“Armoede, uitsluiting en uitbuiting liggen op de loer, ook in de Europese Unie”

2 min. leestijd
Children fleeing the war background

Bijna vier miljoen Oekraïners zijn inmiddels het ontwrichte land ontvlucht. De helft hiervan zijn kinderen. Over hoe deze kinderen en jongeren beschermd moeten worden spraken de Europarlementariërs vandaag in Straatsburg.

Alle parlementariërs mochten twee minuten een reactie geven op de resolutie van de EU voor de bescherming van vluchtelingen kinderen en jongeren uit Oekraïne. Bijna iedereen begon met steunbetuigingen aan Oekraïne en spraken zich uit over de oorlogsmisdaden in Boetsja de afgelopen dagen.

Nederlandse Europarlementariërs vinden het vooral belangrijk dat er bescherming komt voor de extra kwetsbare vluchtelingen. Aan de grens moeten veilige plekken komen waar een eerste opvang en informatievoorziening mogelijk is, volgens Jeroen Lenaers (CDA). “Daar moeten een goede registratie zijn van vluchtelingen zodat niemand verloren loopt.”

Jeroen Lenaers (CDA)

Mensenhandelaren

Die registratie is volgens Lenaers belangrijk om vluchtelingen te beschermen tegen misbruik en uitbuiting van criminele mensenhandelaren. “Die altijd op de loer liggen om cynisch te profiteren van de ellende van anderen.” 

Ook Agnes Jongerius (PvdA) verwees in haar speech naar de risico’s waar kinderen en jongeren op de vlucht aan worden blootgesteld. “Armoede, uitsluiting en uitbuiting liggen op de loer, ook in de Europese Unie.”

Samenwerking

Zowel Lenaers en Jongerius wezen naar de noodzaak van Europese samenwerking. “Ze moeten zeker zijn van goed onderwijs, van fatsoenlijke huisvesting en van goede zorg, mét voldoende aandacht voor traumaverwerking”, aldus Jongerius.

De verantwoordelijkheid voor de opvang moet Europa samen oppakken, vindt Lenaers. “De vrijgemaakte budgetten moeten snel en efficiënt op de juiste plekken terechtkomen, zodat kinderen toegang hebben tot gezondheidszorg, psychosociale hulp en onderwijs.”

Donderdag stemmen ze over de resolutie die waarschijnlijk met een meerderheid wordt aangenomen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie