JA-21 Europarlementariër Michiel Hoogeveen is er stil van. Op de Israëlische ambassade in Brussel zag hij samen met andere Europarlementariërs beelden van de gruwelijkheden die op 7 oktober in Israël plaatsvonden. Strijders van de terreurorganisatie Hamas wisten de grens tussen Gaza en Israël over te steken en namen daar gijzelaars gevangen en schoten Israëliërs dood op een muziekfestival.
7 oktober
“Ik heb lang getwijfeld of ik er überhaupt naartoe zou gaan”, legt Hoogeveen uit. Wat heeft het voor een nut om die gruwelijke beelden te bekijken, vroeg hij zich af. Uiteindelijk besloot hij toch te gaan. Hij ziet het beeld van de oorlog in de Gazastrook veranderen. “Het narratief schuift nu naar wat Israël doet”, zegt Hoogeveen. Terwijl het Hamas is die Israël in eerste instantie aanviel, zegt hij.
Hamas schoot op 7 oktober duizenden raketten af op doelen in Israël. Tegelijkertijd staken Hamasstrijders de grens over en werden zo’n 1200 mannen, vrouwen en kinderen vermoord. Sindsdien bombardeert Israël de Gazastrook en zijn militairen het gebied binnengevallen. Door de bombardementen en gevechten zijn er volgens de autoriteiten in Gaza al 17.000 Palestijnen omgekomen, voornamelijk vrouwen en kinderen.
Gruwelijke beelden
Op de beelden die Hoogeveen zag is te zien hoe Hamasstrijders zichzelf met een GoPro filmen, terwijl ze Israëlische huizen doorzoeken op zoek naar slachtoffers. Ze maken selfies en filmen zichzelf hoe terwijl ze mensen doodschieten. Een video staat Hoogeveen nog goed bij. “Je ziet ze een huis binnenvallen en de muziek die de bewoners draaide speelt nog op de achtergrond”, vertelt hij. Uiteindelijk worden de bewoners gevonden, de Hamasstrijders schieten hen dood en steken het huis in brand.
De slachtoffers die nu in de Gazastrook vallen is een gevolg van de handelingen van Hamas op 7 oktober, vindt Hoogeveen. Daarnaast doet Israël er volgens hem alles aan om burgerslachtoffers te voorkomen. Israël riep mensen in Gaza bijvoorbeeld op om te vluchten naar het zuiden voordat Israëlische militairen het noorden binnen vielen.
Het narratief
Toch is hij zich bewust van de campagne die Israël voert door journalisten en politici de beelden te laten zien. “Ik weet hoe propaganda werkt”, zegt Hoogeveen. “Landen proberen het narratief naar hun hand te zetten. Het doel van Israël is om ervoor te zorgen dat de steun uit het westen groot blijft.”