Bontenbal (CDA) wil lidstaten die rechtsstaatsregels schenden uit EU zetten

CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal hield dit weekend een lezing over Europa in het Groningse Tolbert. Daar maakt hij zich hard voor de Europese waarden.

3 min. leestijd
Bron foto: CDA.nl

Over ruim een week vinden de Tweede Kamerverkiezingen al plaats, maar in de campagne sprak men nog amper over de EU. Dat viel ook Henri Bontenbal op. De CDA-lijsttrekker, die zich “een Europeaan uit overtuiging” noemt, vindt dit onterecht.

“Europa heeft een klapstoeltje gepakt”

Hij trapt zijn Europalezing af met een citaat van ex-NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer: “Na de val van de Berlijnse muur en de ineenstorting van de Sovjet-Unie heeft Europa een klapstoeltje gepakt met een glaasje wijn erbij.”

Maar volgens Bontenbal is die “verantwoordelijkheidsvakantie” ondertussen voorbij. Hij ziet hoe China “assertiever en brutaler” wordt en de Verenigde Staten niet langer onze garantie op veiligheid zijn. Zeker niet als het Trumpisme volgend jaar terugkeert naar het Witte Huis.

Bovendien maakt hij zich zorgen over het feit dat Wilders denkt de problemen buiten de deur te houden door de grenzen te sluiten. En over Omtzigt die stelt dat opt-outs en veto’s onze belangen kunnen beschermen. Volgens Bontenbal is dit het begin van het einde van Europese samenwerking. “Als we alleen maar op de rem trappen in Europa, onder het mom van nationale soevereiniteit, verwaarlozen we onze gezamenlijke uitdagingen: het klimaat, veiligheid, eerlijke welvaart en migratie.”

Normen en waarden

Ook in zijn Europalezing keert Bontenbal terug naar het klassieke CDA-verhaal van normen en waarden. Zo verzet hij zich tegen EU-landen die hun neus ophalen voor de Europese waarden. “Je kunt niet als Polen of Hongarije van maandag tot zaterdag alle Europese regels aan je laars lappen en op zondag vooraan staan als de EU-fondsen worden uitgedeeld.” Hij is dan ook trots dat Europarlementariër Esther de Lange de Hongaarse premier Orbán binnen de Europese christendemocratische fractie “tot de orde riep”, waarop hij de partij verliet.

Daarbij moet de EU ook harder optreden tegen lidstaten die de rechtsstaatsregels aan hun laars lappen. Als ultieme sanctie moet het voor Bontenbal zelfs mogelijk zijn ze uit de Europese Unie te zetten. Hij noemt niet alleen Polen en Hongarije als landen waar op het vlak van de rechtsstaat kritisch naar gekeken moet worden, maar ook Nederland. “Als we zien hoe de overheid de toeslagenouders in de ellende stortte of de Groningers aan hun lot overliet. Dat kan en mag niet gebeuren.”

Bontenbal geeft ook heel wat voorbeelden waaruit blijkt hoe Europa onze waarden helpt verdedigen. Zo ziet hij dat de koolstofgrensbelasting (CBAM) ervoor zorgt dat de rest van de wereld ook gaat vergroenen en vindt hij het goed dat Europa bigtechbedrijven tot de orde roept. Ook handelsverdragen vindt hij een goed voorbeeld van hoe Europa in de rest van de wereld positieve verandering kan afdwingen, bijvoorbeeld door het verbod op kinderarbeid.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie