Bijna alle Nederlandse Europarlementariërs namen deel aan anti-pestcursus

Terwijl minder dan de helft van het hele Europees Parlement een anti-pestcursus gevolgd heeft, zit het bij Nederlanders anders. Praktisch de hele delegatie heeft hem al gevolgd.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het komt overal wel voor. Pestgedrag, het misbruiken van machtsposities en soms seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het is te zien op scholen, in het bedrijfsleven, maar ook in de politiek. Ook in het Europees Parlement gaat het namelijk soms mis. Europese nieuwswebsite Politico dook het diepe in en legde een pestcultuur bloot.

Europees Parlement

Beleidsmedewerkers en assistenten durven vaak niet voor zichzelf op te komen en het advies van collega’s is dan vaak om maar een andere baan te vinden. Een aantal Europarlementariërs is zich er bewust van en riep jaren geleden al op tot een speciale cursus voor Europarlementariërs. Daarin moeten ze om leren gaan met hun medewerkers en de uitzonderlijke machtspositie die ze bezitten.

Het probleem is echter dat tot nu toe pas 294 van de 705 Europarlementariërs de cursus hebben gevolgd. Dat is zo’n 40 procent. Op dit moment staan er nog 30 extra ingeschreven om de cursus de komende maanden te volgen. Veel te weinig dus, vinden velen.

Nederlandse delegatie

Hoewel het thema pestgedrag en machtsmisbruik bij het merendeel van de Europarlementariërs niet echt lijkt te leven, zit dat bij de Nederlandse delegatie anders. Alle Europarlementariërs zeggen de cursus gevolgd te hebben of voornemens te zijn die binnenkort te volgen.

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) is de enige die niet meer weet of ze de cursus daadwerkelijk gevolgd heeft. Al stond ze zeker achter het plan toen de cursus in het leven werd geroepen. De Europarlementariërs van JA21 hebben hem nog niet gevolgd, maar schrijven zich binnenkort in. Of Europarlementariër Marcel de Graaf (FvD) de cursus heeft gevolgd of wil volgen, weten we niet. We zijn er niet in geslaagd hem te bereiken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie