Belastingbetaler dreigt op te draaien voor pensioenfonds Europarlementariërs

Een controversieel aanvullend pensioenfonds voor Europarlementariërs dreigt volgend jaar in elkaar te klappen. Mogelijk moet de belastingbetaler in de bres springen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het wordt al jaren het lijk in de kast van het Europees Parlement genoemd: het aanvullend pensioenfonds voor Europarlementariërs. Europarlementariërs konden vrijwillig geld in een investeringsfonds stoppen. Het Europees Parlement legde daar vervolgens het dubbele bovenop. Dat levert gemiddeld een royaal extra pensioen op van 2.206 euro per maand. 

De fundamenten van het systeem bleken wankel. Het fonds betaalde altijd uit, ook al maakte het verlies. Daarom werd het in 2009 al opgedoekt. Sindsdien kunnen nieuwe Europarlementariërs zich niet meer aansluiten. Maar degenen die zich al aangesloten hadden, hebben wel nog steeds recht op wat hen beloofd was. En dat maakt het Parlement zenuwachtig: de verliezen van het fonds stapelen zich al jarenlang op.

Volgens interne documenten die Politico kon inzien, zou het fonds volgend jaar écht volledig opgedroogd zijn. Hierdoor dreigt de belastingbetaler jaarlijks zo’n 23 miljoen euro te moeten bijleggen. Volgens Politico ligt nog een andere optie op tafel: alle rechthebbenden van het fonds eenmalig een groot bedrag uitbetalen en de constructie daarna volledig opdoeken.

Het Europees Parlement is al jaren in juridische procedures verwikkeld met rechthebbenden, sinds het pogingen ondernam de schade in te perken. Vorige maand nog gaf het Europees Hof in Luxemburg het Parlement gelijk toen het de pensioenleeftijd voor het fonds had verhoogd.