Bert-Jan Ruissen (SGP) blikt vooruit: “Europese Unie is geen medicijn voor alle kwalen”

In voorbereiding op het nieuwe politieke seizoen vroeg Brusselse Nieuwe Europarlementariërs vooruit te blikken op het komende jaar. Vandaag: SGP’er Bert-Jan Ruissen.

2 min. leestijd

Eén ding dient voorop te staan in het nieuwe politieke seizoen: Brussel moet beter nadenken of iets wel op Europees niveau geregeld moet worden. Want de Europese Unie is geen medicijn voor alle kwalen. De praktijk toont dat Europese wetten niet altijd beter zijn, zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP).

Corona, immigratie en andere crises: Brussel belooft alles op te lossen in ruil voor bevoegdheden en budgetten. 

Nationale politici weerstaan zelden de verleiding om een probleem door te schuiven naar Brussel. Maar doorschuiven is helaas als alcohol: het verdooft even, maar lost weinig op. De kater komt later: ook als de Europese oplossing niet werkt, houdt Brussel de bevoegdheden en budgetten.

De inkoop van coronavaccins is een duidelijk voorbeeld: de Europese Unie beloofde inkoop namens alle Europese lidstaten. Maar het contract met AstraZenica zat vol gaten, waardoor Nederlanders en andere Europese burgers langer moesten wachten op vaccins dan bijvoorbeeld de Britten. Daarna zou een Europese QR-code onze vrijheid teruggeven. In werkelijkheid leidde deze code tot tweedeling en sloot het groepen mensen uit van volwaardige deelname aan de samenleving. De oplossing volgens de Europese Commissie? Dat landen nog meer bevoegdheden overdragen aan een Europese Gezondheidsunie…

Immigranten

Wegens de vele illegale immigranten, wilde de Europese Unie eerst nieuwkomers verdelen over de Europese lidstaten. Dat werkte niet. Toen vroeg de Europese Unie veel budget voor meer grensbewaking. EU-bureau Frontex groeit daarom naar 10.000 manschappen in 2027. Maar van grensbewaking komt weinig terecht. De gevolgen zien we in Ter Apel, waar asielzoekers in de open lucht slapen. 

Teleurstellend vind ik vooral de Europese voorstellen voor de landbouw. Eurocommissaris Frans Timmermans kwam met verdacht ronde getallen als doelen, zoals 50% minder gewasbeschermingsmiddelen. Waar de getallen op zijn gebaseerd? Wat de effecten zijn? Op mijn vragen aan Timmermans volgde een lange stilte. 

Reflex

Ik zeg niet dat nationale landen zelf alles beter kunnen. Ook in Nederland gaat er genoeg mis. Maar de Europese Unie moet stoppen élke crisis te gebruiken voor meer bevoegdheden. Wat werkt wel en wat niet? Nederland mag als een van de grootste betalers van de Europese Unie best kritischer zijn. Wanneer durft de Europese Unie toe te geven dat het soms ‘een onsje minder Europa’ mag zijn?