Brexit en defensie op tafel bij Rutte en Johnson

2 min. leestijd
LONDEN – Demissionair premier Mark Rutte voorafgaand aan een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson. Onder meer Afghanistan, de relatie van de Britten met de Europese Unie en klimaatbeleid staan op de agenda. Ook wordt er stilgestaan bij de herdenking van de Slag om Arnhem in 1944. ANP BART MAAT

Het was een ‘prima gesprek’ in Downing Street volgens Rutte. Gisteren was Rutte op bezoek bij Boris Johnson in Londen. Minister Kaag van Buitenlandse Zaken zou meegaan, maar trad donderdagavond af en bleef thuis. Johnson had wél iemand aan zijn zijde, namelijk Brexit-onderhandelaar Lord Frost.

Praktische oplossingen

Met die keuze werd ook gelijk het onderwerp van de avond bepaald. De Britten zijn ontevreden over de zeegrens met Noord-Ierland en willen daar opnieuw over onderhandelen, maar dat is voor de EU en Rutte een ‘nee’. De afspraken blijven zoals ze zijn.

Wel beloofde Rutte dat er naar praktische oplossingen wordt gezocht voor de goederenstroom vanuit Engeland naar Noord-Ierland, maar hij gaf geen garantie voor een oplossing.

Defensie

Naast de Brexit werd er gesproken over defensie. De Britse pers berichtte dat Johnson tijdens de ontmoeting met Rutte een uitnodiging zou krijgen voor Europese samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid. Rutte zei dat het niet zijn taak was om dat te doen en ook vanuit Brussel werd dit bericht als roddel bestempeld.

Johnson heeft Rutte bijgepraat over het nieuwe defensiepact tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië, waar de EU niet bij zit. Johnson verzekerde Rutte dat dit geheime pact desondanks stabiliserend zal werken in Azië.

Verder werd gesproken over de situatie in Afghanistan en de aanstaande klimaattop in Glasgow.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie