Bevrijdingsdag of Victory Day?

Eigenlijk loopt Nederland een beetje voor op andere Europese landen als het aankomt op Bevrijdingsdag. Die vieren niet op 5 mei de bevrijding van de Duitsers in 1945 maar drie dagen later op 8 mei. Het wordt ook wel Victory Day genoemd. De dag waarop Duitsland zich officieel over gaf.

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In 1946 besloot de Nederlandse regering op 5 mei de bevrijding te vieren. Sinds dat jaar is Bevrijdingsdag voor iedereen in Nederland een vrije dag en wordt door heel Nederland aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Maar waarom heeft Nederland een andere dag dan andere Europese landen uitgekozen?

Het heeft te maken met wie zich precies over gaf. Terwijl andere landen kozen voor de datum waarop Duitsland zich overgaf, koos Nederland zich te houden aan het moment waarop de Duitse admiraal Von Friedeburg zich overgaf. Hij gaf leiding aan de Duitse troepen in Nederland, Noorwest-Duitsland en Denemarken.

Victory Day

Landen als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk houden dus de datum aan waarop Duitsland zelf capituleerde. Verder naar het oosten verandert de datum een beetje. Door het tijdsverschil viel de Duitse overgave op 9 mei. Dat wordt in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland nog op die datum gevierd.

Italië valt het meest buiten de boot. Zij vieren bevrijdingsdag op 25 april. Dat komt omdat op die dag de antifascisten opriepen tot verzet en er een volksopstand kwam tegen de fascisten in Italië en nazi-Duitsland.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie