het Europees Parlement tegen te gaan. Haar roze mondkapje is daarom vast geen gender stereotypische keuze, maar staat symbool voor de sterke Europese vrouwen die ze vertegenwoordigt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie