Anja Hazekamp stelt vragen in Brussel over plan provincie Zeeland voor vergassen ganzen

2 min. leestijd
geese on the bank of the river at sunset.

Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) heeft de Europese Commissie vragen gesteld over het plan van de provincie Zeeland om ganzen te gaan vergassen in de provincie. “Het vergassen van ganzen is wreed en onacceptabel. De vergassingen zouden ook nog eens plaatsvinden in beschermde Natura 2000-gebieden en gericht zijn op beschermde vogelsoorten. Dat is schandalig en strijdig met EU-regels,” zegt Hazekamp.

De Provincie Zeeland is van plan om voor een periode van 5 jaar tussen 15 mei en 1 augustus duizenden ganzen te vergassen. De ganzen kunnen in die periode, net als hun jongen niet vliegen, doordat ze hun veren verliezen tijdens de ruiperiode. Door de grote hoeveelheid ganzen in Natura 2000-gebieden in Zeeland wordt de kwetsbare natuur verstoort. De biodiversiteit neemt er af en door hun uitwerpselen ontstaat er ‘vermesting’. Bijzondere soorten Natura 2000-planten verdwijnen hierdoor. Ook zorgen de ganzen voor veel overlast op landbouwgronden. De provincie Zeeland wil de overlast verminderen door de populatie ganzen in de provincie terug te dringen.

Hazekamp wil graag van de Europese Commissie weten of zij het er mee eens is dat het vergassen van gezonde ganzen dierenleed veroorzaakt en in strijd is met de verplichting om het welzijn van dieren te respecteren. De Europese Commissie moet ook antwoord geven op de vraag hoe het vergassen van ganzen tijdens het broedseizoen past binnen de doelen van de EU-Vogelrichtlijn. Hazekamp roept de Europese Commissie op om ervoor te zorgen dat de Europese natuur- en vogelbeschermingsregels op een juiste manier worden toegepast.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie