De Europese Commissie vindt de aanpak van de stikstofproblematiek door Nederland onvoldoende en wil voorlopig geen ontheffing van de regels verlenen. Nederland voldoet al geruime tijd niet aan de Europese normen voor nitraat, een vorm van stikstof in het grond-, en oppervlaktewater. Maar, daar heeft Nederland een zogenaamde derogatie voor, een ander woord voor ontheffing. Het demissionaire kabinet hoopte dat die speciale status ook voor volgend jaar zou gelden, maar stuit nu op een nee vanuit Brussel.
Komende woensdag, vergadert het nitraat comité van de Europese Unie. Tijdens die bijeenkomst wilde Nederland uitleggen wat ze allemaal doen. Er is een actieprogramma, het zevende actieprogramma nitraatrichtlijn, waarin alle maatregelen worden opgesomd. Maar die plannen worden ver onder de maat bevonden door Brussel. Zo zeer zelfs dat de presentatie niet door mag gaan. Eerst moet ons land met nieuwe plannen komen, die de beter werken.
Het draait allemaal om de waterkwaliteit. De mest spoelt uit naar het oppervlakte-, en grondwater en zorgt daar voor vervuiling.
Nieuw kabinet
Minister Schouten heeft nog geprobeerd om de Europese Commissie op andere gedachten te brengen door te zeggen dat er nieuwe plannen aankomen, maar dat ze daar nog niet al te veel over kan zeggen vanwege de formatie. ”Het is aan het nieuwe kabinet”, heeft ze dit weekend nog tegen Litouwse Eurocommissaris Sinkevičius van Milieu gezegd. Hij wil de nieuwe Nederlandse plannen bestuderen en komt dan met een oordeel of die wél voldoende ambitie bevatten.
Voor het nieuwe kabinet is er haast bij, want zonder ontheffing hebben de boeren een mestprobleem, omdat er volgens de regels dan veel minder mest mag worden uitgereden. En het nitraat comité, dat één keer per kwartaal bij elkaar komt, moet een advies geven voordat van de regels kan worden afgeweken en de gewenste ontheffing kan worden verleend. In het ergste geval komt dat advies pas na de zomer en is het dus tot die tijd verboden om meer mest uit te rijden.