Er ligt een nieuw plan op tafel om de winsten van rijke Russen te gebruiken voor Oekraïne. Bij de vorige compromisvoorstellen lagen met name Oostenrijk, Malta, Cyprus en Ierland dwars. Want die landen wilden op geen enkele manier bij de oorlog betrokken raken. In de tekst die door België is opgesteld hoeft niet iedereen mee te doen. Landen kunnen dan het geld gebruiken voor humanitaire hulp en het niet uitgeven aan militair materieel.
Het gaat over 192 miljard euro dat bij de in België gevestigde onderneming Euroclear is ondergebracht. Die bewaart het geld. Daar komt de EU niet aan, maar de instelling heeft ook rente gekregen, dat normaal gesproken uitbetaald moet worden. Het is die rente van 2,5 miljard tot 3 miljard euro, die gebruikt zou worden voor steun aan Oekraïne. Nederland pleitte hier in het verleden al herhaaldelijk voor.
Belgisch compromis
De EU-ambassadeurs zitten vandaag samen om tot een akkoord te komen over het plan om die rente in te zetten. Of dat ook zal lukken, blijft uitermate spannend.
Een mogelijke toegeving van België zou echter kunnen helpen om tot een compromis te komen. Aangezien Euroclear in België gevestigd is, heffen onze zuiderburen belasting over de rentes op de bevroren Russische tegoeden. België zegt dat het een groot deel van dat geld, 1 miljard van de in totaal 1,7 miljard euro, gebruikt om wapens aan Oekraïne te leveren. EU-landen willen echter dat België alle belastinginkomsten afstaat aan Oekraïne.
Abonneer je nu op de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie
Volgens nieuwssite Politico zou België nu bereid zijn tot toegevingen. Zo is een akkoord mogelijk over het gebruiken van de rente op de tegoeden.
Al het geld in beslag nemen?
In de tussentijd dringen met name de Verenigde Staten erop aan om de volledige bevroren Russische tegoeden, dus niet enkel de rente, te gebruiken voor steun aan Oekraïne.
CEO van Euroclear, Valérie Urbain, zei deze week nog in een interview aan de Belgische krant De Tijd dat ze dat een slecht idee vindt. “Zo’n beslissing leidt tot rechtsonzekerheid voor heel de Europese kapitaalmarkt. Als buitenlandse investeerders zien dat activa hier plots in beslag kunnen worden genomen, dreigt een financiële doos van Pandora open te gaan.”