Boeren mogen van Europa vaccineren tegen vogelgriep

Hoewel er nog geen goedgekeurd Europees vaccin is tegen vogelgriep heeft de Europese Commissie de hele wet waarin vaccineren wordt toegestaan al klaar liggen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iSTock)


Vanaf 12 maart is het vaccineren van vogels toegestaan om zo te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Vaccineren was altijd omstreden in de Europese Unie, maar nu er afgelopen jaar meer dan 200 miljoen vogels wereldwijd zijn gestorven in het tijd om het beleid te versoepelen.

Vaccineren

Vaccineren mag dus voortaan om zodoende de ziekte te voorkomen of binnen de perken te houden als er vogelgriep op een bedrijf is geconstateerd. “De strijd tegen vogelgriep staat bovenaan onze prioriteitenlijst”, zegt Eurocommissaris Stella Kyriakides, die verantwoordelijk is voor voedselveiligheid.

Probleem is dus wel dat er nog geen Europees goedgekeurd vaccin is. Op dit moment lopen er proeven in onder andere Nederland. In feite sorteert de Europese Commissie met haar besluit voor op de uitkomsten daarvan. Wanneer uit de proeven blijkt dat een vaccin voldoet, ligt de wet om het formeel toe te staan in feite al klaar. In Brussel wordt dat een delegated act genoemd; een bevoegdheid waarbij de Europese Commissie later de details kan invullen.

Niet levend

Een van de voorwaarden die nu al bekend is, gaat over waar het vaccin uit mag bestaan. Zo mag er geen levend vogelgriepvaccin worden gebuikt. In zo’n vaccin is de ziekteverwekker niet in levende vorm aanwezig. Ook moeten regelmatig monsters worden afgenomen om bij te houden hoe de uitbraak zich ontwikkelt en de gestorven vogels moeten nauwkeurig worden onderzocht.

“De uitbraken van vogelgriep brengt enorme schade toe aan de landbouw en belemmert de handel”, aldus de Eurocommissaris.  Het is de bedoeling dat gevaccineerde dieren voortaan wel mogen worden vervoerd. De Europese Commissie wil verder dat de lidstaten het goed met elkaar afstemmen, zodat er geen regionale verschillen ontstaan.

Effecten

De afgelopen jaren hebben verschillende Nederlandse landbouwministers gevraagd om te onderzoeken wat de effecten van vaccineren zou zijn. Uiteindelijk gaf de enorme uitbraak van herfst vorig jaar de doorslag. In een klein jaar tijd werden volgens cijfers van het Europees Agentschap voor voedselveiligheid in 37 Europese landen 50 miljoen vogels geruimd.

Jan Huitema (VVD) die in het Europees Parlement regelmatig heeft gepleit voor meer onderzoek en maatregelen noemt het nieuws ‘top’. Hij denkt dat het ook goed nieuws is voor de landbouw. “Bovendien geeft het zekerheid voor bedrijven die hier in de toekomst mee willen werken.”

Altijd op de hoogte zijn van Europese en Nederlandse ontwikkelingen op het gebied van landbouw? Abonneer je op onze nieuwsbrief Landbouw & Visserij

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie