Zo heeft de Europese Commissie elektronicabedrijven gevraagd hoe en op welke manier China hen dwarszit, schrijft Politico. Dit volgt niet lang na de beslissing om hoge importtarieven op Chinese elektrische auto’s in te voeren. De kans bestaat dat hiermee de handelsoorlog met China escaleert.
Vragenlijst over China
Europa is nog steeds een grote kracht in de auto-chipindustrie. Het Nederlandse chipbedrijf NXP en twee andere Europese bedrijven behoren tot de grootste bedrijven in de auto-chipindustrie. Dat blijkt uit een onderzoek (maart 2024). Bij de Commissie heerst de angst dat China met flink gesubsidieerde bedrijven de Europese bedrijven wegdrukt.
De Commissie heeft een vragenlijst naar chipbedrijven gestuurd. Eén van de vragen luidt of er een “alternatief product” of een “productfamilie” van Chinese concurrenten bestaat. Zo ja, wat het prijsverschil dan is.
Daarnaast suggereert de vragenlijst dat de Commissie overweegt om extra chipproductiecapaciteit in Europa te ondersteunen. Zo vraagt de Commissie of Europese producenten openstaan voor een “gemeenschappelijke productiefaciliteit voor halfgeleiders” of een “gemeenschappelijke verpakkingsfaciliteit”.
Amerikaanse zorgen
De VS mengt zich ook in de discussie. “We weten dat er sprake is van een enorme subsidiëring van die industrie namens de Chinese overheid. Dit zou kunnen leiden tot enorme marktverstoring”, zei een Amerikaanse minister bij een bijeenkomst met de EU in april. Na de bijeenkomst zeiden de VS en de EU dat ze “samenwerkende maatregelen kunnen nemen om verstorende effecten aan te pakken” in de toeleveringsketen van chips.
De Technische Universiteit Eindhoven merkt ook de bemoeizucht van de VS. “Ik krijg altijd vragen van Amerikanen over Chinese studenten”, zegt de voorzitter van de Universiteit, Robert-Jan Smits, tegen Bloomberg. Afgelopen jaar heeft de Amerikaanse ambassadeur hem ook gevraagd naar het aantal Chinese studenten. De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zijn namelijk erg belangrijk voor het Nederlandse hightechbedrijf ASML, dat belangrijk is in de chipindustrie. Smits snapt wel dat we voorzichtig moeten zijn met Chinese studenten. Maar hij vindt het vervolgens frappant dat Amerika juist steeds meer Chinese studenten toelaat.
Chinese studenten
Vorig jaar was de Nederlandse regering nog bezig met een wetsvoorstel om Chinese studenten te weren van opleidingen in gevoelige technologieën, waaronder chips en defensie. Maar er is nog niet over gestemd in de Tweede Kamer.
Het is nog niet duidelijk hoe de nieuwe regering over dit wetsvoorstel denkt. “We hebben niet de luxe om nog langer naïef te zijn”, zei minister van Onderwijs Eppo Bruins eerder deze maand. “Tegelijkertijd hebben we een genuanceerde aanpak nodig. Er zijn veel briljante Chinese studenten.”
ASML bezorgd
ASML zit in ieder geval niet te wachten op een handelsoorlog met China over chips. Zo zei de topman van ASML, Christophe Fouquet, in een interview met het Duitse Handelsblatt dat Europa de chips die in China worden geproduceerd nodig heeft. “Europa kan niet eens aan de helft van de eigen vraag voldoen. We hebben het dus van elders nodig en er worden momenteel al fabrieken in China gebouwd.”