Betaalt Netflix straks mee voor EU-infrastructuur?

De Europese Commissie presenteerde vandaag plannen om de Europese internetinfrastructuur toekomstbestendig te maken. Daarbij laat het voorzichtig een ballonnetje op om internetgiganten mee te laten betalen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Streamen, TikTokken, online vergaderen: de Europeaan consumeert meer internetbandbreedte dan ooit tevoren. Onze internetinfrastructuur begint hierdoor stilaan tegen haar limieten aan te lopen en zucht en puft. En wie weet gaan we binnenkort ook nog eens volop gebruikmaken van de zogeheten ‘metaverse’, een hypothetische online wereld waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten, en van artificiële intelligentie. 

“Internetnetwerken zijn van cruciaal belang voor onze digitale transformatie. Ze zorgen voor innovatieve diensten, efficiëntere bedrijven en een duurzamere, digitale samenleving”, aldus Margrethe Vestager, de Eurocommissaris voor Concurrentie.

Wie betaalt?

Hoog tijd dus om onze internetkabels en onze masten voor mobiel internet eens grondig te vernieuwen. De Europese telecombedrijven vinden het echter oneerlijk dat zij alleen voor die kosten moeten opdraaien. Het zijn immers de grote internetgiganten, zoals Netflix, die er het meest van gaan profiteren wanneer de bandbreedte erop vooruitgaat, luidt hun redenering. 

Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton, die in een vorig leven zelf nog telecom-CEO was, lijkt daar wel oren naar te hebben. De Fransman geeft aan dat de Europese Commissie aan een adviesronde begint waarbij het in gesprek gaat met alle belanghebbenden van een toekomstbestendige Europese internetinfrastructuur.

Breton gaat daarbij “ook de vraag verkennen wie moet betalen voor deze volgende generatie van infrastructuur.” De Commissie zou erover nadenken “om internetgiganten de kosten te laten delen met telecombedrijven”. Dat is niet meer dan logisch volgens Breton: “Internet met hoge snelheid vraag nu eenmaal om hoge investeringen”.

Glasvezel voor iedereen

Los van deze adviesronde presenteerde de Europese Commissie vandaag alvast een voorstel voor een Europese wet die voor minder bureaucratie moet zorgen bij investeringen in internetinfrastructuur. Zo zouden vergunningen hiervoor een heel pak eenvoudiger worden. Bovendien zouden alle nieuwe gebouwen, op enkele uitzonderingen na, verplicht uitgerust moeten worden met ‘optische fiberkabels’, internetkabels gemaakt van glasvezel die voor een veel snellere verbinding zorgen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie