Bij Poetin op loonlijst, in Brussel op sanctielijst

Europeanen die belangrijke functies bekleden onder de vleugels van Poetin: dat moet stoppen. Het Europees Parlement wil de lijst van personen die het doelwit zijn van de EU-sancties daarom uitbreiden.

2 min. leestijd
Saint Petersburg, Russia- November 20, 2015: Cups with the image of Vladimir Putin are put for sale for the tourists in Saint Petersburg, Russia.

Gerhard Schröder en Karin Kneissl: namen die waarschijnlijk niet meteen een belletje doen rinkelen. Toch staan Schröder, oud-bondskanselier van Duitsland, en Kneissl, oud-minister uit Oostenrijk, in het middelpunt van de belangstelling in Brussel. Het zijn namelijk Europeanen die lucratieve functies bekleden in de raad van bestuur van Russische bedrijven. Daar moet volgens de Europese Unie, na de Russische invasie in Oekraïne, een einde aan komen. Ze krijgen de keuze: aftreden of sancties riskeren

Resolutie

De kwestie is onderdeel van een resolutie waarin het Europees Parlement de EU-sancties tegen Rusland onder de loep neemt. In het aangenomen voorstel, wordt de Europese Raad opgeroepen om de lijst van personen die het doelwit zijn van de EU-sancties, uit te breiden. Daarmee richt het Europees Parlement zich vooral tot de Europese leden van de raden van bestuur van grote Russische bedrijven, die hiermee flinke sommen Russisch geld opstrijken. 

Markus Ferber van de Europese Volkspartij, de centrumrechtse politieke fractie in het Europees Parlement, wil dat het Europees Parlement het achterste van zijn tong laat zien aan ‘Poetin-profiteurs’. Zo overweegt men de Russische tegoeden van Schröder te bevriezen. Overigens namen sinds de Russische invasie van Oekraïne al verschillende oud-politici uit de Europese Unie afstand van hun posities in Russische kringen. Bekende voorbeelden zijn oud-premier van Frankrijk François Fillon en de voormalige bondskanselier van Oostenrijk Wolfgang Schüssel.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie