Beschermt Europa voldoende tegen afluisteren?

Het wordt in de wandelgangen van het Europees Parlement al het Griekse Watergate genoemd. Een afluisterschandaal waarbij politici en journalisten werden afgetapt. Aangezien ook een Europarlementariër werd afgeluisterd, debatteerde het Parlement over de kwestie.

2 min. leestijd

“In principe mag niemand worden afgeluisterd”, begint Eurocommissaris Didier Reynders zijn bijdrage. ”Elke poging tot afluisteren is illegaal.” Er bestaat echter wel een uitzondering. ”Als de nationale veiligheid in het geding is.”

Maar dan moet de overheid, in dit geval de Griekse, wel kunnen aantonen dat het om vitale belangen gaat. ”Alleen zeggen dat de nationale veiligheid in gevaar is, is onvoldoende.” Verder moet de redenatie gecontroleerd kunnen worden door het nationale parlement en controlerende organen.

Werkt niet

Sophie in’t Veld (D66) vindt die redenatie op papier leuk, maar volgens haar werkt het niet. Ze vindt dat juist nu de Europese Unie bescherming moet bieden. ”Europol moet optreden, wij als Europees Parlement moeten optreden. Van de nationale regeringen moeten we het nu niet hebben.

In ’t Veld is voorzitter van de speciale commissie in het Europees Parlement die spionage- of afluisterzaken in verschillende Europese lidstaten onderzoekt. Jeroen Lenaers (CDA) is voorzitter van die commissie en hij vertelt dat er al elf hoorzittingen zijn geweest waar 43 mensen zijn gehoord. Volgende week brengt de speciale commissie een werkbezoek aan Polen, waar de veiligheidsdiensten met behulp van de zogenoemde Pegasus-spionagesoftware mensen heeft afgeluisterd.

Hij pleit ervoor om niet alleen naar Griekenland te kijken. ”Elke vorm van afluisteren is niet in de haak.” Het onderzoek van de speciale commissie moet over een paar maanden klaar zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie